Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Φωτογραφιών_Καϊρειος Βιβλιοθήκη (4)

Πρόσκληση σε όλους τους Ανδριώτες για τη συγκέντρωση φωτογραφιών για τη δημιουργία Ψηφιακού Φωτογραφικού Αρχείου
Μαργαρίτα Βαρθολομαίου
Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ξεκινά ένα μεγάλο έργο, τη δημιουργία ψηφιακού φωτογραφικού αρχείου της Άνδρου με σκοπό τη διάσωση της ιστορίας και της μνήμης των Ανδριωτών.
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους Ανδριώτες, συλλόγους και ιδιώτες, να παραδώσουν φωτογραφίες του 19ου και του 20ου αιώνα στο χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, προκειμένου αυτές στη συνέχεια να ψηφιοποιηθούν και μετά να επιστραφούν στον κάτοχό τους.
Η δημιουργία του ψηφιακού φωτογραφικού αρχείου όχι μόνο θα διασώσει την ιστορία των οικογενειών της Άνδρου, αλλά θα φωτίσει και πτυχές της καθημερινότητας, του τρόπου ζωής, των επαγγελμάτων, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων. Η συγκρότηση του φωτογραφικού αρχείου θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία περαιτέρω δράσεων, όπως έκθεση φωτογραφίας, εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαγωνισμό φωτογραφίας και άλλα.
Στόχος του προγράμματος και των επιμέρους δράσεων είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου σε όλες τις πτυχές την ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και η γόνιμη δημιουργία δεσμών μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, υπό την αιγίδα και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025, και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων (ΕΤ.ΑΝ.ΕΠ.) καθώς και Πολιτιστικούς Συλλόγους της Άνδρου.
Η συγκέντρωση των φωτογραφιών γίνεται στον χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και στο βιβλιοπωλείο Γραφή Σ. Γαρυφάλλου στη Χώρα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν οι φωτογραφίες στο χώρο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, παρακαλούμε καλέστε στο 6976463392 προκειμένου να σας ενημερώσουμε για εναλλακτικούς τρόπους παράδοσης.
Υπεύθυνη Αρχείου: Αμαλία Τηνιακού, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας ΕΚΠΑ.
Διεύθυνση κι εκτέλεση παραγωγής: A.M.K.E. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου» και KART Productions
Υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σύντομο σκεπτικό και περιγραφή: Διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου με τη δημιουργία ενός ψηφιακού φωτογραφικού αρχείου το οποίο πρόκειται να καλύψει όλες τις πτυχές του ανθρώπινου βίου του 20ού αιώνα. Θα απαρτίζεται από αρχεία φωτογράφων καθώς και από προσωπικά, οικογενειακά αρχεία των Ανδριωτών. Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους Ανδριώτες για τη συγκέντρωση του φωτογραφικού υλικού στον χώρο της, την καταλογογράφηση, αρχειοθέτηση, ιστορική τεκμηρίωση και ψηφιοποίησή του. Η επίτευξη του έργου θα γίνει με επέκταση του ήδη υπάρχοντος ιστοτόπου της Βιβλιοθήκης με νέες ενότητες και λειτουργίες. Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου σε περαιτέρω δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου (έκθεση φωτογραφίας, δημιουργία βίντεο με αφήγηση και αγγλικούς υπότιτλους, διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων, διαγωνισμός φωτογραφίας) και δημιουργίας δεσμών μεταξύ της παλαιάς και νέας γενιάς.
Στόχος – προσδοκώμενα αποτελέσματα: Ενεργός συμμετοχή των μελών της κοινότητας και ενεργοποίησή τους στη δημιουργία ενός νέου αρχείου που αφορά τους ίδιους και σχετίζεται με την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις των προηγούμενων γενεών. Δημιουργία δεσμών μεταξύ της “περιθωριοποιημένης” τρίτης ηλικίας και της νέας γενιάς, καθώς και των απομακρισμένων χωριών με το πολιτιστικό κέντρο του νησιού. Γνωριμία με ήθη και έθιμα που εκλείπουν. Δημιουργία ενός αρχείου που δεν υπάρχει, το οποίο θα μείνει ως παρακαταθήκη και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Ενεργοποίηση της κοινότητας για συμμετοχή στις επιμέρους δράσεις του έργου και ανάδειξη της σημασίας της συνεργασίας και του εθελοντισμού. Δημιουργία νέων φωτογραφικών έργων με θέμα την επιβίωση πτυχών του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.







Σχόλια Facebook