Τώρα χτυπάνε οι καμπάνες και στην Ισπανία

ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Ραχόι (δεξιά). Φωτογραφία Eurokinissi.

Το «καμπανάκι» της Citigroup προς την Ισπανία κάνει λόγο για πιθανή ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από την τρόικα μέχρι το τέλος του 2012. Τόσο η πίεση των αγορών όσο και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης Ραχόι φέρνουν μνήμες της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Η Ισπανία είναι πιθανό να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα της τρόικας μέχρι το τέλος του έτους, ως προϋπόθεση για την ΕΚΤ να συνεχίζει να παράσχει στήριξη στα κρατικά ομόλογα και στις τράπεζες της χώρας. Το ρίσκο για μια αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι ήταν από την αρχή της κρίσης», αναφέρει στην έκθεσή του ο Βίλεμ Μπούιτερ, οικονομολόγος της Citigroup.
Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους ο Μπούιτερ ανησυχεί είναι το γεγονός ότι βασικότερη αιτία της ισπανικής αστοχίας στο έλλειμμα είναι η μη τήρηση συμφωνημένων περικοπών -κάνοντας λόγο για «ελληνική γεύση»- παρά η οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Στο σήμα κινδύνου του τραπεζικού κολοσσού έρχονται να προστεθούν και οι διαψεύσεις από Μαδρίτη και Κομισιόν των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για πιέσεις των Βρυξελλών για προσφυγή της κυβέρνησης Ραχόι σε μηχανισμό στήριξης παρόμοιο με αυτούς της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βαθαίνει με μεγαλύτερες χώρες (Ολλανδία, Ισπανία) να φλερτάρουν με το κενό χρηματοδότησης. Η πολιτική λιτότητας υπό της ευλογίες του Βερολίνου εξαπλώνεται σταδιακά σε μια νομισματική ένωση αρκετών ταχυτήτων και ανύπαρκτης αλληλεγγύης.

Περισσότερα: www.newpost.gr