Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Λέοντος ΙΔ’ στο Φανάρι και τη Νίκαια – Σήμερα η συνάντησή του με τον Ερντογάν

Ιστορική και υψηλού συμβολισμού χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Πάπα Λέοντος ΙΔ’ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πρώτο ταξίδι του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά την εκλογή του, με αφορμή τη θρονική εορτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στις 30 Νοεμβρίου και τον εορτασμό των 1.700 ετών από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο.

Η τελετή για τη σημαντική αυτή επέτειο θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, 28 Νοεμβρίου, στις 15:30 τοπική ώρα, στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου στη Νίκαια της Βιθυνίας με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα. Οι από κοινού παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι η πίστη της Νικαίας, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο αυτή, αποτελούν το κοινό έδαφος και την κοινή εμπειρία σχεδόν όλων των Χριστιανών.  Ο κ.κ. Βαρθολομαίος είχε προσκαλέσει για τον σκοπό αυτό τον προκάτοχο του Λέοντος ΙΔ’, μακαριστό Πάπα Φραγκίσκο, προκειμένου να τιμήσουν μαζί την επέτειο και επανέλαβε την πρόσκλησή του στον νέο Πάπα κατά την ενθρόνισή του.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου, ο Πάπας Λέων ΙΔ’, συνοδευόμενος από την ακολουθία του, θα πάει στο Φανάρι, όπου θα τον υποδεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αμέσως μετά, οι δύο προκαθήμενοι θα μεταβούν στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου θα τελεστεί Δοξολογία. Το παρών θα δώσουν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ιεράρχες των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, καθώς και εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών.

Στη συνέχεια, προγραμματίζεται να γίνει στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου η τελετή υπογραφής της Κοινής Δήλωσης. Μετά την υπογραφή της διακήρυξης, θα ακολουθήσει η παρουσίαση των ιεραρχών εκατέρωθεν και των λοιπών μελών της παπικής συνοδείας και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο πατριαρχικό γραφείο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί με τον Μέγα Εσπερινό της εορτής, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου.

Το πρωί της επομένης ημέρας, Κυριακής 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα, θα τελεστεί πατριαρχική και συνοδική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντος του Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.

Στη θεία λειτουργία θα παραστεί ο Πάπας Ρώμης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας θα γίνει ανταλλαγή επίσημων λόγων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα, ενώ αμέσως μετά οι δύο προκαθήμενοι θα ευλογήσουν τους πιστούς από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου.

Σημειώνεται ότι για την είσοδο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και τις δύο ημέρες θα απαιτείται η επίδειξη ειδικής πρόσκλησης.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ φθάνει στην Τουρκία σήμερα, με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα ‘Αγκυρα, όπου στις 14:10 θα επισκεφθεί ως επικεφαλής του κράτους του Βατικανού τον πρόεδρο τη Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην τελετή υποδοχής θα παρίσταται κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου προέδρου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά την τουρκική πρωτεύουσα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας στον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Πνεύματος, μαζική θεία λειτουργία στο κλειστό γήπεδο «Volkswagen Arena», επαφές με εκπροσώπους των τοπικών εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενες από επισκέψεις στους καθεδρικούς ναούς της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επισκέψεις στο ιστορικό τέμενος του Σουλταναχμέτ και σε καθολικό οίκο ευγηρίας της Πόλης.

Το μεσημέρι της Κυριακής, 30 Νοεμβρίου, ο Πάπας Λέον ΙΔ’ θα αναχωρήσει αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη για την Βηρυτό, όπου ακολουθεί το δεύτερο σκέλος της περιοδείας του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφερόμενος στη σημασία της επίσκεψης του Πάπα Λέοντος ΙΔ’, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ επισημαίνει πως «η παρουσία των δύο Προκαθημένων λειτουργεί διαφορετικά από μια “πολιτική παρέμβαση” κοσμικής έννοιας, καθώς, στερούμενοι μεραρχιών, κομίζουν την υπενθύμιση ότι η ειρήνη είναι η παρουσία του Θεού στις σχέσεις των ανθρώπων. Το μήνυμά τους είναι μια δυνατή φωνή ενάντια στην ύβρη της ισχύος».

«Ζωή μπορεί να βλαστήσει μόνον εάν πεθάνει ο εθνοφυλετισμός και ταφεί η αλαζονεία της ισχύος» τονίζει με νόημα και εξηγεί: «Είναι ίσως παράδοξο για τη λογική του κόσμου, αλλά η υπέρβαση των αντιπαραθέσεων περνάει μέσα από την ταπείνωση, καθώς όσοι επενδύουν στην υπεροχή της δικής τους φυλής ή του δικού τους δίκιου καταλήγουν να υπηρετούν το μίσος. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες θα υπενθυμίσουν ότι ο Θεός υπερβαίνει τα εθνικά σύμβολα και η μαρτυρία τους είναι πως η μόνη νίκη που αξίζει είναι αυτή εναντίον του θανάτου».

