Mακούν: «Μπορεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρός ο Ολυμπιακός»

Ικανοποιημένος για όσα έχει ζήσει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό δηλώνει ο Ζαν Μακούν σε συνέντευξή του στην κάμερα της NOVA.

O διεθνής Καμερουνέζος χαφ των «ερυθρολεύκων» που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό δανεικός από την Αστον Βίλα τόνισε ότι θα επιθυμούσε να παραμείνει στον Ολυμπιακό και τόνισε πως η ομάδα του έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ακόμα πιο ισχυρή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μακούν:

Ερχόμενος στην Ελλάδα, τι περίμενες να βρεις και τελικά τι βρήκες;

«Βασικά περίμενα να βρω τον καλό καιρό, ο οποίος όντως υπάρχει. Γιατί η αλήθεια είναι πως έχω παίξει και σε μέρη πολύ κρύα. Και μετά πολύ σημαντικό για τη δουλειά μου ήταν η εικόνα που είχα για την ομάδα. Ότι είχα δει απ’ το εξωτερικό. Είχα δει ανθρώπους με τους οποίους είχα παίξει ως αντίπαλος ν’ αγωνίζονται εδώ. Ήξερα και τον Γιάγια Τουρέ που είχε παίξει εδώ. Παρόλο που δεν έχουμε φιλία, γνωριζόμαστε. Και από ‘κει και πέρα το όνομα του συλλόγου που είναι γνωστό πλέον παγκοσμίως, ήταν για εμένα ένα μεγάλο κίνητρο για να έρθω εδώ».

Σε γεμίζει ο Ολυμπιακός ως επαγγελματία ποδοσφαιριστή προκειμένου να παραμείνεις και του χρόνου στην ομάδα;

«Ναι, πιστεύω πως έχουμε το υλικό που χρειάζεται για να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε. Έχουμε υπέροχες εγκαταστάσεις και μία φανταστική οργάνωση και ανθρώπους γύρω απ’ το σύλλογο. Έχουμε ένα καταπληκτικό στάδιο με ένα φανταστικό κοινό. Και δείξαμε επίσης πως διαθέτουμε μία πολύ καλή ομάδα φέτος η οποία έφθασε στο να κερδίζει το πρωτάθλημα, να διεκδικεί το κύπελλο και να έχει κάνει πολύ μεγάλες εμφανίσεις στην Ευρώπη».

Ακούγοντας αυτά τα λόγια, φαντάζομαι πως ο Ολυμπιακός δεν έχει να ζηλέψει και πολλά απ’ τον τρόπο λειτουργίας ομάδων προηγμένων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, όπως το γαλλικό και το αγγλικό όπου έχεις αγωνιστεί. Είναι κάποια στοιχεία που χρειάζεται ο Ολυμπιακός;

«Στους αγώνες του Champions League είδαμε ότι ίσως μας έλειπε λίγο η εμπειρία. Και εκεί χάσαμε κάποιους βαθμούς. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αρχή στη διοργάνωση ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμάς. Δεν είχαμε καθόλου επίσημα παιχνίδια στα πόδια μας. Πιστεύω πως υπάρχουν πολύ ανώτερες ομάδες από εμάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, έχουμε τις βάσεις και τις ικανότητες για να βελτιωθούμε και να φθάσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και μία ημέρα ισάξιοί τους».

Πολλοί λένε πως ο Ολυμπιακός μπορούσε να κάνει φέτος την υπέρβαση στην Ευρώπη. Η άποψή σου;

«Όντως, συμφωνώ με αυτό. Γιατί αν το κοιτάξουμε, ουσιαστικά από ένα γκολ μείναμε εκτός. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος το πιστεύει και το λέει αυτό. Φανήκαμε πολύ ανταγωνιστικοί σε έναν όμιλο όπου οι ομάδες ήταν πραγματικά πάρα πολύ δύσκολοι αντίπαλοι».

Τελικά στην ενδεκάδα, εσύ και ο Ιμπαγάσα έχετε τον ίδιο ρόλο; Πάντως, σε ορισμένα ματς ο προπονητής σας κατάφερε να σας χωρέσει και τους δύο.

