Αποκλειστική συνέντευξη στην Panhellenic Post του Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», Διαμαντή Γκίκα

Φωτο αρχείου: Ο κ. Διαμαντής Γκίκας
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
“Ζωντανή γέφυρα πολιτισμού, παράδοσης και ταυτότητας” είναι οι Θεσσαλοί που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στο εξωτερικό. Αυτό τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξή του στην Panhellenic Post και τον Χρήστο Μαλασπίνα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», Διαμαντής Γκίκας, επισημαίνοντας από τη Γερμανία, την μεγάλη αλήθεια που εσχάτως στην γενέτειρα κάποιοι φαίνεται να ξεχνούν, πως “η δύναμη της πατρίδας είναι αλληλένδετη με τη δύναμη των ανθρώπων της, εδώ και παντού στον κόσμο“.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι Θεσσαλοί, ο κ. Γκίκας τονίζει, μεταξύ άλλων, πως ¨βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κόσμους: από τη μία έχουν σημαντική επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα, και από την άλλη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στην κοινωνική ένταξη, στα εργασιακά δικαιώματα, στη διατήρηση της ταυτότητάς τους και στις σχέσεις με την ελληνική πατρίδα”.
Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός», Διαμαντή Γκίκα, έχει ως ακολούθως:
ΕΡ: Κύριε Γκίκα, είστε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σωστά; Πείτε μας, λοιπόν, υπάρχουν και αν ναι, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλοί στην Γερμανία που διαμένετε, αλλά και σε όλο τον κόσμο;
Γκίκας: Οι Θεσσαλοί που ζουν στη Γερμανία, όπως και άλλοι Έλληνες της διασποράς, αντιμετωπίζουν σήμερα μια σειρά προκλήσεων παράλληλα με σημαντικές ευκαιρίες που τους προσφέρει η γερμανική κοινωνία. Το πρώτο και πιο βασικό είναι ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν είναι νέο. Έλληνες, μεταξύ των οποίων και πολλοί από τη Θεσσαλία, έχουν ζήσει μόνιμα στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες του κόσμου για δεκαετίες, με δεύτερη και τρίτη γενιά πλέον να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος εκείνης της κοινωνίας. Κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι η κοινωνική ένταξη και το αίσθημα αμοιβαίας αποδοχής, γλωσσικά και επαγγελματικά εμπόδια, όπως διακρίσεις και προκλήσεις στην αγορά εργασίας, αίσθημα μοναξιάς στην κοινωνική ζωή. Συνολικά, οι Απόδημοι Θεσσαλοί βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κόσμους: από τη μία έχουν σημαντική επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα, και από την άλλη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις στην κοινωνική ένταξη, στα εργασιακά δικαιώματα, στη διατήρηση της ταυτότητάς τους και στις σχέσεις με την ελληνική πατρίδα. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά θέματα που συζητούν συχνά οι ομογενειακές κοινότητες και οργανώσεις, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για λύσεις και υποστήριξη μαζί με τις τοπικές ελληνικές κοινότητες στη Γερμανία και τις άλλες οργανώσεις μας παγκοσμίως.
ΕΡ: Υπάρχει έλευση νέων μεταναστών από την Ελλάδα και εάν ναι, σε τι αριθμούς; Τακτοποιούνται σε εργασίες; Αντιθέτως, γνωρίζετε εάν υπάρχει κύμα επιστροφής μεταναστών από την Γερμανία προς την Ελλάδα;
Γκίκας: Ναι, υπάρχει ακόμη ροή νέων μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, αν και οι αριθμοί δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο στις πιο έντονες μεταναστευτικές περιόδους της κρίσης (π.χ. 2010-2015) και εξαρτώνται από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση για την ελληνική διασπορά στη Γερμανία περίπου 20.000 άτομα αποτελούν την καθαρή μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία κατά την περίοδο 2019-2024 (δηλαδή οι μετανάστες που ήρθαν μείον όσοι επέστρεψαν). Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σταθερή ροή μεταναστών πρώτης γενιάς — όχι μόνο παλαιότερη ή δεύτερη γενιά — αλλά οι αριθμοί είναι συγκριτικά μετρημένοι σε σχέση με μεγάλες μαζικές μεταναστεύσεις του παρελθόντος. Οι περισσότεροι βρίσκουν δουλειά, ειδικά αν μιλούν καλά γερμανικά και έχουν επαγγελματικά προσόντα, αλλά η διαδικασία εργασιακής ένταξης και αναγνώρισης προσόντων μπορεί να πάρει χρόνο και προσπάθεια. Επίσης υπάρχουν κύματα μετανάστευσης και προς άλλες χώρες παγκοσμίως με ανάλογα προβλήματα.
ΕΡ: Μιλήστε μας για την παράδοση από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» παραδοσιακών τσαρουχιών στους Θεσσαλικούς Συλλόγους-μέλη της, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ενίσχυση των Συλλόγων-μελών με παραδοσιακά τσαρούχια». Τι τα κάνετε τα τσαρούχια;
Γκίκας: Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» έχει καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα και εντάσσεται στη συνολική μας προσπάθεια να στηρίξουμε έμπρακτα τους Θεσσαλικούς Συλλόγους ανά τον κόσμο. Η δράση αφορά την παράδοση αυθεντικών παραδοσιακών τσαρουχιών σε συλλόγους-μέλη της Συνομοσπονδίας, ώστε να μπορούν: να διατηρούν και να παρουσιάζουν τη θεσσαλική και ευρύτερη ελληνική παράδοση, να υποστηρίζουν χορευτικά τμήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, να έχουν έναν απτό, αυθεντικό δεσμό με την ιστορική και λαογραφική μας κληρονομιά.
Τα τσαρούχια δεν είναι διακοσμητικά αντικείμενα βιτρίνας. Χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακούς χορούς και παραστάσεις. Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων τα φορούν σε εθνικές επετείους, φεστιβάλ, πολιτιστικές βραδιές και εκδηλώσεις ομογένειας. Σε εθνικές και ιστορικές εκδηλώσεις, παρελάσεις 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, επετειακές εκδηλώσεις, αφιερώματα στην ελληνική ιστορία.
Το τσαρούχι είναι σύμβολο αγώνα, ιστορίας και ελληνικής ταυτότητας. Δεν είναι απλώς ένα υπόδημα· είναι κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Με αυτή τη δράση θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η παράδοση δεν πρέπει να μένει στα βιβλία — πρέπει να ζει, να φοριέται και να μεταδίδεται.
Στόχος της Συνομοσπονδίας δεν είναι απλώς να παραδώσει υλικό, αλλά να ενισχύσει τη συνοχή των Συλλόγων-μελών, να στηρίξει τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών τους δράσεων και να βοηθήσει ώστε η θεσσαλική και ελληνική παράδοση να συνεχίσει να υπάρχει δυναμικά στις κοινωνίες του εξωτερικού.
Με λίγα λόγια, τα τσαρούχια φοριούνται, τιμούν την ιστορία μας και κρατούν ζωντανή την ελληνική ψυχή μακριά από την πατρίδα.

