Την ολοένα χειρότερη πραγματικότητα για τους χριστιανούς περιγράφει ο πρ. πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού

Ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού κ. Χαμίμπ Σαλούμη μίλησε στο iefimerida με φόντο τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνορθόδοξες κοινότητες της Συρίας και την έντονη ανησυχία που εκφράζεται και από την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι στην πόλη Σουκαϊλαμπίγια, στην επαρχία Χάμα, σημειώθηκαν πρόσφατα επεισόδια, όταν ένας καβγάς μεταξύ δύο ανδρών εξελίχθηκε σε σεχταριστικές επιθέσεις, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα. Όπως αναφέρει, η πόλη Σουκαϊλαμπίγια αποτελεί «μια καθαρά ορθόδοξη πόλη», όπου ζουν περίπου 8.000 με 10.000 ελληνορθόδοξοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς προκλήσεις.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια, υπενθυμίζει ότι η ένταση πυροδοτήθηκε όταν ένας καβγάς μεταξύ δύο ανδρών εξελίχθηκε σε ευρύτερες σεχταριστικές επιθέσεις, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα και επαναφέροντας μνήμες θρησκευτικής βίας.
«Ήταν η πιο σκληρή επίθεση που έχουμε δει», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Ο κόσμος φοβάται -Δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους»
Η κατάσταση, όπως περιγράφει, είναι πλέον οριακή: «Ο κόσμος φοβάται, είναι δύσκολα. Η νεολαία θέλει να φύγει, δεν βλέπει μέλλον εδώ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ήδη επιβαρυμένες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια, έχουν πλέον προστεθεί και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, τα οποία επιδεινώνουν δραματικά την καθημερινότητα.
«Δεν είναι μόνο η φτώχεια. Τώρα υπάρχει και ο φόβος», λέει. Παράλληλα σημειώνει πως όλοι οι μουσουλμάνοι σουνίτες δεν είναι ίδιοι , ούτε σκληροπυρηνικοί ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Ωστόσο στα ελληνορθόδοξα χωριά υπάρχει πρόβλημα
Πάσχα «διακριτικά» για λόγους ασφάλειας
Ιδιαίτερα ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα ενόψει του Πάσχα. «Το φετινό Πάσχα θα γίνει διακριτικά, μόνο με τη Λειτουργία», τονίζει, εξηγώντας ότι, για λόγους ασφαλείας, δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις.
Όπως περιγράφει, στο παρελθόν οι εορτασμοί ήταν μεγαλοπρεπείς και μαζικοί: «Γίνονταν μεγάλες γιορτές, με πολύ κόσμο. Τώρα όλα θα γίνουν μόνο μέσα στην εκκλησία».
«Δεν υπάρχει προστασία -ανοχή στη βία»
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, και η στάση των Αρχών. «Δεν υπάρχει προστασία από την Αστυνομία», υπογραμμίζει, σημειώνοντας μια σαφή διαφοροποίηση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. «Στη Δαμασκό υπάρχει αστυνομική παρουσία. Στα χωριά, όμως, υπάρχει προκλητική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας», αναφέρει.
Έκκληση προς την Ελλάδα για τη νεολαία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Χαμπίμπ Σαλούμη απευθύνει έκκληση προς την ελληνική πλευρά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον των νέων.
«Ζητάμε βοήθεια για τη νεολαία», λέει, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθούν λύσεις για όλους όσοι επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όπως εξηγεί, βασικό ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων για ελληνορθόδοξους που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά:
«Να βρεθούν τρόποι να αποκτήσουν έγγραφα και να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στην Ευρώπη».
«Αθόρυβη πίεση» και φόβος εκτοπισμού
Οι μαρτυρίες αυτές έρχονται να προστεθούν στις εκτιμήσεις πηγών με γνώση της κατάστασης, που κάνουν λόγο για ένα παρατεταμένο κλίμα ανασφάλειας και πίεσης στις χριστιανικές κοινότητες.
Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση δεν εκδηλώνεται με μαζικές σφαγές, αλλά με μια πιο «αθόρυβη» διαδικασία, η οποία οδηγεί σταδιακά πληθυσμούς να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαρτυρίες από το πεδίο ενισχύουν την εικόνα μιας καθημερινότητας όπου ο φόβος, η ανασφάλεια και η απουσία προοπτικής λειτουργούν σωρευτικά, ιδίως για τη νεότερη γενιά.
ΠΗΓΗ: https://www.iefimerida.gr/ellada/kosmos-fobatai-ellinorthodoxos-syrias-epitheseis?amp








Σχόλια Facebook