ΒΥΘΟΣΚΟΠΗΣΗ: Σχόλια του Φώτη Χαραλαμπίδη

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι Έλληνες αγρότες
Όλο και περισσότερα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους της Ελλάδας, στήνοντας μπλόκα σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού, παρά την κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα. Ένταση προκλήθηκε στο μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μεταξύ διαμαρτυρόμενων αγροτών και αστυνομικών, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν με τα τρακτέρ τους να σπάσουν το «φράγμα» της Αστυνομίας, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με ρίψη χημικών. Μάλιστα, ένα τρακτέρ έκανε όπισθεν με ταχύτητα και κινήθηκε προς τους πεζούς αστυνομικούς, με κάποιον από τους συγκεντρωμένους να παροτρύνει τον οδηγό να πατήσει αστυνομικό. Επιπλέον, δεν έλειψε και η ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών, με αποτέλεσμα ένας να πέσει κάτω και άλλος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο τραυματισμένος. Άμεση ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες, όπως και με κάθε επαγγελματική ομάδα… Διάλογος, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα σοβαρά επεισόδια, όπως αυτά που είδαμε έξω από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης ή επιθέσεις σε βάρος των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτεία δεν πρόκειται να δείξει την οποιαδήποτε ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές. Ο νόμος θα εφαρμοστεί, χωρίς αστερίσκους». Στο μεταξύ, στον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Κερδυλλίων προχώρησαν αγρότες από τις Σέρρες, ενώ παραμένουν στις θέσεις τους τα τρακτέρ σε Κομοτηνή και Κουλούρα Ημαθίας. Κλειστή παραμένει και η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας που μετρά πάνω από 4.000 τρακτέρ, ενώ ενισχύονται τα μπλόκα στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 στο ύψος της Καρδίτσας και του Λόγγου στα Τρίκαλα.
«Η Ελλάδα ενίσχυσε την αξιοπιστία της»
Για το σύνολο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τον εκφράζει η τακτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να είμαστε προβλέψιμοι. «Είναι η έκφραση στην εξωτερική πολιτική ότι στην Ελλάδα έχουμε δικαιώματα, αλλά όχι υποχρεώσεις. Εμένα αυτή η στρατηγική δεν με εκφράζει. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει στην αξιοπιστία της, γιατί έχει καθαρές θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στο άρμα οποιουδήποτε. Αλλά δεν θα είμαστε με τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ. Μη θυμηθούμε τι έγινε όταν πήγαμε να ψάξουμε λεφτά από τη Ρωσία και πήγαν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Οι χώρες είναι αξιόπιστες όταν τιμούν τις συμμαχίες τους και τις στρατηγικές τους σχέσεις», τόνισε. Ένα από τα βασικά ζητούμε για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η πολιτική σταθερότητα, γιατί, όπως έχει εξηγήσει, μόνο μέσα από αυτήν μπορεί μια κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027, η πολιτική σταθερότητα είναι δεδομένη. Το αν θα προκύψει πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές του 2027 είναι στο χέρι του ελληνικού λαού», ήταν τα λόγια του.
Μεϊμαράκης υπέρ Πιερρακάκη
Μήνυμα υποστήριξης στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Eurogroup, έστειλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Με ανάρτησή του στα social media, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή επιτυχία, τονίζοντας πως η υποψηφιότητα του Kυριάκου Πιερρακάκη αναβαθμίζει την εικόνα και τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. «Η Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Κι αυτό αναγνωρίζεται περισσότερο από ποτέ. Κάτι για το ποίο έχω αγωνιστεί μαζί με την παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και τώρα πρέπει όλοι μαζί να συμμετάσχουμε ενεργά στην προσπάθεια εκλογής του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του Eurogroup με αξιώσεις και αποδεδειγμένη ικανότητα», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης, στηρίζοντας δημόσια τον Έλληνα «τσάρο».
