«Αντεπίθεση» Μπουτάρη με άσφαιρα πυρά κατά του ΣΑΕ για τα Γραφεία

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επιχειρούμενης μονομερούς μετεγκατάστασης των Γραφείων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ενώ επιχειρεί να «πείσει» ότι την «ιδέα» για την απομάκρυνση του ΣΑΕ από το κτίριο είχε ο δωρητής Θωμάς Μακρίδης, προκειμένου να στεγασθούν εκεί υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.

Όπως αφήνεται να εννοηθεί από το περιβάλλον του δημάρχου, ο ίδιος ο δωρητής Θωμάς Μακρίδης, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον περασμένο Νοέμβριο, επισήμανε στη Δημοτική Αρχή την επιθυμία του να αξιοποιηθεί το ακίνητο στεγάζοντας υπηρεσίες του Δήμου που παράγουν έργο, εν προκειμένω όλες τις υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Μακρίδης, μιλώντας στην “PanHellenic Post” υποστήριξε, αντίθετα με τον ισχυρισμό του περιβάλλοντος Μπουτάρη, ότι εκείνος ρωτήθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης εάν έχει αντίρρηση για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο συγκεκριμένο κτήριο! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θεώρησε την ερώτηση ρητορική, αφού, όπως είπε, «δεν διατηρώ καμμία εξουσία πλέον επί της δωρεάς»- ενώ διευκρίνησε ότι «δεν έχει αλλάξει τη σύμβαση της δωρεάς, γιατί κάτι τέτοιο νομικά δεν μπορεί να γίνει»…

Σημειώνεται ότι στην ανοιχτή επιστολή που κυκλοφόρησε το ΣΑΕ, (τη δημοσίευσε χθες αυτούσια η «PanHellenic Post»), απάντησε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Θεσσαλονίκης ο κ. Μπουτάρης ο οποίος εξήγησε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Διοίκηση του ΣΑΕ και τον Πρόεδρο, Στέφανο Ταμβάκη, προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τη μεταφορά των Γραφείων του ΣΑΕ από το κτίριο της οδού Αποδήμου Ελληνισμού (περιοχή Μ. Κάλλας-Σοφούλη) και τη μεταστέγασή τους σε άλλο ιδιόκτητο χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Το προεδρείο του ΣΑΕ στην επιστολή του ανέφερε τη συζήτηση που διεξήχθη με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε, όμως, την απορία του γιατί «παρ’ όλο που οι συζητήσεις για μεταστέγαση του ΣΑΕ δεν έχουν καταλήξει σε καμία συμφωνία, από την αρχή της εβδομάδας διάφορα επιτελεία του Δήμου έχουν εισέλθει εις τον χώρο και πραγματοποιούν απογραφές, εκτιμήσεις και μετρήσεις, με στόχο να μεταφερθούν άμεσα εκεί 35 υπάλληλοί του».

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του Δήμου ότι η μετεστέγαση του ΣΑΕ κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι η δημοτική Αρχή, ήδη από τον Ιανουάριο του 2011, βρίσκεται σε διαδικασία εξορθολογισμού των δαπανών για ενοίκια που καταβάλλει ο Δήμος, επιχειρώντας να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του σε δημοτικά ακίνητα τον διαψεύδει αλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης όπου υποστηρίζεται ότι: «τα σημερινά Γραφεία του ΣΑΕ υπολειτουργούν, καθώς εκεί εργάζονται μόλις δύο υπάλληλοι, καταλαμβάνοντας, όμως, έναν χώρο περίπου 1.000 τ.μ.»

«Όλα αυτά είναι γνωστά στη Διοίκηση του ΣΑΕ, καθώς ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη, με τον οποίο είχε πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή που απέστειλε το προεδρείο του ΣΑΕ στον κ. Μπουτάρη, γίνεται λόγος για προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την μεταστέγαση των Γραφείων του ΣΑΕ, αφότου πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου στα υφιστάμενα Γραφεία του.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Ομογενειακοί κύκλοι εξέφραζαν, πάντως, στην «PanHellenic Post» την αποστροφή τους για «το λαϊκίστικο πνεύμα της ανακοίνωσης του Δημάρχου» και πρόσθεταν, απαντώντας στον ισχυρισμό Μπουτάρη ότι «καμία έδρα δεν χάνεται» και πως κανείς δεν επιχειρεί «να απαξιώσει τον θεσμό», ότι τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση «…εκτός κι αν η ίδια η Διοίκηση του ΣΑΕ θεωρεί πως η αξία του Συμβουλίου εξαρτάται από πολυτελή γραφεία όπως αυτά που λειτουργούσε», καθώς και η αποστροφή «…η Θεσσαλονίκη να μην αποτελεί για άλλη μια φορά την τυπική έδρα ενός αόρατου για την πόλη οργανισμού», συνιστούν χονδροειδή προσπάθεια κατάφορης απαξίωσης του θεσμού του ΣΑΕ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

‘Οπως δήλωσε στην «PanHellenic Post» η γενική Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ.Όλγα Σαραντοπούλου, η ίδια τυχαία πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Μπουτάρη τον Ιούλιο του 2011 κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, την πρόθεσή του να βγάλει το ΣΑΕ από το κτήριο. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ, αλλά και τον Υφυπουργό Δημ. Δόλλη, τον κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο,  τους ενημέρωσε για τα λεγόμενα του δημάρχου και έτσι πραγματοποιήθηκε η μόνη συνάντηση του Προέδρου του ΣΑΕ με τον Δήμαρχο κ. Μπουτάρη.

Όπως δήλωσε στην “PanHellenic Post” ο κ. Ταμβάκης, κατά τη συνάντηση εκείνη έγινε ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν ελήφθη καμμία απόφαση και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν εκτενέστερα το θέμα.

Βουλευτές είχαν εκφράσει απορία με το ζήτημα και ζήτησαν να γίνει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσία του Υφυπουργού κ. Δόλλη για να συζητηθεί το θέμα ΣΑΕ. Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς, όμως, να προσκληθεί το …ΣΑΕ!