Μετά τη «δέσμευση» Ερντογάν, η ψυχρολουσία για «ανταλλάγματα» για τη Χάλκη

Σκωτικό ντους θυμίζει η ίστορία της Ιερατικής Σχολής της Χάλκης και η πολυεπαναλαμβανόμενη «απόφαση» της Άγκυρας» να την θέσει εκ νέου σε λειτουργία. https://www.panhellenicpost.com/2012/03/26/ο-ερντογάν-ανο…ολή-της-χάλκης

Έτσι μετά την «διαβεβαίωση» του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, και τη σχετική δήλωση του τελευταίου μαζί με την έκφραση …ικανοποίησής  του για την …προστασία που παρέχει η Άγκυρα στις θρησκευτικές μειονότητες  στο έδαφός της, ήλθε η ψυχρολουσία  εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο κ. Μπαγτίς, ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας να ζητά ανταλλάγματα για να ανοίξει τη Σχολή. «Ελπίζουμε να λυθούν, είπε, τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα».

«Η Τουρκία έχει προβεί σε πολύ σημαντικά βήματα, αλλά έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα που πρέπει να είναι μια δημοκρατία με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμπεριφερθεί με αίσθηση της δικής της ευθύνης. Θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ταυτόχρονα βήματα».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δεσμεύεται δημόσια  να ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης, δημιουργώντας προσδοκίες  στο Φανάρι. Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολαομαίος στον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα τον επισκέφθηκε στο Φανάρι, «μας  είπε ο κ. Νταβούτογλου , ο οποίος ήλθε, όπως ξέρετε, πρόσφατα,  ότι τα ολίγα νομικά κωλύματα που υπολοίπονται γαι την επαναλειτουργία της Χάλκης θα επιλυθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος».
Σκεπτικιστής ήταν ο ο εκπρόσδωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Η  απόφαση Ερντογάν αποτελεί θετικό γεγονός, αλλά δεν αρκεί από μόνο του γαι να αποκαταστήσει τις τεράστιες καταστροφές που έχει προκαλέσει διαχρονικά στις μειονότητες η ακραία εθνικιστική πολιτική  του Κεμαλικού κράτους,  δήλωσε ο εκπρόσωπος  της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Ένας γνώστης της πολιτικής σάμπας που «χορεύει»  η Άγκυρα  στα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων που ζουν στο έδαφός της, ο Ελληνο αμερικανός βουλευτής κ. Κρις Σπύρου δήλωσε στην PanHellenic Post: «Ξεχεριαστήκαμε να χειροκροτούμε τους Τούρκους να κάνουν …τίποτα!» Ο κ. Σπύρου πρόσθεσε: «Αυτό θα πω στον πρόεδρό μου, τον Μπάρακ Ομπάμα. Στον οποίο θα προτείνω –και θα το κάνω- να διαβάσει τις Εκθέσεις της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας και τα Ψηφίσματα του Κογκρέσουκαι την κατάθεσή μας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Διακαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου. Αυτά θα του δείξουν σε ποιό σημείο είναι η Τουρκία σήμερα σε ό,τι αφορά την θρησκευτική ελευθερία. Όχι η ανακοίνωση του Έρντογαν και του λομπίστα του, ότι θα επιτρέψουν θρησκευτικά σχολεία να λειτουργούν στη χώρα τους».

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συναντήθηκε στη Σεούλ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, του ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχάρη τον Ερντογάν για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι χάρηκε που άκουσε για την απόφασή του να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης. «Είναι δίκαιο να πούμε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισε να ενισχύεται σε κάθε επίπεδο», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν «εξαιρετικό εταίρο» και «εξαιρετικό φίλο» σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε, επίσης, ότι με τον συνομιλητή του συζήτησαν αρκετά για το θέμα της Συρίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του επειδή η Τουρκία θα φιλοξενήσει μέσα στις επόμενες μέρες τη συνάντηση «Φίλοι της Συρίας», στην οποία θα συμμετάσχει η Χίλαρι Κλίντον. «Ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ολόκληρη η ομάδα του έδειξε εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα», τόνισε ο Μπ.Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν και την κατάσταση σχετικά με την Κύπρο. «Η ελπίδα μας είναι ότι μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό μέλλον για την Κύπρο σύντομα» ανέφερε.

