Αύξηση των Ελλήνων φοιτητών στα πανεπιστήμια της Κύπρου

Περί τους 3.000 Έλληνες φοιτητές πραγματοποιούν τις σπουδές τους το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στα πανεπιστήμια της Κύπρου (2.000 στα δημόσια και 1.000 στα ιδιωτικά), η πλειονότητα των οποίων επιλέγει νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές (αρχιτεκτονική και μηχανική), αλλά και την κατεύθυνση της ψυχολογίας.
Την ίδια στιγμή, Έλληνες απόφοιτοι κυπριακών πανεπιστήμιων αλλά και ξένων, προσβλέπουν σε προσλήψεις στην δημόσια εκπαίδευση της Κύπρου – πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια – περιμένοντας στις λίστες επετηρίδας της χώρας, που ισχύουν για φιλολόγους, δασκάλους, θεολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς και πληροφορικούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην επετηρίδα φιλολόγων, όπου βρίσκονται σε λίστα αναμονής περίπου 5.000 άτομα, το 50% είναι Έλληνες.
Όπως ανέφερε η ανώτερη λειτουργός Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, Αθανασία Νικολαϊδου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασης των κυπριακών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι Έλληνες υποψήφιοι δάσκαλοι και καθηγητές είναι απόφοιτοι δημόσιων αλλά και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εξίσου, σημαντικός είναι και ο αριθμός των Ελλήνων ακαδημαϊκών που διδάσκουν στα κυπριακά πανεπιστήμια και προέρχονται κυρίως από πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η κ.Νικολαϊδου παρατήρησε μία αυξητική τάση Ελλήνων και ευρωπαίων που φτάνουν στην Κύπρο για σπουδές (και μείωση αυτών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, όπως Κίνα, Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν κ.α., οι οποίοι αριθμούν φέτος περίπου τους 5.500) με κριτήριο της επιλογής τους την ποιότητα στην εκπαίδευση, τους πανεπιστημιακούς με διεθνή αναγνώριση, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων. «Στην Κύπρο το 7% του ΑΕΠ διατίθεται στην εκπαίδευση, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 5%» είπε.
Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα τρία δημόσια πανεπιστήμια (πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό πανεπιστήμιο) και τέσσερα ιδιωτικά (Frederick, Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πανεπιστήμιο Νεάπολης), τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα). Τα κριτήρια επιλογής στα δημόσια πανεπιστήμια – όπου δίδακτρα καταβάλλονται μόνο σε μεταπτυχιακά (5.000 για όλο τον κύκλο σπουδών) και διδακτορικά – είναι ο γενικός βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων, που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο.
Δεκτοί γίνονται οι Έλληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων. Χορηγούνται 11 υποτροφίες κάθε χρόνο (ύψους 3.840 ευρώ η καθεμία), κουπόνια σίτισης και οικονομική βοήθεια με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κριτήριο αποδοχής είναι το απολυτήριο Λυκείου με βαθμολογική προτεραιότητα, ενώ οι εγγραφές γίνονται Σεπτέμβριο και Ιανουάριο. Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά κυμαίνονται περίπου στις 6.000 ευρώ ανά έτος, και στις 8-12.000 ευρώ τα μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για τους Έλληνες φοιτητές προσφέρονται μειωμένες τιμές (κατά 2.500 ευρώ το έτος), σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία στη χώρα μας. Τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα λειτουργούν και καλοκαιρινά τετράμηνα, κατά τα οποία οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της επιλογής τους και την θερινή περίοδο. Επίσης διαθέτουν εστίες και υπηρεσίες ακαδημαϊκών ανταλλαγών ή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα κράτη της ΕΕ και από άλλα, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή προς τα ελληνικά ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα (για τα ιδιωτικά το Frederick, Ευρωπαϊκό και Λευκωσίας). Το κόστος ζωής στην Κύπρο είναι αντίστοιχο με αυτό στην Ελλάδα. Η παρουσίαση των πανεπιστημίων της Κύπρου (Ευρωπαϊκό, Frederick, Κύπρου, Λευκωσίας και Νεάπολης) θα πραγματοποιηθεί αύριο (17.30-20.30) στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς και στις Σέρρες την Τετάρτη, 21 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Φίλιππος – Ξενία.
Mε πληροφορίες από το NEWPOST. gr και την εφημερίδα Καθημερινή