Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και συλλήψεις για την απάτη με τις off shores

Συλλήψεις για την μεγάλη απάτη με “off shore” εταιρείες, πραγματοποίησε η Ασφάλεια Αττικής, έπειτα από εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία Αθηνών, αποκαλύπτοντας απάτη “μαμούθ” που φθάνει ακόμα και το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε δει το φως της δημοσιότητας στις Αρχές του 2016, και αφορούσε σε δυο Έλληνες. Το γνωστό χρηματιστή Γ. Δ. και αναγνωρισμένο σύμβουλο επενδύσεων, και το συνεργάτη του εθιμοτυπικά πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, Ι. Λ.

Η άπατη έχει να κάνει με επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματιών και εφοπλιστών, Ελλήνων, Ουκρανών, ακόμα και Άγγλων, ενώ οι πληροφορίες θέλουν ακόμα και πολιτικούς αρχηγούς να είχαν επενδύσει, κυρίως στην Ουκρανία στο “FUND” του Γ. Δ. Παράλληλα φέρετε να είχε στηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα από “Off Shore” εταιρείες, με έδρα τις Παρθένες Βρετανικές νήσους.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει πέσει σε “μαύρη τρύπα” ξεκινά από το αστρονομικό ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι δυνατόν να φθάσει ακόμα και τα 500 εκ. Δολάρια!!!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θύμα των κατηγορούμενων φέρεται να έχει πέσει και γνωστός Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία των δυο κατηγορουμένων πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως ο εφοπλιστής όταν αντελήφθη πως ρίχνει τα χρήματά του σε ένα “πηγάδι χωρίς πάτο”, απαίτησε να του αποδοθεί το κεφάλαιό του, με αποτέλεσμα να του επιστραφεί ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να έχασε τελικά μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ.

 Συλλήψεις

Από το πρωί η Ασφάλεια Αττικής, έπειτα από εντολή που δέχθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, εξαπέλυσε “γιγαντιαία” επιχείρηση σε Αθήνα και Πελοπόννησο, συλλαμβάνοντας τον 47χρονο σύμβουλο επενδύσεων Γ. Δ. τον εθιμοτυπικά πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη Ι. Λ. τις συζύγους των συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και την γραμματέα του 47χρονου.
Επίσης στην δικογραφία ως εμπλεκόμενοι, αναφέρονται τα ονόματα άλλων 25 προσώπων, ανάμεσα τους ένας Βρετανός μάνατζερ, και η ιδιοκτήτρια ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Κύπρου.

Τα πρώτα βήματα στην Ουκρανία

Ο 47χρονος Γ. Δ. με τις βαλίτσες του γεμάτες περγαμηνές στο τομέα του “real estate”, ξενιτεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στην Ουκρανία, όπου ο άμεσος συνεργάτης του και πρόξενος, στην κυριολεξία έλυνε και έδενε.
Βέβαια στις επαφές που έκαναν οι δυο Έλληνες στην Ουκρανία, είχαν ξεχάσει να πουν πως ο 47χρονος Έλληνας “μάγος” των επενδύσεων, το 2005 είχε μπλεξίματα με την ελληνική δικαιοσύνη.

Αμέσως οι δυο Έλληνες άνοιξαν επενδυτικό γραφείο και με “μαγιά” τις γνωριμίες του “πρόξενου” άρχισαν να προσεγγίζουν Ουκρανούς βιομηχάνους και τραπεζίτες, στους οποίους υπόσχονταν αποδόσεις ύψους 3% στην αγορά ξένου συναλλάγματος εκτός χρηματιστηρίου.

Ο Έλληνας “μάγος” δημιούργησε παράλληλα επενδυτική εταιρεία στην Βρετανία, χρησιμοποιώντας παραφρασμένο τον τίτλο επίσης γνωστής επενδυτικής εταιρείας, που βέβαια ήταν καθ’ όλα νόμιμη. Επίσης δημιούργησε τρία FUND, με αντίστοιχα Δ.Σ. στα οποία είχε διορίσει δικούς του ανθρώπους.

Εκτός αυτού άρχισε να ανοίγει καταθετικούς λογαριασμούς, στις Βρετανικές παρθένες νήσους και να δημιουργεί “Off Shore”, εταιρείες.

Κάποια στιγμή και ενώ οι δουλειές πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, καθώς τουλάχιστον 40 Ουκρανοί μεγαλοβιομήχανοι και πολιτικοί είχαν επενδύσει στο FUND του Έλληνα “μάγου”, ο ίδιος αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το επενδυτικό του γραφείο στην Αγία Παρασκευή της Αττικής. Άλλωστε στην Ουκρανία είχε βραβευτεί και ως ο άνθρωπος της χρονιάς για το 2015.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέλασαν από την Αγία Παρασκευή μεγάλα ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, και οχι μόνο, τα οποία έδιναν αφειδώς τα εκατομμύρια τους προκειμένου να τα επενδύσει ο 47χρονος.

Η “φούσκα”…

Η αρχή του τέλους ξεκίνησε έπειτα από έφοδο που έκανε η Ουκρανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στα γραφεία του 47χρονου, ψάχνοντας για κονδύλια χρηματοδοτήσεις της λεγόμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση για τους Ουκρανούς.

Εκεί, οι αστυνομικοί της SBU ανακάλυψαν έγγραφα που αποδείκνυαν πυραμιδική σχέση στις επενδύσεις, και μάλιστα τύπου “Madoff”, αλλά και κενά στην απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων, ενώ παράλληλα τα κεφάλαια ήταν “δυσδιάκριτα” όσον αφορά στις εμφανείς καταθέσεις των “Off Shore”.Η “πυραμίδα” δηλαδή τύπου “Madoff” έσκαγε και δεκάδες επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ακόμα και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, άρχισαν να χάνουν των ύπνο τους, αφού καταλάβαιναν πως έχουν χάσει τα χρήματα τους.

Η SBU αμέσως ενημέρωσε την Ασφάλεια Αττικής, τις Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες, την “Scotland Yard” αλλά και την Κυπριακή Αστυνομία. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως ο Ι. Λ. άνοιξε το στόμα του και αποκάλυψε πολλά για την δραστηριότητα του συνεργάτη του, ενώ στην Ασφάλεια είχαν φθάσει ακόμα και πληροφορίες για “συμβόλαιο θανάτου” εναντίον. Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθούν.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα από τις Αρχές του 2016 άρχισαν να πέφτουν οι καταγγελίες βροχή στις Αρχές Ασφάλειας αλλά και στην Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα πλέον η υπόθεση, έπειτα και από τα εντάλματα σύλληψης, να βρίσκεται στα χέρια των Εισαγγελικών Αρχών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

πηγή NewsIt.gr