«Καμία συζήτηση για Brexit πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50»

Βερολίνο, Γερμανία
Συναντήσεις στο Βερολίνο για τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος και για το μέλλον της Ευρώπης είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, πριν η Βρετανία αποφασίσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για έξοδο από την ΕΕ.

«Είμαστε ενωμένοι στην άποψή μας ότι το Άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί και ότι πριν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Μόνο τότε μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει οδηγίες κάτω από τις οποίες θα γίνει η διαπραγμάτευση μιας εξόδου» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Αυτό σημαίνει ότι -και συμφωνούμε σε αυτό το σημείο- δεν θα υπάρξουν ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει το αίτημα (της χώρας) για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η Μέρκελ.

Παράλληλα, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι κάλεσαν να υπάρξει «νέα ώθηση» για την ενίσχυση της ΕΕ.

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να χειριστεί η ΕΕ την έξοδο της Βρετανίας. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα» σημείωσε.

Επίσης, είπε ότι υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες για την Ευρώπη: η ασφάλεια, η ανάπτυξη, τα μέτρα για τους νέους, η ευρωζώνη και η φορολογική της εναρμόνιση.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Cl9dt3FWkAAiLyQ