Διήμερο επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Αθήνα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ θα πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόσεφ Ντολ, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταφτ και τους επιτρόπους Πιέρ Μοσχοβισί, Γιούρι Κατάινεν, Κορίνα Κρέτου, Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πρόκειται για την επίσημη πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα τους ενημερώσει για την κατάσταση στην χώρα και για τις δικές του θέσεις. Παράλληλα περιμένει ότι και οι συνομιλητές του θέλουν να αποκομίσουν ιδίαν αντίληψη για τις προθέσεις του, καθώς μάλιστα αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το κρίσιμο σημείο, πάντως, είναι εάν θα δεχθεί παραινέσεις από τους ομοϊδεάτες του να στηρίξει την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, αλλά και της πολιτικής στο προσφυγικό ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συναίνεση και συμφωνία με την κυβέρνηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι γνωρίζοντες θυμίζουν ότι παρόμοιες παραινέσεις είχε δεχθεί και ο Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την σύντομη περίοδο που ήταν στην ηγεσία του κόμματος.

«Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις και με αυτές συμμετέχει στον διάλογο με όλους τους ηγέτες. Έχουμε σαφείς θέσεις και αντιλήψεις» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι συνεργάτες του προέδρου λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιεί εντός των τειχών. Διευκρινίζουν πάντως ότι στήριξη α λα καρτ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθενται να δώσουν. Στους ηγέτες του ΕΛΚ εάν χρειαστεί θα εξηγήσει το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κυβερνών κόμμα κινείται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά από την δική του μεταρρυθμιστική πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θα διαβεβαιώσει του συνομιλητές του ότι τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας, αν και θα επιμείνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ενισχυθεί για να περάσει σε φάση ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, που είναι και το μείζον θέμα των ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει την συμφωνία του στο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα υποστηρίξει όμως ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ενώ θα θέσει και τις ευθύνες της Τουρκίας και την ανάγκη να ασκηθεί πίεση για να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα. Το μήνυμά μου είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας. Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας, που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