Μαραθώνια σύσκεψη για τα γραφεία του ΣΑΕ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη. Φωτογραφία Eurokinissi.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την  θέση του να μην δεχθεί μετακόμιση των γραφείων του ΣΑΕ σε άλλο κτήριο, εξέφρασε χθες, μιλώντας αποκλειστικά στην “Panhellenic Post” ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, παράλληλα, ο εξ Αλεξανδρείας πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην απόφασή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στις εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2012. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ, πέρασε την Παρασκευή από την Αθήνα, «πετώντας» προς τη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 1η Απριλίου, θα συνεδριάσει το Προεδρείο του οργάνου.

Ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της διήμερης παρουσίας του προεδρείου στην «πρωτεύουσα του Απανταχού Ελληνισμού», όπως αποκάλεσε τη Θεσσαλονίκη,  την έδρα του ΣΑΕ.

Στο διαδικαστικό μέρος, ο Ταμβάκης ανέφερε ότι το Σάββατο το πρωί, θα διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση των μελών του προεδρείου επί των αλλαγών του Νομοσχεδίου που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΕ. Στο Σ/Ν θα συμπεριληφθούν τα «σχέδια» του προεδρείου για την οικονομική αυτοδυναμία, κάτι που ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Δημ. Δόλλης θεωρεί «εκ των ων, ουκ άνευ» για την  ύπαρξη του νέου ΣΑΕ.

Θα ακολουθήσει, το μεσημέρι, συνάντηση εργασίας του προεδρείου με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο θα συζητηθεί το μέγα θέμα της επαπειλούμενης, από πλευράς Δήμου, μεταστέγασης των γραφείων του ΣΑΕ σε γραφεία του νέου δημαρχιακού  Μεγάρου, στο κέντρο της πόλης.

Το θέμα αυτό, που επισήμως άνοιξε ο κ. Μπουτάρης, ανεπισήμως, όμως, είχε συζητηθεί σε προγενέστερο χρόνο τόσο μεταξύ του δημάρχου και του κ. Δόλλη, όσο και με μέλος του προεδρείου του ΣΑΕ, κρατά σε αναβρασμό τόσο το προεδρείο, όσο και μέρος της ομογένειας η οποία, κατά περιπτώσεις, εκτιμά ότι η όποια τυχόν «κακομεταχείριση» του προεδρείου του ΣΑΕ, αντανακλά στην ίδια.

«Εμείς θέλουμε να διαλευκάνουμε κάθε τυχόν παρεξήγηση. Θα είμαστε ευγενείς, ως συνήθως  είμαστε. Ελπίζω, είμαι σίγουρος, ότι θα είναι και ο Δήμαρχος», επεσήμανε ο κ. Ταμβάκης δίνοντας το «στίγμα» της θέσης που θα κρατήσει το προεδρείο. Όπως τόνισε,  θα προτείνουν στο δήμαρχο την παραμονή του ΣΑΕ στο κτήριο –δωρεά Μακρίδη με τη «συστέγαση» κάποιων υπαλλήλων  του Δήμου.

Ο κ. Ταμβάκης δεν απέκλεισε στη συνάντηση του προεδρείου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να είναι παρών και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Πέτρος Παναγιωτόπουλος.

Την Κυριακή ενδέχεται να παραστεί στη συνεδρίαση του προεδρείου και ο ΥΦΥΠΕΞ Δημ. Δόλλης, ο οποίος,  σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Προξένου της Αλεξάνδρειας Χρήστου Καποδίστρια, την Πέμπτη 5 Απριλίου, θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, γενέτειρα του προέδρου του ΣΑΕ.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επί της ουσίας των θεμάτων που θα τεθούν στο Τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Ταμβάκης διευκρίνισε: Εμείς θεωρούμε ότι το ΣΑΕ πρέπει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Συμφωνούμε ότι στο παρελθόν έγιναν και λάθη. Συμφωνούμε ότι πιθανότατα το ΣΑΕ από ιδρύσεώς του έπρεπε να είναι λίγο πιο δραστήριο σε ορισμένους τομείς. Συμφωνούμε ότι και η Ομογένεια πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να καταλάβει ότι το ΣΑΕ δεν θέλει να αντικαταστήσει τις οργανώσεις και τους συλλόγους της.

Σε τελική ανάλυση, είπε ο κ. Ταμβάκης, «πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε ή δεν θέλουμε τον οργανισμό; Αν δεν τον θέλουμε, δεν είναι ντροπή να το ομολογήσουμε.  Αλλά η απόφαση να προέλθει από εμάς, τους ομογενείς. Εάν αποφασιστεί να γίνει μία νέα αρχή, τότε το νέο ΣΑΕ θα πρέπει να είναι ανοικτό στην ομογένεια. Να μην υπάρξουν νέοι αποκλεισμοί. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι οργανώσεις, να μπουν άνθρωποι από όλο το φάσμα της ομογένειας. Όπως εγώ το βλέπω, πρέπει να υπάρχει ένα ΣΑΕ πολύ πιο αντιπροσωπευτικό και να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί την ομογένεια».

