Η παγκόσμια ναυτιλία και η ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο του 20ού Capital Link International Shipping Forum

Το 20ό Annual Capital Link International Shipping Forum πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης συγκεντρώνοντας υψηλούς αξιωματούχους, ηγετικά στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και επενδυτές.

Κεντρικοί ομιλητές της διοργάνωσης ήταν Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας (μέσω διαδικτυακής σύνδεσης), ο Ειδικός Απεσταλμένος για την παγκόσμια ενεργειακή ολοκλήρωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ Τζόσουα Βολζ, ο Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας για Θέματα Μεταφορών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Σιλβέστερ και ο Διοικητής της Ναυτιλιακής Διοίκησης του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ Στίβεν Κάρμελ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση και τη ναυτιλία με τίτλο «From Net Zero to Now What? The Energy Transition Debate», αλλά και πάνελ για το παγκόσμιο εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές με τίτλο «Navigating Global Trade & Commerce».

Συμπεριλήφθηκαν θεματικές συζητήσεις για τους βασικούς τομείς της ναυτιλιακής αγοράς, όπως το dry bulk shipping, η χρηματοδότηση της ναυτιλίας και ο τομέας του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος που απευθύνεται στο Capital Link» και ευχαρίστησε τους διοργανωτές Νικόλαο και Όλγα Μπορνόζη για την πρόσκληση, εξηγώντας ότι «επείγοντες λόγοι» τον κράτησαν στον Πειραιά και την Αθήνα και δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί αυτοπροσώπως.

Τόνισε παράλληλα ότι «είναι περισσότερο από προφανές ότι έχουμε πολύ στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε θέματα ναυτιλίας, ναυπηγείων, ενέργειας και διεθνών ζητημάτων όπως ο ΙΜΟ».

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε επίσης χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι θέλει «να χαιρετήσει τους φίλους Μάρκο Σιλβέστερ και Τζόσουα Βολζ» και ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε όλους» στις εργασίες του φόρουμ.

Tζόσουα Βολζ: “Χωρίς την ελληνική ναυτιλία ο κόσμος δεν θα είχε εμπόριο”

Ο κ. Βολζ στην ομιλία του έκανε λόγο για ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια πραγματικότητα εξελίσσεται με τέτοια ταχύτητα ώστε «μπορεί να γράψεις κάτι την Παρασκευή και μέχρι τη Δευτέρα να μην είναι πλέον σχετικό».

Ξεκίνησε επισημαίνοντας τις άμεσες προκλήσεις ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο, όπου «περισσότερα από 300 ελληνικά πλοία και αμέτρητοι Έλληνες ναυτικοί» βρίσκονται «σε κίνδυνο».

Κεντρικό στοιχείο της παρέμβασής του ήταν η ευαλωτότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Όπως υπογράμμισε, «η παγκόσμια ναυτιλία δεν είναι ασφαλής», ενώ το γεγονός ότι «πάνω από το 75%» των πλοίων κατασκευάζονται στην Κίνα δημιουργεί «κινδύνους και αστάθεια στην παγκόσμια αρχιτεκτονική της ναυτιλίας».

Τόνισε επίσης τη στρατηγική σημασία των θαλάσσιων μεταφορών, υπενθυμίζοντας ότι «το 80 έως 90 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσω θαλάσσης», ενώ «το 20 έως 21 τοις εκατό μεταφέρεται με ελληνικά πλοία». Χωρίς αυτή τη δυνατότητα, υπογράμμισε, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο, καθώς «χωρίς την ελληνική ναυτιλία η Λατινική Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ολόκληρη η Κεντρική Ασία και ολόκληρη η ήπειρος της Αυστραλίας δεν θα είχαν εμπόριο».

Ο ναυτιλιακός τομέας, σημείωσε, λειτουργεί σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κινδύνων, αντιμετωπίζοντας «χρηματοοικονομικό κίνδυνο, κίνδυνο ασφάλειας, κίνδυνο καιρικών συνθηκών, κίνδυνο αγοράς και κίνδυνο ροών κεφαλαίων», οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται καθημερινά ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε σε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ελληνική ναυτιλία δεν αποτελεί απλώς εμπορική δραστηριότητα αλλά «μια γέφυρα για τη δημιουργία ασφάλειας, για τη μείωση του κινδύνου και για την παροχή εναλλακτικών επιλογών»

“Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να αυξήσουμε την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων, να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο και να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από πηγές και μεμονωμένους παράγοντες που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς” ανέφερε.

Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία στενότερων ενεργειακών και εμπορικών δεσμών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια ειδική ναυτιλιακή γέφυρα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας» για τη μεταφορά αμερικανικών ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε την ελληνική ναυτιλία ως θεμέλιο της διμερούς σχέσης Eλλάδος-ΗΠΑ, περιγράφοντάς την ως «τη σημαντικότερη και με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή βιομηχανία της Ελλάδας», ενώ υποστήριξε ότι η αξιοποίηση αυτής της συνεργασίας μπορεί «να αλλάξει τη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες».

Το Capital Link φόρουμ αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου για τις εξελίξεις που διαμορφώνουν τη διεθνή ναυτιλία, την ενεργειακή διασύνδεση και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