Οι καταπατήσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, καλά κρατούν!

Οικουμενικό Πατριαρχείο. Φωτογραφεία Eurokinissi.

Παρά τις διακηρύξεις και τα ψηφίσματα του Αμερικανικού Κογκρέσου σε βάρος της τουρκικής πρακτικής καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών.

Παρά τις κατά καιρούς ευκαιριακές «διαβεβαιώσεις» του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Έρντογάν περί δήθεν προστασίας των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία.

Παρά και τις μεγαλοστομίες του ότι θα ανοίξει τη Σχολή της Χάλκης, ότι θα επιστρέψει τις χριστιανικές εκκλησίες και τις περιουσίες τους.

Παρά όλα αυτά, ο χορός των συνεχών και βάναυσων καταπιέσεων και οι διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών ορθοδόξων πολιτών, εξακολουθούν να είναι καθημερινή πρακτική στην Τουρκία.

Σχετική καταγγελία έκανε ο δικηγόρος πολλών Ρωμιών, που επιχείρησαν να αποκτήσουν ακίνητα στην Ίμβρο.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, η ρηματική άρνηση του κ. Ερντογάν να επιτρέψει την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, το καλοκαίρι του 2010, από την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντας επισήμως την απόπειρα αντιπροσωπείας αγιοσοφητών, με επικεφαλή τον Ελληνο-αμερικανό πολιτικό και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου, να φθάσουν μέχρι την βασιλική της ορθοδοξίας και να προσευχηθούν, ως «πράξη που υπονομεύει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της Τουρκίας»…
Τη φορά αυτή, η εφημερίδα «Ταράφ» έφερε στη δημοσιότητα απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, που ακυρώνει πράξη του κτηματολογίου της Ίμβρου, με την οποία μεταβιβάστηκε σε Τούρκο υπήκοο, χριστιανό ορθόδοξο, τίτλος ιδιοκτησίας στην Ίμβρο.
Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, υπό τον μανδύα δικαστικών αποφάσεων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, εξετάζοντας –και δικαιώνοντας- την προσφυγή της Κύπριας Λοϊζίδου, το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία».
Ωστόσο, το τουρκικό Δικαστήριο γνωμοδότησε  ότι «Οι κινήσεις του πληθυσμού και των ακινήτων στα νησιά Ίμβρος και η Τένεδος, νησιά που επηρεάζουν αποφασιστικά την ασφάλεια των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης, αποτελούν σημαντικό θέμα ασφαλείας».

Το σκεπτικό της απόφασης του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από δικαστική πίεση, που άσκησε ο δικηγόρος των ενδιαφερομένων.
Οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τις εγκυκλίους διαφόρων υπουργείων και εκπροσώπων του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας», προστίθεται στην απόφαση, που συνδέει αυτόν τον περιορισμό με την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Θράκη, αλλά και με «δραστηριότητες ιεραποστόλων» στην Τουρκία.
«Η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν κηρυχθεί απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και περιοχή ασφαλείας και απαγορεύεται η αγορά ή ενοικίαση ακινήτων από αλλοδαπά πρόσωπα», αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, χωρίς ερμηνεία στο θέμα εξομοίωσης Τούρκων πολιτών με αλλοδαπούς.
Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας, που εισάγει δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος Τούρκων υπηκόων, με βάση το θρήσκευμα, είχε χαρακτηριστεί «απόρρητο» για λόγους «κρατικής ασφάλειας» και χρειάστηκε προσφυγή στο
διοικητικό δικαστήριο της Προύσας για να δοθεί στη δημοσιότητα.
Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, από την οποία δεν υπάρχει έως στιγμής αντίδραση.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει το θέμα, αλλά αρμόδιες πηγές έχουν διευκρινίσει παλαιότερα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με την αλλαγή του Συντάγματος και του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, να καταργήσει τις δυνατότητες παρέμβασης στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας σε θέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας.
Αντίδραση για την υπόθεση αναμένονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στελέχη της οποίας παρακολουθούν την πρόοδο των αλλαγών που θα εξασφαλίσουν την ισοπολιτεία των Τούρκων πολιτών και τη δίκαια αντιμετώπιση όλων των πολιτών της ΕΕ.

Με στοιχεία και από: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/328852/