Ο εθελοντισμός και το «112»
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εθελοντές είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε τις προσωπικές ιστορίες τους και το έναυσμα για να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για το πώς μπορεί να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω το εθελοντικό κίνημα, καθώς και ειδικά θέματα που άπτονται σημαντικών πτυχών της καθημερινότητας του πολίτη, από την Πολιτική Προστασία και το «112», έως το περιβάλλον και την οδική ασφάλεια. «Πραγματικά εκτιμώ ιδιαίτερα την προσπάθεια όλων των ενεργών πολιτών, με τον τρόπο τους να προσφέρουν σε πεδία, τα οποία τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Νομίζω ότι σε μία εποχή όταν υπάρχει γενικά μία αίσθηση ότι οι κοινωνικοί δεσμοί, με κάποιον τρόπο, δεν είναι τόσο ισχυροί όσο ήταν στο παρελθόν, νομίζω ότι αυτές οι ιστορίες προσφοράς μας δίνουν πολύ μεγάλη δύναμη», πρόσθεσε. Ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, συνιδρυτής της οργάνωσης «Salvia» για την υποστήριξη εγκαυματιών, άρχισε να ασχολείται με τον εθελοντισμό, ωθούμενος από τη φωτιά στο Μάτι, όπου με την μοτοσικλέτα του διέσωσε 18 ανθρώπους. Σήμερα ασχολείται με τη βελτίωση της περίθαλψης των εγκαυματιών. Έκανε ειδική αναφορά στο «112», τονίζοντας πως, αν είχαν ειδοποιηθεί οι πολίτες, θα είχαν σωθεί όλοι. «Ήταν πρώτη προτεραιότητα για εμένα το 112, όταν για πρώτη φορά μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες το 2019 και νομίζω ότι πια έχουμε καταφέρει σήμερα –και πολύ συχνά και με την συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων– να έχουμε μια κουλτούρα εκκένωσης», σημείωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ήδη έχουμε αποκτήσει μια καλύτερη αίσθηση του τι σημαίνει να προστατεύουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή. Τα υπόλοιπα θα τα προστατεύσουμε με τη φυσική σειρά που μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε. Η Ελένη Ζέρβα, από την εθελοντική ομάδα Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Πρέβεζας, έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στη θεομηνία «Daniel» στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, διασώζοντας μάλιστα μία 90χρονη, η οποία έμενε μόνη της και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει. «Συγκλονιστήκαμε. Συζητάμε ακόμη μετά από δύο χρόνια, πώς θα βρούμε έναν τρόπο να μπορούν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας, που δεν χειρίζονται κινητά, να μας ενημερώσουν ότι είναι ζωντανοί και ότι χρειάζονται βοήθεια», ανέφερε. «Νομίζω ότι είναι και ο τρόπος με τον οποίον αυτές οι προσωπικές ιστορίες, όταν μεταφέρονται, δίνουν δύναμη και κουράγιο και σε περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταξίδι-αστραπή στη Νέα Υόρκη
Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, όπου τη Δευτέρα (8/12) ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Capital Link, ένα Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και έχει ως θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ είχε και επαφές με επενδυτές και μέλη της Ελληνικής Ομογένειας.
Η Ντόρα κάλεσε την Κίμπερλι στα Χανιά
Με αφορμή τον πρώτο χρόνο προεδρίας Τραμπ, το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το AHI-ATHENS CHAPTER, διοργάνωσε συζήτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, με ομιλητές την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κωνσταντίνο Φίλη, τον Χρίστο Μαραφάτσο και την παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μας, με επίκεντρο της ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα και την καθιστούν ενεργειακό κόμβο και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι ο πρώτος χρόνος προεδρίας Τραμπ ήταν χρόνος επένδυσης των ΗΠΑ στην ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στον ρόλο της Σούδας ως κρίσιμου στρατηγικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, προσκάλεσε την Κίμπερλι Γκιλφόιλ στη Σούδα, την οποία η πρέσβειρα απεδέχθη με μεγάλη χαρά.
Ξενάγηση
Πολύ θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και ο Κώστας Γκιουλέκας. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν φτάσει στο Διοικητήριο η νέα Αμερικανίδα πρέσβης στην Ελλάδα άναψαν το φώτα που φωτίζουν το κτίριο, αλλά και η ιστορικότητα που απέπνεαν τα εκθέματα της έκθεσης για τον Μακεδονικό Αγώνα και την αντίσταση της Ελλάδας στην Κατοχή του 1940, τα οποία είναι κρεμασμένα στην είσοδό του. Και ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης έκανε, με την ευκαιρία της ξενάγησης, αναφορές στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, που ενθουσίασαν την Αμερικανίδα πρέσβειρα.
Μυρίζει μπαρούτι…
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας βρίσκονται από το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής στους δρόμους, στήνοντας μπλόκα στην εθνική οδό και προκαλώντας ήδη σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεσπούν πριν από τα Χριστούγεννα, γεγονός που, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, αποτυπώνει το μέγεθος της απόγνωσης που βιώνουν. Στο επίκεντρο της οργής τους βρίσκονται αφενός οι τεράστιες ζημιές που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, αφετέρου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ευρωπαϊκών και κρατικών ενισχύσεων, λόγω του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καθυστέρηση αυτή, όπως τονίζουν, τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, μετατρέποντας τα αιτήματά τους σε ζητήματα πραγματικής επιβίωσης. Γι’ αυτό και στρέφουν πλέον τα βλέμματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας άμεση πολιτική παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε όπως λένε, να δοθούν λύσεις πριν οι συνέπειες γίνουν μη αναστρέψιμες. Την ίδια ώρα, η κατάσταση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα. Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου στη Θεσσαλία παρακολουθούν τις εξελίξεις με έντονη ανησυχία. Με τον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα και τις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ελλάδας. Τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απειλεί να στερήσει από την τοπική αφορά ένα ζωτικό κομμάτι της ετήσιας τουριστικής κίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Θεσσαλία μοιάζει να βρίσκεται πάνω σε ένα κοινωνικό και οικονομικό ναρκοπέδιο, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες, τόσο για την εκτόνωση, όσο και για την εξέλιξη της κρίσης.







Σχόλια Facebook