Τα φορολογικά της στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Κλίντον

Ουάσινγκτον. Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τη φορολογική δήλωσή της για το 2015, επικρίνοντας τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να «συμμορφωθεί» με αυτήν την παράδοση που επιτάσσει την αποκάλυψη των φορολογικών στοιχείων των πολιτικών.  Το ζεύγος Χίλαρι και Μπιλ Κλίντον δήλωσε εισόδημα ύψους 10,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέβαλαν σε ομοσπονδιακό φόρο το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων.  Οι Κλίντον έχουν δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους από το 1977 και μετά, ένα γεγονός που οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία.  «Ο Ντόναλντ Τραμπ κρύβεται πίσω από ψευδείς δικαιολογίες και προδίδει τις παλαιότερες υποσχέσεις του ότι θα έδινε στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του» είπε η Τζένιφερ Παλμιέρι, η διευθύντρια επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον. «Τι προσπαθεί να κρύψει;» διερωτήθηκε.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των Κλίντον (5,2 εκατομμύρια δολάρια) προέρχεται από τις επί πληρωμή συμμετοχές του Μπιλ Κλίντον σε διάφορα συνέδρια. Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το ποσό των 3 εκατομμυρίων από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster για το τελευταίο βιβλίο της. Η πρώην Πρώτη Κυρία έδωσε δεκάδες ομιλίες επί πληρωμή το 2013, το 2014 και το 2015, όμως σταμάτησε αυτή τη δραστηριότητα πριν ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία της, τον Απρίλιο του 2015. Το ζεύγος δώρισε το ποσό του 1 εκατομμυρίου σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν, δημοσιοποίησε επίσης τις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου και της συζύγου του, την Αν Χόλτον. Το 2015 δήλωσαν έσοδα λίγο πάνω από 310.00 δολάρια.  Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politifact, όλοι οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων στις τελF083F7A45A1D3CFBAD11559298B6E22Cευταίες εννέα προεδρικές εκλογές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία τους για τουλάχιστον ένα έτος. Ορισμένοι έδωσαν στοιχεία πολλών ετών, όπως ο Μπομπ Ντόουλ το 1996 (29 χρόνια) και ο Μιτ Ρόμνεϊ το 2012 (δύο χρόνια).

Ωστόσο ο Τραμπ αρνείται να δώσει τις φορολογικές δηλώσεις του, επικαλούμενος τους φορολογικούς ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια. Υποστηρίζει ότι η περιουσία του ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως το ποσό αυτό δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 4,5 δισ. δολάρια.  Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του επειδή θα μπορούσαν να δείξουν ότι τα εισοδήματά του είναι μικρότερα απ’ όσο ισχυρίζεται, ότι δεν πληρώνει φόρους –ή πληρώνει πολύ μικρά ποσά– και ότι οι δωρεές του σε φιλανθρωπικά έργα είναι αμελητέες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Sputnik

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε