Νύχτα τρόμου στη Μέση Ανατολή: Αιματηρές επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Βηρυτό – Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν εγκαταστάσεις κοντά στο στενό του Ορμούζ

Το Ιράν επιβεβαίωσε τον θάνατο του Λαριτζανί – Αντίποινα με βαλλιστικούς στο Τελ Αβίβ, δύο νεκροί και μεγάλες ζημιές – Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό με έξι νεκρούς.

Ραγδαίες είναι οι παράπλευρες εξελίξεις του πολέμου στο Ιράν. Έξαλλος με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συμμαχία, τονίζοντας πως «δεν χρειαζόμαστε και δεν θέλουμε κανέναν».

Εκτός από το ΝΑΤΟ, τριγμοί καταγράφονται και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για τον θάνατο του Αλί Λαριτζάνι, του επικεφαλής του ανωτάτου συμβουλίου ασφαλείας του Ιράν, την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής του Εθνικού Ανττρομοκρατικού Κέντρου των ΗΠΑ, Τζό Κεντ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνούσε με τον πόλεμο στο Ιράν, καθώς «δεν αποτελούσε άμεση απειλή».

Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις εκατέρωθεν συνεχίζονται. Ισραήλ και ΗΠΑ κτυπούν ανελέητα σε όλη την επικράτεια του Ιράν. Το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στο εσωτερικό της χώρας και στο Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν σε επιχειρήσεις που θα απελευθερώσουν τη διέλευση των πλοίων στο Στενό του Ορμούζ, προκειμένου να προσφέρουν «ανάσες» στην παγκόσμια οικονομία, η οποία δέχεται εντονότατες πιέσεις. Το Ιράν απαντά με επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους σε όλη σχεδόν την Ισραηλινή επικράτεια με επίκεντρο το Τελ Αβίβ, αλλά και με πλήγματα σε αμερικανικές εγκαταστάσεις της περιοχής, ως «αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού ασφαλείας Λαριτζανί».

Πηγή: skai.gr