Τι πρέπει να προσέχουν όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία

Μελβούρνη.– «Η άγνοια φέρνει φόβο», οπότε η ενημέρωση όταν μιλάμε για θέματα μετανάστευσης και βίζας κρίνεται επιβεβλημένη». Αυτό τόνισε στον «Νέο Κόσμο» ο γενικός διευθυντής και εγκεκριμένος μεταναστευτικός σύμβουλος Ανδρέας Αθανασίου, από το «Katsaros & Associates», με αφορμή ενημερωτικό σεμινάριο που έγινε την Τετάρτη, 11 Απριλίου, στο Ibis Hotel της Μελβούρνης σε μια προσπάθεια να εκλαϊκευτούν όλες οι αλλαγές στο μεταναστευτικό νόμο που εισήγαγε ο υπουργός Εσωτερικών, Peter Dutton, το Μάρτιο του 2018.

Οι νέοι μετανάστες έρχονται με φόβο στην Αυστραλία γιατί το εγχείρημα αυτό είναι κάτι καινούριο για τους ίδιους. «Εμείς τους λέμε πάντα την αλήθεια. Μιλάμε μαζί τους και τους δίνουμε ένα πλάνο για το μέλλον. Είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο ο μετανάστης να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό σύμβουλο, γιατί ίσως μπορεί να γίνει κάποιο λάθος και να ακυρωθεί η βίζα του, με αποτέλεσμα αυτό να τους κοστίσει χρόνο και χρήμα» εξηγεί ο κ. Αθανασίου και παραθέτει το παράδειγμα του μηχανικού αυτοκινήτων: «Αν το αυτοκίνητό μου έχει πρόβλημα, είναι πιο εύκολο να το φτιάξω μόνος μου, αλλά αν δεν ξέρω ίσως του κάνω ζημιά. Έτσι το βλέπω και με τις βίζες. Με τους Έλληνες μετανάστες, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Μετανάστευσα κι εγώ στην Αυστραλία στα εφηβικά μου χρόνια και καταλαβαίνω τη σημασία που έχουν οι σωστές πληροφορίες. Μπορούμε να νιώσουμε τι νιώθουν και να τους βοηθήσουμε» σημείωσε.

«Μπορεί οι Έλληνες μετανάστες να βλέπουν το Oakleigh σαν το σπίτι τους, αλλά δεν πρέπει να παίρνουν συμβουλές από εκεί για θέματα βίζας από άτομα που δεν ξέρουν γιατί θα έχουν πρόβλημα» λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, . «Άλλο τι λένε στο Oakleigh και άλλο τι ισχύει. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γι’ αυτό και πρέπει να απευθύνονται σε κάποιον που έχει επαγγελματική γνώση».

Οι 25 περίπου παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είχαν την ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την εργασία και τη διαβίωση στην Αυστραλία.

Να σημειώσουμε ότι οι ιθύνοντες του γραφείου μετά το πέρας του σεμιναρίου, υποστήριξαν ότι θα διαθέτουν δωρεάν τον χρόνο τους για 30 λεπτά στον κάθε μετανάστη για να τους ρωτά ότι θέλει σχετικά με το μέλλον του στη χώρα.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ώστε να μπορούν να μεταναστεύσουν με επιτυχία στην Αυστραλία» δήλωσε ο διευθυντής του βραβευμένου μεταναστευτικού γραφείου «Katsaros & Associates», κ. Δημήτρης Κατσαρός. Τόνισε ότι οι αλλαγές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ανάμεσα στις μεταναστευτικές κοινότητες στην Αυστραλία και χαρακτήρισε άδικο το γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες και στις διάφορες γλώσσες.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες είναι το κόστος της βίζας, το οποίο έχει ανέβει δραματικά. Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι ο μεταναστευτικός νόμος έγινε τόσο αυστηρός λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. «Αυτή τη στιγμή το κράτος θέλει να πάρει περισσότερους ψήφους από τους δεξιούς γιατί αυτοί δεν θέλουν τους μετανάστες εδώ. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω τα πράγματα δυσκολεύουν για τους μετανάστες. Αν στην κυβερνητική εξουσία ανέλθει κάποιος άλλος ίσως αλλάξουν και πάλι οι νόμοι» είπε και υποστήριξε ότι οι μετανάστες είναι έρμαιο της κυβέρνησης. «Το κλίμα αλλάζει και οι μετανάστες πρέπει να είναι σαν χαμαιλέοντες και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες».

Όσο για αυτούς που σκέπτονται να μεταναστεύσουν τους παροτρύνει να έρθουν με τουριστική βίζα και να δουν δύο με τρεις μήνες αν τους αρέσει να μείνουν, αν όχι θα πουν ήταν ήταν μια καλή εμπειρία!

Πηγή: neoskosmos.com