Ελληνικός επιχειρηματικός «εμφύλιος» στο Μπρίσμπαν

Σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας μια μονάχα λέξη μπορεί να αποτελέσει αφορμή δικαστικής διαμάχης, όπως και συνέβη στην περίπτωση δύο ελληνικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ, Μπρίσμπαν.

Οι ιδιοκτήτες του «Little Greek Taverna»

Οι ιδιοκτήτες του «Little Greek Taverna»

Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Little Greek Taverna», κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του ανταγωνιστή τους στην αγορά του Μπρίσμπαν «Little Greek Cuzina», υποστηρίζοντας ότι η ομοιότητα μεταξύ των δύο ονομάτων, προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές και προξενεί ζημία στην επιχείρησή τους.

Ως αποτέλεσμα, τo Ομοσπονδιακό Δικαστήριο διέταξε ασφαλιστικά μέτρα την περασμένη εβδομάδα που υποχρεώνουν τους εστιάτορες του «Little Greek Cuzina» να αφαιρέσουν τη λέξη «Little» από την ονομασία τους, ωσότου εκδοθεί οριστική απόφαση.

Κύριος λόγος για τη δικαίωση υπήρξε το γεγονός ότι η «Ταβέρνα» έχει κατοχυρώσει το εμπορικό της σήμα εδώ και επτά χρόνια συνεχούς λειτουργίας στο προάστιο West End του Μπρίσμπαν.

Πέρυσι, ωστόσο, όταν ένας κτηματομεσίτης προσέγγισε τους ιδιοκτήτες της «Ταβέρνας» ρωτώντας εάν είχαν πουλήσει την επιχείρηση, αντιλήφθηκαν ότι κάποιο καινούριο εστιατόριο στην περιοχή Graceville είχε σχεδόν οικειοποιηθεί το όνομά τους.

Όταν πλέον η «Κουζίνα» άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στο Bulimba, τον περασμένο Ιούνιο, η άλλη πλευρά αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να διεκδικήσει την αυθεντικότητα του ονόματός της.

Όπως δήλωσε η Έλλη Παρμάκλη, μία από τους συνεταίρους της «Ταβέρνας», ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν δεχθεί αμέτρητες φορές παράπονα από πελάτες που διαμαρτύρονταν για την κατώτερη ποιότητα των υπηρεσιών στα καταστήματα Graceville και Bulimba, εξηγώντας ότι οι καταναλωτές ταύτιζαν λανθασμένα τα παραρτήματα της «Κουζίνας» με τη δική τους επιχείρηση.

Η κ. Παρμάκλη επικαλέστηκε τη σημαντική μείωση του τζίρου, αλλά και την ψυχική οδύνη που είχαν υποστεί για να δικαιολογήσει το αίτημά τους να μην χρησιμοποιεί η «Κουζίνα» από εδώ και στο εξής τη φράση «Little Greek» στην εμπορική της επωνυμία.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες της «Κουζίνας» αντέτειναν ότι η αλλαγή στις πινακίδες τους θα ήταν ένα απροσδόκητο επαχθές κόστος για την επιχείρησή τους που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο.

Όμως ο αρμόδιος δικαστής απέρριψε τον προβαλλόμενο λόγο ως «δυσανάλογο», δεδομένου ότι τα δύο υποκαταστήματα της «Κουζίνας» στα προάστια Graceville και Bulimba, αποφέρουν εβδομαδιαία κέρδη που ξεπερνούν τα $4.000.

Ως εκ τούτου, έκρινε ότι το εμπορικό σήμα «Little Greek Cuzina» ήταν παραπλανητικό, με τους καταναλωτές να το συνδέουν με το εδώ και επτά χρόνια καθιερωμένο «Little Greek Taverna».

Σημειώνεται, ότι ο δικαστής υποχρέωσε την «Κουζίνα» να εφαρμόσει τα ασφαλιστικά μέτρα εντός 30 ημερών, σε αναμονή οριστικής δικαστικής απόφασης.