Οπλοφόρος αφήνει 4 νεκρούς σε Εβραϊκό Σχολείο στη Γαλλία

Αστυνομικοί και πλήθος κόσμου στο σημείο της επίθεσης.

Τρία παιδιά και ένας ενήλικας έχασαν τη ζωή τους όταν άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μισέλ Βαλέ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα θύματα είναι ένας δάσκαλος Θεολογίας 30 ετών, τα παιδιά του 6 και 3 ετών και ένα ακόμη παιδί 10 ετών. Το τρίτο παιδί υπέκυψε στα τραύματα του στο νοσοκομείο, ενώ δύο ακόμα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Στην περιοχή έσπευσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος χαρακτήρισε το επεισόδιο «εθνική τραγωδία». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στα σχολεία. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι αναχωρεί για την Τουλούζη.

Ο Βαλέ είπε επίσης πως ο δράστης -που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν άνδρας που επέβαινε σε μηχανάκι- άρχισε να πυροβολεί όποιον βρισκόταν μπροστά του. Το περιστατικό συνέβη έξω από το εβραϊκό κολέγιο Οζάρ Χατοράχ την ώρα που οι μαθητές έφταναν για τα πρωινά μαθήματα.

Άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ένας άνδρας έφυγε από τη σκηνή της επίθεσης, στην Τουλούζη, με ένα μοτοσακό.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν ανακοίνωσε πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις δολοφονίες στρατιωτικών σε δύο περιστατικά την περασμένη εβδομάδα στη νοτιοδυτική Γαλλία και στη σημερινή επίθεση.

«Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών και της σημερινής εναντίον παιδιών», δήλωσε ο Γκεάν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Claude Guéant, διέταξε την αστυνομία, ιδιαίτερα στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εβραϊκά σχολεία, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο Τύπου. Η Γαλλία διαθέτει περίπου 300 εβραϊκά σχολεία.

Ο εκπρόσωπος της, Pierre-Χένρι Brandet, είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η επίθεση σημειώθηκε έξω από το Εβραϊκό σχολείο στην ozar – Hatorah.

Πρόκειται για μία εβραϊκή κοινωνία, που προωθεί την θρησκευτικής εκπαίδευσης στους νέους, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Ένα διαφημιστικό βίντεο που καταχωρήθηκε στο 2010 έδειξε φοιτητές που ασχολούνται με ακαδημαϊκά και θρησκευτικές μελέτες.

Να σημειωθεί ότι η εβραϊκή Κοινότητα στη Γαλλία, είναι η πολυπληθέστερη της Ευρώπης και αριθμεί περίπου 700.000.

Στο μεταξύ, άγριο ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη στην γύρω περιοχή όπου σημειώθηκε η φονική επίθεση. Εκατοντάδες αστυνομικοί ψάχνουν για τον άγνωστο οπλοφόρο που σκόρπισε το θάνατο.  Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά ή ένδειξη για το κίνητρο της επίθεσης και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες μετά τα περιστατικά αυτά. «Η εισαγγελία του Παρισιού ανέλαβε στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής της αρμοδιότητας τις τρεις έρευνες για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών» συνδεόμενες με τρομοκρατική δράση, αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν.

«Αποτροπιασμός»

Τον αποτροπιασμό του για τη σημερινή επίθεση εξέφρασε ο αρχιραβίνος της Γαλλίας Ζιλ Μπέρνχαϊμ. Το Ισραήλ εξέφρασε επίσης αποτροπιασμό, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι γαλλικές αρχές «θα χύσουν άπλετο φως σε αυτή την τραγωδία και οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Αυτή η βάρβαρη, δολοφονική πράξη θα λάβει μία εβραϊκή απάντηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Ραβίνων. «Η επίθεση αυτή αποτελεί επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας στο σύνολό της. Εάν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τρομοκρατήσουν την εβραϊκή κοινότητα, η απάντησή μας είναι ότι δεν θα αφεθούμε στον εκφοβισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε ως «αποκρουστικό έγκλημα» την επίθεση. «Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδικάζω αυτό το αποκρουστικό έγκλημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η υποψήφια της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λε Πεν καταδίκασε επίσης με ανακοίνωσή της την επίθεση και ζήτησε από τις αρχές να κάνουν «τα πάντα για να εμποδίσουν μία νέα τραγωδία».

Πηγή: Ναυτεμπορική- The New York Times