Διπλό κόφτη στα τραπεζικά δάνεια φέρνει το νέο ΕΣΠΑ

Ο επαπειλούμενος διπλός κοινοτικός «κόφτης» των κοινοτικών επιχορηγήσεων -και- προς την Ελλάδα, θα δημιουργούσε ένα ακόμα «χρηματοδοτικό κενό» στην ελληνική οικονομία (πέραν εκείνου που αναμένεται από τέλος του Ταμείου Ανάκαμης μετά τα μέσα του επόμενου έτους) αλλά θα δημιουργούσε νέα ζητήματα στις ελληνικές τράπεζες.
Οικονομικοί αναλυτές με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr ερμηνεύουν την ανησυχία των ελληνικών τραπεζών για το επερχόμενο …πετσοκομένο ΕΣΠΑ από την άποψη ότι λιγότεροι κοινοτικοί πόροι σημαίνουν:
- Λιγότερη ανάπτυξη και, άρα, κίνδυνο, για κοκκίνισμα δανείων
- Λιγότερα ή χαμηλότερα νέα δάνεια (και άρα λιγότερη πιστωτική επέκταση) προς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Xρειάζονται «εκατοντάδες δισ. δολάρια» για την Ουκρανία
Επ’ αφορμή της 5ης συνδιάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (13 – 14 Νοεμβρίου 2025), ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πως ήδη «η ανάκαμψη της Ουκρανίας γίνεται το μεγαλύτερο οικονομικό έργο στην Ευρώπη της εποχής μας», καθώς «υπολογίζεται ήδη σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια».
Αν και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα τεθεί επί τάπητος εφόσον διαμορφωθεί μια βιώσιμη ειρήνευση, προβληματίζει ήδη τραπεζικούς κύκλους στην Ελλάδα, ως ένα ακόμα «κόφτης» κοινοτικών επιχορηγήσεων προς την Αθήνα, μετά το 2028, ειδικά καθώς ο Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη Τριτη 4 Νοεμβρίου ότι θα ήθελε να δει την Ουκρανία να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030!
Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε πως δύο χρόνια μετά την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το 2030, θα έπρεπε να αναθεωρηθεί πλήρως ο κοινοτικός προϋπολογισμός προκειμένου να στηριχθεί η Ουκρανία…
Φυσικά, το 2030 είναι ακόμα πολύ μακρυά και μεσολαβεί πρώτα – πρώτα η επόμενη διετία (2026 – 2027) σκληρών διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για το «μείγμα» του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου» (σ.σ. νέος κοινοτικός προϋπολογισμός, νέο ΕΣΠΑ).
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν σε συνθήκες ταχύτατης διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την ύφεση, ειδικά από το 2026, καθώς τότε αναμένεται να φανούν πλέρια οι επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ.
Ακόμα πιο αβέβαιη απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Tην ίδια ώρα, που οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν με …τρόμο το πετσοκοπομένο νέο ΕΣΠΑ, η Κομισιόν πιέζει για τη διάθεση όλου του εναπομείναντος Ταμείου Ανάκαμψης στην Άμυνα μέχρι τον Αύγουστο του 2026, η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του newsit.gr στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχει λάβει το σχετικό «μήνυμα».
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται για παράδειγμα -και- από την όχι ιδιαίτερη προσοχή που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του newsit.gr – στο Φόρουμ της Αμυντικής Βιομηχανίας που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ (παρόντος του γενικού γραμματέα Μαρκ Ρούτε) στο Βουκουρέστι στις 5 – 6 Νοεμβρίου 2025.







Σχόλια Facebook