«Κλοτσοσκούφι» δημάρχων θέλουν το ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το φόβο ότι σε «κλοτσοσκούφι» του εκάστοτε δημάρχου Θεσσαλονίκης θα μεταβληθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) εκφράζουν μέλη του προεδρείου, που άρχισαν να συρρέουν στην Αθήνα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους προς Θεσσαλονίκη. Ως γνωστόν στη συμπρωτεύουσα, το προσεχές Σάββατο-Κύριακο, 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου, θα συνεδριάσει το προεδρείο του ΣΑΕ προκειμένου να καθορίσει τη στάση του απέναντι στο θέμα αναγκαστική (εξωστική) μεταφορά των γραφείων τους.

Ένα άλλο θέμα που θα τους απασχολήσει είναι ο νέος Νόμος που επιθυμεί να ετοιμάσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Δημ. Δόλλης, για την ανασύσταση του οργανισμού και την, από δω και μπρός, λειτουργία του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Pan-Hellenic Post, το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ως δεδομένο –και μάλιστα, δεσμευτικό της θελήσεως του προεδρείου- την Θεσσαλονίκη ως έδρα του ΣΑΕ. Εκείνο που δεν θεωρεί δεδομένο, αντίθετα το αφήνει στη διάθεση κάθε δημάρχου, είναι τον τόπο όπου θα εγκατασταθούν τα νέα γραφεία (εάν τελικά αποχωρήσουν από το κτήριο δωρεά-Μακρίδη).

«Η Θεσσαλονίκη είναι και πρέπει να θεωρείται η πρωτεύουσα του απανταχού Ελληνισμού. ΄Ολη η διασπορά με διάφορους τρόπους και σε διάφορες εκδηλώσεις έχει δηλώσει την πλήρη αποδοχή του όρου αυτού» τόνιζε χθες προς την Pan-Hellenic Post, αξιόπιστη πηγή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που εκφράζει τον κ. υφυπουργό.

Πρόσθετε μάλιστα ότι «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει Γραφείο του ΣΑΕ που όμως θέλει και αυτό την αναδιάρθρωσή του. ΄Ηδη η Γ.Γ.Α.Ε., σε συνεννόηση με το Προεδρείο ΣΑΕ έχει αποφασίσει να καλύψει την δαπάνη του εν λόγω Γραφείου για το 2011 (με σχετική φειδώ) ενόψει των νέων δεδομένων που προετοιμάζονται (νέος Νόμος για το ΣΑΕ περί λειτουργίας και ρόλου του, αυτοχρηματοδότησή του)».\

Αυτό σημαίνει ότι για το 2012 καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την κάλυψη των εξόδων του γραφείου ΣΑΕ, την μισθοδοσία των δύο υπαλλήλων και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες. Αντίθετα, εκείνο που –προφανώς για λόγους εντυπώσεων- ενδιαφέρει και το φροντίζει το ΥΠΕΞ και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Δημ. Δόλλης, είναι το  αμετακίνητο της έδρας του ΣΑΕ. Η παραμονή, δηλαδή, της έδρας των γραφείων του ΣΑΕ στη συμπρωτεύουσα, ακόμη και στην περίπτωση που ήθελε διασφαλισθεί η αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ!

«Μετά σχετική συνεννόηση του Γεν. Δ/ντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα καλύπτεται (η ανάγκη στέγασης) από τον Δήμο της πόλεως (εκτός αν άλλως αποφασίσει το νέο αυτοχρηματοδοτούμενο ΣΑΕ), ενώ θα υπογραφεί και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Γ.Γ.Α.Ε. και Δήμου Θεσσαλονίκης».

Δηλαδή, εάν έτσι τελικώς συναινέσει να εξελιχθούν τα πράγματα το ΣΑΕ, ακόμη και αν εξασφαλίσει αυτοχρηματοδότηση και μπορεί εξ ιδίων να πληρώνει το ενοίκιο των γραφείων του, θα έχει δικαίωμα να νοικιάσει γραφεία οπουδήποτε, εντός, όμως, της Θεσσαλονίκης!

Πάντως η ΓΓΑΕ «κρούει» το καμπανάκι στο προεδρείο του ΣΑΕ ότι «δεν έχει προβλεφθεί σχετική δαπάνη επιχορήγησης Γραφείων Θεσσαλονίκης για το 2012» γεγονός που σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι αντί μεταφοράς των γραφείων και του προσωπικού, είναι πιθανή η απόλυση των δύο υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται εκεί και η απλή μετακόμιση «επίπλων» προκειμένου να στοιβαχθούν κάπου στο νέο Δημαρχείο.

Ως δικαιολογία για την διακοπή της χρηματοδότησης η ΓΓΑΕ επικαλείται το γεγονός (που η ίδια προσδιόρισε) ότι το 2012 αποτελεί την χρονική περίοδο προετοιμασίας του νέου Ν/Σ για λειτουργία και ρόλο του ΣΑΕ με αυτοχρηματοδότησή του».