ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΓΑΒΑΛΑ – Αποθέωση του Ολυμπιακού στη Μελβούρνη

          Πληροφορίες από την Μελβούρνη αναφέρουν πως η προπώληση των εισιτηρίων του σημαντικού φιλικού αγώνα Melbourne Victory – Ολυμπιακού που θα διεξαχθεί στην μακρινή Ήπειρο στις 19 Μαΐου είναι πολύ μεγάλη και αποδεικτική της λατρείας των εκεί ομογενών για κάθε τι το ελληνικό και ιδιαίτερα για τον πρωταθλητή της Ελλάδας που αναμένεται να γνωρίσει την αποθέωση.
          Αυτό το φιλικό ματς ξυπνάει μνήμες πολύ παλιές.. Είχα την τύχη να επισκεφθώ το 1969 με την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου μας την Πέμπτη Ήπειρο και έζησα τι θα πει ελληνισμός στο Σίδνεϊ, στην Μελβούρνη, στην Αδελαϊδα, στο Μπρίσμπεϊν και στο Περθ. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν την λατρεμένη εθκαιρία οι ομοεθνείς μας να υποδεχθούν πιο μπροστά ελληνική ομάδα, πολύ περισσότερο Εθνική. Ήταν δύσκολα χρόνια. Δεν υπήρχαν λεφτά για όλους να κόψουν αεροπορικό εισιτήριο και να επισκεφθούν την πατρίδα και έτσι έκλαιγαν στα γήπεδα και όπου άλλου εμφανιζόντουσαν οι διεθνείς μας. Πώς να ξεχάσω ότι μας φυλούσαν τα παπούτσια ηλικιωμένοι που είχαν πολλές δεκαετίες μακριά από την Ελλάδα, για να ρουφήξουν, όπως έλεγαν, την σκόνη που είχαμε φέρει από την πατρίδα. Συγκλονιστικές στιγμές.
          Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ομογένεια μας έχει κάνει άλματα, οι επαφές με την Ελλάδα είναι συχνές, αναδεικνύονται ελληνόπουλα που έρχονται στις επαγγελματικές μας ομάδες και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα δίνουν το εκεί παρόν. Τελευταία ήταν η Εθνική που έδωσε ένα φιλικό με τον Ρεχάγκελ  στον πάγκο πριν από λίγα χρόνια. Ο Ολυμπιακός είχε πάει πάλι το 1978 και είχε νικήσει την Ελλάδα Μελβούρνης με γκολ του Περόνε και του Γαλάκου 2-1. Φυσικά και θα επανέλθω για την ομογένεια της όμορφης Ηπείρου, όπου ξαναπήγα το 1972 και ζηλεύω τους νέους συναδέλφους που θα ταξιδέψουν το άλλο μήνα. Για την ώρα ανακαλώ στην μνήμη ονόματα, όπως του Τεό Μαρμαράς, το Οδυσέα Λεκατσά και του πολύ φίλου Μπάμπη Βαμβακά από την Δραπετσώνα, που γνώρισα στην Μελβούρνη. Χαιρετισμούς με αγάπη και νοσταλγία.
Υ.Γ. Είναι πολύ ευχάριστο πως ο Ολυμπιακός δραστηριοποιήθηκε ήδη στην Αυστραλία με λειτουργία Ακαδημίας νέων ταλέντων στο Σίδνεϊ. ΄Όμως θα επανέλθω σε αυτό το σπουδαίο ζήτημα.