Στη φωτογραφία ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών Διαμαντής Γκίκας ” μαζί με τον Θεσσαλικό Σύλλογο Μονάχου.
ΕΡ: Βρισκόμαστε στα Χριστούγεννα και πείτε μας οι θεσσαλικοί σύλλογοι διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά στην αλλοδαπή ;
Γκίκας: Βεβαίως — και μάλιστα θα έλεγα ότι τα Χριστούγεννα τα ήθη και τα έθιμα της Θεσσαλίας διατηρούνται στην αλλοδαπή με ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία και αγάπη. Για τους Θεσσαλούς της διασποράς, τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια γιορτή, είναι μια ευκαιρία σύνδεσης με την πατρίδα, τις ρίζες και τις μνήμες. Οι θεσσαλικοί σύλλογοι στο εξωτερικό παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και μετάδοση των εθίμων. Τα παιδιά των συλλόγων μαθαίνουν και τραγουδούν τα ελληνικά και θεσσαλικά κάλαντα, πολλές φορές ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Διοργανώνονται γιορτές με παραδοσιακή μουσική, χορούς, θεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας. Σε πολλές εκδηλώσεις προσφέρονται χριστόψωμα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και τοπικά θεσσαλικά γλυκίσματα, φτιαγμένα από μέλη των συλλόγων. Οι σύλλογοι συνεργάζονται στενά με τις ελληνορθόδοξες ενορίες, ώστε οι Θεσσαλοί να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και να διατηρείται ζωντανό το θρησκευτικό στοιχείο των εορτών. Στην ξενιτιά, τα έθιμα γίνονται γέφυρα με την Ελλάδα, ενώνουν τις γενιές (παππούδες, γονείς, παιδιά) και λειτουργούν ως φορέας γλώσσας, αξιών και ταυτότητας
ΕΡ:Είναι κάτι που εσείς θέλετε να προσθέσετε στη συνέντευξή σας και ποιο μήνυμα στέλνετε στην πατρίδα;
Γκίκας: Ναι, θα ήθελα να προσθέσω κάτι σημαντικό, γιατί πολλές φορές στα ρεπορτάζ επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα ή στις στατιστικές, ενώ υπάρχει και η θετική πλευρά της διασποράς που αξίζει να τονιστεί. Η διασπορά των Θεσσαλών και γενικότερα των Ελλήνων στο εξωτερικό δεν είναι μόνο ένα φαινόμενο μετανάστευσης, είναι μια ζωντανή γέφυρα πολιτισμού, παράδοσης και ταυτότητας. Οι Θεσσαλοί της Γερμανίας και άλλων χωρών παγκοσμίως διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα, στηρίζουν τις κοινότητές τους, προωθούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, και παράλληλα δημιουργούν οικογένειες, δουλειές και νέες γενιές που συνδέονται με την Ελλάδα. Με λίγα λόγια, είμαστε πρεσβευτές της πατρίδας μας στον κόσμο, χωρίς να χάνουμε την ουσία της ταυτότητάς μας.
Θέλω να πω στην Ελλάδα ότι η πατρίδα μας ζει μέσα από κάθε Θεσσαλό και Έλληνα που βρίσκει το δρόμο του στο εξωτερικό. Στηρίζουμε, αγαπάμε και τιμούμε τις ρίζες μας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας τόπος — είναι οι άνθρωποι που κουβαλούν την ιστορία, την παράδοση και τα ιδανικά της όπου κι αν βρίσκονται.
Και ένα προσωπικό μήνυμα, να μην ξεχνάτε ποτέ τη διασπορά σας. Η δύναμη της πατρίδας είναι αλληλένδετη με τη δύναμη των ανθρώπων της, εδώ και παντού στον κόσμο.
ΕΡ: Σας ευχαριστώ θερμά







Σχόλια Facebook