Το Κογκρέσο

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα με διακομματική απόφαση, τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές κάλεσαν την Αμερικανίδα Υπουργό των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον  να ασκήσει  πιέσεις στην Τουρκία να επιστρέψει τις «κλεμμένες» χριστιανικές Εκκλησίες και τις περιουσίες τους και να αποδώσει πλήρη ελευθερία στις θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στην τουρκική χώρα, προκάλεσαν τρεις Αμερικανοί Γερουσιαστές, Αρμενικής καταγωγής.

Η εξέλιξη αυτή, ήταν συνέχεια του ψηφίσματος 306. ΙΗ΄ της  112 ης  Συνόδου του Κογκρέσου (13 Δεκεμβρίου 2011)  και με την οποία ομοίως το Αμερικανικό Κογκρέσο καλούσε την Τουρκική Δημοκρατία  «να προστατεύσει τη χριστιανική της κληρονομιά  και να επιστρέψει τις κατασχεμένες εκκλησιαστικές περιουσίες».

Μαζί οι δύο αποφάσεις θεωρούνται απότοκος των προσπαθειών της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και του Προέδρου της πρώην Πολιτειακού Γερουσιαστή Κρις Σπύρου ο οποίος, όπως δήλωσε ο ίδιος στο «Panhellenic Post», «ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου,το 2007, είχαμε καταθέσει την απαίτησή μας να συνδράμει το Κογκρέσο στην απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη»,.

Την νέα απόφαση, με την οποία η Τουρκία εγκαλείται να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να βάλει τέλος σε όλες τις μορφές παραβίασης θρησκευτικών ελευθεριών «προστατεύοντας τα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία των Χριστιανών», προκάλεσαν ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, ο Scott Brown, μέλος επιτροπής των Ένοπλων Δυνάμεων, ο  Dianne Feinstein, ένας δημοκράτης από Καλιφόρνια, πρόεδρος της επίλεκτης Επιτροπής Συγκλήτου της νοημοσύνης, και ο γερουσιαστής Mark Kirk, ένας Ρεπουμπλικάνος  από το Ιλλινόι, το οποίος υπηρετεί στην Επιτροπή πιστώσεων.

Οι Γερουσιαστές ζητούν από την τουρκική Κυβέρνηση να επιστρέψει «τις εκκλησίες και τους  άλλους τόπους λατρείας, των μοναστηριών, των σχολείων, των νοσοκομείων, των μνημείων, των λειψάνων, των ιερών περιοχών, και άλλων θρησκευτικών ιδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κινητών ιδιοτήτων, όπως τα έργα τέχνης, τα χειρόγραφα, τα άμφια, τα σκάφη, και άλλα χειροποίητα αντικείμενα».

Η Θεολογική Σχολή

Η Ἱερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης πριν κλειστεί από τις τούρκικες αρχές το 1971 ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Η σχολή βρισκόταν στη Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια.

Η σχολή στεγαζόταν στη Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της μονής θεολογική σχολή, η οποία εγκαινιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1844. Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν σε έναν σεισμό τον Ιούνιο του 1894, αλλά επισκευάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και η σχολή εγκαινιάστηκε πάλι τον Οκτώβριο του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του ’50.

Πολλοί Ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς, επίσκοποι και πατριάρχες φοίτησαν στη Χάλκη, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι φοιτητές στη Χάλκη περιλάμβαναν όχι μόνο γηγενείς Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξους Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή έναν διεθνή χαρακτήρα. Επίσης, πολλοί πατριάρχες, επίσκοποι και πρώην δάσκαλοι έχουν ταφεί σε ειδική περιοχή του κήπου.

Οι θεολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας, κοιτώνες, αναρρωτήριο, γραφεία, και την σχολική βιβλιοθήκη η οποία κατέχει σημαντική ιστορική συλλογή βιβλίων, περιοδικών, και χειρογράφων.

Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

Η Χάλκη έχει λάβει διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον επισκέφτηκε την Χάλκη στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999 και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της σχολής. Τον Οκτώβριο του 1998, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της Χάλκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσης το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για την τουρκική προσχώρηση στην ΕΕ.

el.wikipedia.org/…/Ιερά_Θεολογική_Σχολ