Σε αμερικανική “μαύρη” λίστα η Τουρκία για καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ ΕρντογάνΣτον μαυροπίνακα των χωρών οι οποίες συστηματικά και απροκάλυπτα παραβιάζουν κάθε θρησκευτικό δικαίωμα κατέταξε την Τουρκία η αμερικανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.
Στην έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας της αμερικανικής κυβέρνησης που πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αλλά το πρακτορείο είχε εξασφαλίσει μια μέρα νωρίτερα το κείμενο, η Τουρκία κατηγορείται για «συστηματικούς και βάναυσους περιορισμούς» στην θρησκευτική ελευθερία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που κατηγορείται για παραβίαση θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, ο πρεσβευτής της στην Ουάσινγκτον, Μαμίκ Ταν, απέρριψε τις δράσεις της επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας της αμερικανικής κυβέρνησης ως αδικαιολόγητες. Μόλις πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών – δια στόματος μάλιστα της Χίλαρι Κλίντον πέρυσι – επαίνεσε (!) την Τουρκία για την «λήψη σοβαρών μέτρων βελτίωσης του κλίματος της θρησκευτικής ανεκτικότητας».

Η ‘Έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας, είναι το δεύτερο «χτύπημα» που δέχεται η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών.  Πρόσφατα, τρεις Γερουσιαστές (δύο του Δημοκρατικού κόμματος, Scott Brown και Dianne Feinstein και Mark Kirk  των Ρεπουμπλικάνων),  με απόφασή τους κάλεσαν την  Αμερικανίδα Υπουργό των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον  να ασκήσει  πιέσεις στην Τουρκία να επιστρέψει τις «κλεμμένες» χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους και να αποδώσει πλήρη ελευθερία στις θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στην τουρκική χώρα.

Είχε προηγηθεί το Ψήφισμα 306. ΙΗ΄ της  112 ης  Συνόδου του Κογκρέσου (13 Δεκεμβρίου 2011) με το οποίο το Αμερικανικό Κογκρέσο καλούσε την Τουρκική Δημοκρατία  «να προστατεύσει τη χριστιανική της κληρονομιά  και να επιστρέψει τις κατασχεμένες εκκλησιαστικές περιουσίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της  Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και πρώην Πολιτειακός Γερουσιαστής  Κρις Σπύρου, είχε καταθέσει ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, το 2007, την απαίτηση να συνδράμει το Κογκρέσο στην απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας χθες στην PanHellenic post ο κ. Σπύρου επεσήμανε: «Ξεκινήσαμε κάτι το οποίο τώρα αποδίδει καρπούς. Τώρα όλη η Οικουμένη γνωρίζει αυτό που εμείς ισχυριζόμασταν εδώ και πέντε χρόνια . Ότι, δηλαδή, η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά και απροκάλυπτα κάθε θρησκευτικό δικαίωμα των Χριστιανών και, ιδιαίτερα, των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Η Έκθεση αυτή αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η Ορθόδοξος Χριστιανική Εκκλησία συνεχίζει να είναι υπό τουρκική θρησκευτική κατοχή από το 1453 μέχρι σήμερα. Τελείωσε, όμως, η κυριαρχία τους.

Ο ισχυρισμός του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ότι η Έκθεση είναι άσχετη, είναι ακόμα μία απόδειξη ότι αυτό που είναι άσχετο είναι ότι η Τουρκία εκπληρώνει τις προϋποθέσεις  του πολιτισμένου κόσμου του 21ου αιώνα και της Ευρώπης».