«Ναι, η αλήθεια είναι πως δεν απέχουμε πολύ ο ένας απ’ τον άλλο. Δεν ξέρω αν θα έλεγα πως έχουμε ακριβώς το ίδιο στιλ παιχνιδιού. Αλλά πιστεύω πως γενικά η ομάδα έχει ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν το στιλ μεταξύ τους. Και έτσι μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλο».

Ο κόσμος δείχνει τη συμπάθεια προς το πρόσωπό σου απ’ την πρώτη στιγμή που ήρθες στην Ελλάδα. Θεωρείς πως θα βρεθεί η χρυσή τομή για να συνεχίσεις στους «ερυθρόλευκους»;

«Νομίζω πως όλοι το ευχόμαστε αυτό. Βλέποντας τη στήριξη που μας προσφέρει το κοινό, πραγματικά οι φίλαθλοι αγαπάνε όλους τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας».

Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός «έκτισε» πολύ μεγάλη διαφορά απ’ τις άλλες ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας; Είναι όντως τόσο μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας που έχει;

«Νομίζω πως δε χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Γενικά φαίνεται και στον τρόπο που παίζουμε, αλλά και στην οργάνωσή μας σε σχέση με τους υπόλοιπους συλλόγους. Είμαστε αρκετά ανώτεροι και έχουμε τις βάσεις να γίνουμε ακόμα πιο ισχυροί».

Ο επόμενος αντίπαλός σας, ο Παναιτωλικός δίνει μάχη παραμονής στη Σούπερ Λίγκα. Το στοιχείο αυτό πόσο αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της κυριακάτικης αναμέτρησης;

«Γενικά εμείς δεν έχουμε παίξει εύκολα παιχνίδια. Γιατί ξέρουμε πως ο αντίπαλός μας δίνει πάντα το 100% των δυνατοτήτων του για να κάνει ένα μεγάλο ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Πάμε εκεί για να νικήσουμε. Είναι λίγο κρίμα για τους αντιπάλους μας που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, αλλά αυτό εμάς δεν μας επηρεάζει. Κοιτάμε τι θέλουμε εμείς. Και αυτό είναι να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και να πάρουμε τη νίκη».

Ποιες είναι οι σκέψεις σου τώρα που η ομάδα σου χρειάζεται μία νίκη σε τέσσερις αγωνιστικές για να πάρει τον τίτλο;

«Καταρχήν να πούμε πως οι παίκτες που θα επιλεγούν για ν’ αγωνιστούν στο επόμενο παιχνίδι, είναι καθαρά θέμα του προπονητή. Δε ξέρουμε ποιοι θα είναι αυτοί. Αλλά όλοι νομίζω πως έχουμε το κίνητρο να κερδίσουμε τα παιχνίδια που χρειάζονται για να γίνουμε πρωταθλητές όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γιατί όσο δεν έχουμε εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα, δεν είμαστε πρωταθλητές».

Αν σε ρωτούσαν συνάδελφοί σου απ’ την Γαλλία ή την Αγγλία να έρθουν στην Ελλάδα των οικονομικών προβλημάτων και να παίξουν στον Ολυμπιακό, τι θα τους έλεγες για τη χώρα και την ομάδα; Και τι θα τους πρότεινες, τι θα τους συμβούλευες;

«Εξαρτάται απ’ την ομάδα που θα ήθελαν να έρθουν. Αν ήταν για τον Ολυμπιακό, θα ήξερα πολλά πράγματα να τους πω. Αν ήταν για κάποια άλλη ομάδα, θα δυσκολευόμουν γιατί δεν γνωρίζω τόσα πολλά. Από ‘κει και πέρα είναι επιλογή του καθενός αν θα αποφασίσει να έρθει ή όχι».

Κλείνοντας, είσαι ευχαριστημένος απ’ τη ζωή σου στην Ελλάδα;

«Ναι, είμαι πολύ καλά εδώ. Ομολογώ πως έχω ένα μικρό προβληματάκι στο θέμα με την οικογένειά μου, επειδή δεν έχω καταφέρει να βρω τον τρόπο να τη φέρω εδώ. Αυτό με απασχολεί λίγο. Από ‘κει και πέρα σε γενικές γραμμές είμαι πάρα πολύ καλά. Και εύχομαι να τελειώσουμε την περίοδο κερδίζοντας τίτλους. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος μας ξεκινώντας στη σεζόν».