Η ομιλία Μπάρακ Ομπάμα για την Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας

 

Στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, τόνισε ότι «καθώς γιορτάζουμε την 191η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αναγνωρίζουμε τους δεσμούς που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα και τιμούμε την τεράστια επίδραση των Ελλήνων στη ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και στις ιδέες που διαμόρφωσαν τον κόσμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «αν και οι δεσμοί μεταξύ του ελληνικού και αμερικανικού έθνους είναι παλιοί, οι αξίες και τα ιδανικά που μοιραζόμαστε βαθαίνουν με τον χρόνο και γι’ αυτό συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων συμμάχων και φίλων μας, καθώς αγωνίζονται να ανανήψουν από μια δύσκολη οικονομική περίοδο».
Ο Αμερικανός ηγέτης ξεκίνησε και φέτος το χαιρετισμό του λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά και στη συνέχεια καλωσόρισε εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί υπόδειγμα ευσέβειας και πίστεως» και ότι ο ίδιος είναι υπερήφανος να τον αποκαλεί φίλο του.
Καλωσόρισε επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος εκπροσώπησε στην τελετή την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τους πρέσβεις της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη και της Κύπρου Παύλο Αναστασιάδη, μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχους ελληνικής καταγωγής, καθώς και στελέχη, επιχειρηματίες και προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Η τελετή άρχισε με την ομιλία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη φιλοξενία και «για τη μεγάλη τιμή προς την Ορθόδοξη Ελληνοαμερικανική κοινότητα». Στη συνέχεια, μίλησε για τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη «ζοφερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «στις παρούσες συνθήκες, υπάρχει η άμεση ανάγκη για ουσιαστική βοήθεια».
Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι υπολογίζει στη συνέχιση της στήριξης του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού, καθώς και στην «αρμόζουσα διευθέτηση» του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Καταλήγοντας, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε: «Η χώρα μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο παγκόσμιος φάρος της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια προς ανακούφιση της Ελλάδας, του λίκνου της Δημοκρατίας, στη συγκυρία αυτή της σοβαρής της οικονομικής δυσχέρειας».

Με στοιχεία από tanea.gr