Κυρ. Μητσοτάκης: Η πόρτα μου είναι ανοιχτή για τους αγρότες

«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους. Και πρέπει να σας πω ότι η μεγάλη αλλαγή η οποία γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επώδυνη, με πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθυστερημένη ενδεχομένως, να το δεχτώ όλα αυτά, είναι προϋπόθεση, απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το πρωτογενή τομέα της επόμενης μέρας. Διότι δεν γίνεται, αυτή τη στιγμή, να μην πληρώνονται οι έντιμοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, αυτά τα οποία πραγματικά δικαιούνται επειδή τα χρήματα χανόντουσαν σε ένα σύστημα το οποίο είχε στηθεί με κανόνες άλλης εποχής, άλλων δεκαετιών. Αυτή η μεταρρύθμιση λοιπόν είναι απαραίτητη, προχωράει. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Θα έχουμε όμως σημαντικές πληρωμές οι οποίες θα γίνονται μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Και μιας και με ρωτάτε ευθέως το θέμα των κινητοποιήσεων, εγώ θα ξαναπώ ότι πρέπει όλοι να αναλογιστούν ότι μερικές φορές οι πιο ακραίες κινητοποιήσεις ενδεχομένως να στρέψουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας απέναντι στους αγρότες που μπορεί να έχουν δικαιολογημένα αιτήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα».
Κώστας Τσιάρας:κάλεσμα στους αγρότες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου
Στο μεταξύ, κάλεσμα στους αγρότες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ, θέτοντας ως προϋπόθεση “να υπάρχει κάποια ομάδα εκπροσώπων των αγροτών και μια συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων”.
Επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί ένα ενιαίο συντονιστικό όργανο, κάτι που είναι απαραίτητο για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Ο αρμόδιος υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των ποσοτήτων αγροτικού πετρελαίου ανά καλλιέργεια, ενώ για το πρόγραμμα “Γαία” ανέφερε ότι αναζητείται τρόπος επέκτασης
Στάθηκε στην κλιματική κρίση και στις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, κάτι που παρατηρείται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενώ μιλώντας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές είπε πως σχετίζονται με τη διαδικασία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον “μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας”.
Αναφερόμενος στις πληρωμές υπενθύμισε ότι ήδη έχουν καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και τέσσερα ακόμη προγράμματα, ενώ εντός της εβδομάδας ξεκινούν νέες πληρωμές με πρώτο το Μέτρο 23. Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πληρωμές θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ολοκληρωθεί και διαβεβαίωσε τους πραγματικούς αγρότες “δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα”, ενώ τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά “θα επιστρέψουν στους έντιμους παραγωγούς”.
Τέλος, για το κόστος παραγωγής, τόνισε ότι για πρώτη φορά έχει θεσμοθετηθεί επιστροφή του 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με επιπλέον 50% ενίσχυση ανά δικαιούχο, σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού και τόνισε ότι εξετάζεται η παράταση της χαμηλής τιμής στο αγροτικό ρεύμα για τα επόμενα χρόνια.
Από ΑΠΕ-ΜΠΕ







Σχόλια Facebook