Ο Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν: Εκρήξεις κοντά στα γραφεία του Χαμενεΐ – Απαντά με εκτόξευση πυραύλων προς το Τελ Αβίβ η Τεχεράνη

Το Ισραήλ από κοινού με τις ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση με το φως της ημέρας σήμερα Σάββατο 28/2 κατά της ιρανικής πρωτεύουσας, της Τεχεράνης, με σύννεφα καπνού να υψώνονται από το κέντρο της πόλης. Το πρώτο εμφανές πλήγμα σημειώθηκε κοντά στα γραφεία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Με εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ απαντά το καθεστώς της Τεχεράνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε μέσω βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Truth Social ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράν.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την επίθεση κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σημαίνοντας σειρήνες συναγερμού. Τις εξελίξεις μεταδίδει απευθείας από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος του ΕΡΤnews, Γιώργος Σιδέρης.
Προς το παρόν παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο εάν ο 86χρονος Χαμενεΐ βρισκόταν στα γραφεία του την ώρα της επίθεσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία. Ο Ανώτατος Ηγέτης δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και ημέρες, καθώς η ένταση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται. Η επίθεση σημειώνεται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει ισχυρή δύναμη μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή, επιδιώκοντας να πιέσουν την Τεχεράνη για συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι δρόμοι που οδηγούν στο συγκρότημα του Χαμενεΐ στο κέντρο της Τεχεράνης αποκλείστηκαν από τις αρχές, ενώ και άλλες εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, όπως και σε άλλες ιρανικές πόλεις.
Λίγο πριν τις 10 το πρωί, ξεκίνησε η εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ, το οποίο έχει τεθεί από νωρίς το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μήνυμα Νετανιάχου για επίθεση στο Ιράν: «Ήρθε η ώρα» οι Ιρανοί να «αποτινάξουν τον ζυγό της τυραννίας»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα» οι Ιρανοί να «αποτινάξουν τον ζυγό της τυραννίας», απευθύνοντας μήνυμα προς τον ιρανικό λαό εν μέσω κορύφωσης της έντασης.
Το «δολοφονικό καθεστώς» του Ιράν δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζοντας τον ισχυρό του αντιπυρηνικό στίγμα και τον ρόλο που θεωρεί ότι αυτή η απειλή διαδραματίζει στην ασφάλεια του Ισραήλ.
ertnews.grt







Σχόλια Facebook