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ περιέγραψε, ακολούθως, το «νέο ΣΑΕ» ως έναν φορέα «ο οποίος να ασκεί καλοπροαίρετη πίεση στα αιτήματα της ομογένειας».

Αναφερόμενος στην (θεσμική;) αδυναμία του ελληνικού κράτους να αξιοποιήσει την τεράστια δύναμη του απόδημου ελληνισμού, ο πρόεδρος του ΣΑΕ τόνισε: «Το κράτος έχει ένα όργανο, το ΣΑΕ, που του κόστισε πολλά εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, λοιπόν, που θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε με τη σειρά μας, αντί να μας συντονίσει κοιτάει να μας εξώσει. Αυτό είναι το παράπονό μας».

ΑΠΟΧΩΡΕΙ

Κατά τον πρόεδρο του ΣΑΕ, ο φερέας δεν πρέπει να είναι θέμα του εκάστοτε υπουργού ή υφυπουργού των Εξωτερικών.  Το ΣΑΕ είναι μία πολύ μεγάλη ιστορία, είπε ο κ. Ταμβάκης και αποκάλυψε ότι «δεν θα ξανακατέβω ως πρόεδρος, -αρκετά είμαι 15 χρόνια μέσα στο ΣΑΕ και δεν θέλω κάποιοι να νομίσουν ότι θέλω να είμαι επαγγελματίας πρόεδρος». Ο κ. Ταμβάκης πρόσθεσε ότι δεν θα πάψει να υπηρετεί την ομογένεια από όπου κι αν βρίσκεται.

Κατά τον κ. Ταμβάκη, «η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί, όποια κι αν είναι, κατ΄ αρχήν να είναι η καλύτερη για την Ελλάδα, να μπορέσει να κάνει μία ανάκαμψη, γιατί όλοι πονάμε με τη σημερινή κατάσταση- να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τη δύναμη του απόδημου ελληνισμού την οποία, μέχρι στιγμής δεν την έχουν αξιοποιήσει.

Ακολούθως ο κ. Ταμβάκης αναφέρθηκε στο επιτυχημένο, όπως το χαρακτήρισε, «πείραμα» Γερουλάνου. « Ο υπουργός μας κάλεσε μια φορά και μας είπε: κινητοποιηθείτε για τον Τουρισμό. Το κάναμε. Το έκανε ο Σπυρόπουλος  με επιτυχία στις ΗΠΑ. Το έκανε ο Αγγελόπουλος στην Αυστραλία. Το έκανε η Ευρώπη. Το έκανε η Αφρική, το έκανε η Λατινική Αμερική, ο Νικολαϊδης. Η Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου έτρεχε δεξιά και αριστερά και ό,τι μπορούσε έκανε. Ο Κώστας Δημητρίου από τη Γερμανία με την ομοσπονδία, με διαφημίσεις κλπ., όλοι μας τρέξαμε γι αυτό το θέμα, κατορθώσαμε και αυξήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή τον αριθμό των αποδήμων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, για να την στηρίξουμε. Με μία κίνηση του Γερουλάνου. Γιατί, λοιπόν, δεν μας αξιοποιούν;»

Συνοψίζοντας ο κ. Ταμβάκης προσδιόρισε σε πέντε, τις στοχεύσεις του προεδρείου:

Πρώτο, την τροποποίηση του Νόμου, που θα δίνει τη δυνατότητα στο ΣΑΕ να είναι όχι μόνο διεκδικητικό και συμβουλευτικό, αλλά να είναι πιο αξιοποιήσιμο, ευέλικτο και ανοικτό στην ομογένεια. Με διαφάνεια στα οικονομικά και μερική, έστω, αυτοχρηματοδότηση.

Δεύτερο, την ενεργοποίηση, προς όφελος της Ελλάδος και του απόδημου ελληνισμού, της μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχουμε, το «ΔΕΣΜΟ».

Τρίτο,  την αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού. Αντί να προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν το ΣΑΕ.

Τέταρτο, την ψήφο των αποδήμων. θα αξιώσουμε να μπορούμε να ασκούμε το δικαίωμα μας αυτό από εκεί όπου ζούμε, όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά και τα πολιτισμένα κράτη.

Πέμπτο, στο θέμα του κτηρίου, «θα έβλεπα μία συμβιβαστική λύση, εάν θέλουν να βάλουν κάποιους υπαλλήλους, να τους παραχωρήσουμε  χώρο κάτω, αλλά να παραμείνουμε εκεί που είμαστε».