Μητσοτάκης: Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος με τον κ. Τσίπρα

Αθήνα.- Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο Eurogroup έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΑLPHA, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στους στόχους που είχε ο ίδιος θέσει.

«Ο κ. Τσίπρας είχε βάλλει τον πήχη πολύ ψηλά και πέρασε από κάτω», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Ο κ. Τσίπρας είχε συνδέσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με οριστική λύση για το χρέος και με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποφεύχθηκε η καταστροφή, αλλά η λύση για το χρέος μετατέθηκε, επιπλέον η κυβέρνηση ανέλαβε υποχρέωση για πρόσθετα μέρα 5 δισ. για μετά το τέλος του προγράμματος και για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022».

Απευθυνόμενος προς τον κ.Τσίπρα είπε ότι «θα του συνιστούσα να είναι πιο προσεκτικός. Έχει υποχρέωση να έλθει στην Βουλή για να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό της οικονομίας για τα τελευταία χρόνια».

Για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές είπε: «Μακάρι η χώρα να βγει στις αγορές αλλά αντίστοιχη δέσμευση είχαμε και το Νοέμβριο 2012. Για να βγούμε στις αγορές που σημαίνει να μειωθούν τα επιτόκια, θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για να βγει στις αγορές χρειάζεται μεταρρυθμιστική αξιοπιστία».

«Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο»

Συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση υπενθύμισε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει το Φεβρουάριο του 2016, αν αυτό είχε γίνει θα είχε αποκτήσει διαφορετική δυναμική η χώρα. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει τι κέρδισε η χώρα με την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, γιατί τότε κανείς δεν ζητούσε τέτοια μέτρα από τη χώρα».

Για τη μείωση της υποχρέωσης για πλεόνασμα στο 2%, που προβάλλει η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κατ’ αρχήν δεν το πέτυχε για την επόμενη πενταετία, που η υποχρέωση είναι για 3,5%. Τώρα, συνέχισε, υπάρχει δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. «Δεν ξέρω καμία χώρα που μπορεί να πετύχει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το δικό του πρόγραμμα ανέφερε ότι δεν έχει ταμπού και θα κάνει τη μεγάλη φιλελεύθερη προσπάθεια αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα. Αν και όπως είπε δεν θα κάνει απολύσεις, θα μικρύνει το δημόσιο τομέα εκχωρώντας υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

«Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά δεσμεύομαι για περιορισμό τους και μόνο εκεί που είναι ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «το κράτος σήμερα πρέπει να μικρύνει ως προς την παρέμβασή του, θα υπάρξει περιορισμός προσλήψεων στο 1 προς 5 και όχι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο δημόσιο. Το κράτος θα πρέπει να μειωθεί σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα.

«Το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια μάς γυρίζει δεκαετίες πίσω»

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και για την Παιδεία, για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που όπως είπε γυρίζει την χώρα δεκαετίες πίσω. Αλλά και για τα θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας του πολίτη είπε ότι και επί των ημερών της ΝΔ υπήρχαν προβλήματα, ωστόσο τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας χωρίζει πολιτική άβυσσος, εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συνεργασία» , και υποστήριξε ότι στην κοινωνία υπάρχει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.

Όχι σε εκδήλωση αστυνομικών στα Εξάρχεια

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα ασφαλείας του πολίτη.

Χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα τις εστίες ανομίας στην Δυτική Αθήνα ενώ αναφέρθηκε και στο κέντρο της Αθήνας λέγοντας: «Η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη πριν δύο χρόνια. Σήμερα, έχουμε δεκάδες κτίρια υπό κατάληψη στα Εξάρχεια. Δεν υπάρχει το Κράτος στα Εξάρχεια. Υπάρχει ΚΕΠ αναρχικών, ενώ δεν υπάρχει ταχυδρομείο».

Αναφέρθηκε και στην πρόθεση των αστυνομικών να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, σημειώνοντας ότι αρχικά δεν διέκρινε για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Συνέχισε όμως λέγοντας: «Αλλά έχω ευθύνη να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία. Δεν θεωρώ ότι, αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη διαδήλωση θα είναι χρήσιμη. Θα τάραζε τα νερά, αλλά θα ανοίξει και τον ασκό του Αιόλου. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μιας μεγάλης έκτασης σύρραξη εντός των Εξαρχείων».

Ανέφερε ότι σύντομα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αστυνομικών και θα τους ζητήσει να μην προχωρήσουν στη συγκέντρωση.

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ:

«Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να το κρύψει.

Μας αποκάλυψε ότι το όραμα του για τη δημόσια Υγεία είναι να την παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μας αποκάλυψε ότι την ώρα που η κυβέρνηση κάνει προσλήψεις στην Παιδεία και την Υγεία, ο ίδιος δεσμεύεται να δώσει τη χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος.

Μας αποκάλυψε ότι, αφού επί δεκαετίες το κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησαν την κοινωνική ασφάλιση, τώρα εμφανίζεται ως τηλεοπτικός πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης.

Μας αποκάλυψε ότι μετά τη συνάντησή του με εργαζόμενους από τον κλάδο των ταχυμεταφορών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στον ιδιωτικό τομέα τα συμφέροντα των εργαζομένων και της εργοδοσίας τέμνονται». Αυτή η αντίληψη για την εργασία και τους εργαζομένους τον οδήγησε προφανώς να μην πει κουβέντα για τον καταδικασθέντα για εργατικές παραβάσεις κ. Μηταράκη, αναπληρωτή τομεάρχη Εργασιακών της Νέας Δημοκρατίας!

Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Όντως, μας χωρίζει Άβυσσος.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