Ο κ. Εμμανουήλ υποστηρίζει επίσης ότι η ευρωπαϊκή και παγκόσμια πραγματικότητα απαιτεί μια κοινή μαρτυρία και «οι εκκλησίες οφείλουν να μιλήσουν με μία γλώσσα για την πίστη στον Χριστό και την Ανάσταση, για τον πόνο του σύγχρονου ανθρώπου, για τη φτώχεια, για την κλιματική κρίση, ώστε να παραμείνουν ζωντανοί οργανισμοί».

Ιταλία: Ένα «ταξίδι-σταθμός» στην πορεία επανένωσης των Χριστιανών – Πάπας Λέων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ στην Τουρκία και στον Λίβανο, η οποία ξεκινά σήμερα, θεωρείται από όλους τους Ιταλούς αναλυτές εξαιρετικής σημασίας. Μια επίσκεψη η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο για να τιμηθούν τα χίλια επτακόσια χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, στην οποία πήρε ουσιαστική μορφή το «Πιστεύω».

Ο θάνατος του «πάπα των φτωχών», τον περασμένο Απρίλιο βύθισε στο πένθος τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η όλη πρωτοβουλία αναβλήθηκε. Με την απόφασή του να δώσει συνέχεια στην άκρως σημαντική αυτή κίνηση, ο Λέων ΙΔ΄ δείχνει τώρα ότι η ενότητα των Χριστιανών και ο διάλογος με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας αποτελούν -και για τον ίδιο- κύριας σημασίας προτεραιότητα. Θα μεταβούν μαζί στη Νίκαια με εκπροσώπους των προτεσταντών και θα συναντηθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου ο νέος Ποντίφικας θα τιμήσει τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα.

Όπως δήλωσε ο Πάπας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «πριν από λίγες ημέρες, η Καθολική Εκκλησία δημοσίευσε αποστολική επιστολή, η οποία μιλά ακριβώς για τη σημασία της ενότητας των Χριστιανών, που μπορεί να αποτελέσει και πηγή ειρήνης για όλο τον κόσμο». «Χρειάζεται η χριστιανική μας μαρτυρία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πάπας ενώ, αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: «με τον Βαρθολομαίο έχουμε ήδη συναντηθεί κι άλλες φορές και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προάγουμε την ενότητα όλων των Χριστιανών».

Ο Άγιος Πατέρας των Καθολικών πιστεύει ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν νέα ουσιαστικά βήματα προς την πλήρη ενότητα των Χριστιανών. Θεωρεί, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί και ένα απτό, χρήσιμο παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα παράδειγμα ομόνοιας και συμφιλίωσης.

«Στο αποστολικό γράμμα In Unitate Fidei (Εν τη Ενότητι της Πίστεως) το οποίο υπέγραψε την Κυριακή ο Πάπας Λέων, υπογραμμίζεται ότι η Σύνοδος της Νίκαιας, της αδιαίρετης ακόμη Εκκλησίας και του κοινού ”Πιστεύω”, παραμένει το κύριο κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους Χριστιανούς, δήλωσε στο ΑΠ- ΜΠΕ ο Μάρκο Τζιράρντο, διευθυντής της εφημερίδας της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας «Avvenire».

Ο Μ.Τζιράρντο, βαθύς γνώστης της Καθολικής Εκκλησίας, θεωρεί ότι «το ταξίδι αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ψηφίδα του μωσαϊκού της ενότητας, με στόχο και την κοινή ημερομηνία για το Πάσχα από Καθολικούς και Ορθόδοξους».

Είναι σαφές ότι με την επίσκεψή του στο Μπλε Τζαμί, και ιδίως με τη μετέπειτα μετάβασή του στον Λίβανο, ο Λέοντας θα στείλει μήνυμα αδελφοσύνης και προς τους Μουσουλμάνους, σε μια ιστορική φάση και σε μια γεωγραφική περιοχή στην οποία η ειρήνη αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κύρια στιγμή που Αποστολικού αυτού Ταξιδιού του, όμως, παραμένει η επίσκεψη στη Νίκαια, με το μήνυμα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου και τη δυνατότητα -αν όχι το χρέος των Χριστιανών- να πορευθούν και πάλι ενωμένοι. Διότι το ”Πιστεύω” της Νίκαιας «προτείνει ένα πρότυπο πραγματικής ενότητας μέσα στη θεμιτή διαφορετικότητα», όπως έγραψε ο ίδιος ο ποντίφικας.

Στο Βατικανό, ασφαλώς, υπάρχει πλήρης επίγνωση του ότι η πορεία αυτή προς την ενότητα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις ουσίας, με σεβασμό στην τεράστια παράδοση της «Εκκλησίας της Ανατολής», της Ορθοδοξίας. Ο Πάπας Λέων όμως ξέρει καλά, παράλληλα, ότι για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα της πλήρους κοινωνίας των χριστιανών χρειάζεται πρώτα απ΄όλα ειλικρινής και ανόθευτη διάθεση. Η οποία εξασφαλίζεται μόνον με τη γλώσσα της αδελφικής αγάπης, στην οποία συνομιλούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 

ΑΠΕ