Κύπρος: Το “κλειδί” της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα

Στο καθεστώς διχοτόμησης της Κύπρου και στην οικονομική κρίση αναφέρθηκε κατά την ομιλία του προς το κυπριακό Κοινοβούλιο, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στη Μεγαλόνησο, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος,  τονίζοντας ότι η Ελλάδα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, «έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή μείωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος, ύψους οκτώ ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια (2010 και 2011)».
Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που υιοθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση, θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει την χαμένη της ανταγωνιστικότητα μέχρι το τέλος του 2013, δήλωσε ο Έλληνας κ.  Παπαδήμος και επαναδιατύπωσε τη θέση του ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει μέχρι το τέλος του β΄ εξαμήνου του 2013.
«Στη διάρκεια του 2010 και 2011 ανακτήσαμε το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχαμε χάσει από το 2000 σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα ανακτήσουμε όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Εάν παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι στην εκπλήρωση των στόχων μας, και εάν υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεκινήσει στο β΄ μισό του 2013», πρόσθεσε.
Τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες βουλευτές συνεχίζουν να εγκρίνουν σειρά μεταρρυθμίσεων σε ένα νομοθετικό σπριντ, αλλά η Ελλάδα ακόμη έχει κι άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό μπροστά της.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να ανακοινώσει νέα μέτρα περαιτέρω λιτότητας ύψους 11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, προκειμένου να καλύψει το αναμενόμενο κενό στον προϋπολογισμό το 2013 και το 2014, ώστε να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί από τους διεθνείς δανειστές.
Το «κλειδί» για λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο κ. Παπαδήμος έστειλε σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, αλλά και τον ΟΗΕ , σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αποδέχονται τη διχοτόμηση.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, όπως και ο κυπριακός ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Συμμεριζόμαστε πλήρως τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία άλλωστε εδράζεται και στην απόφαση 2026 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Αυτές περιλαμβάνουν και το εδαφικό, που είναι αλληλένδετο με το περιουσιακό, όπως και το ζήτημα των Τούρκων εποίκων».
Τόνισε, επίσης, ότι στην επίλυση των καίριων αυτών πτυχών του Κυπριακού, και όχι μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μιας συνολικής συμφωνίας λύσης, η Άγκυρα μπορεί, αν έχει πράγματι την πολιτική βούληση, να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε μεταξύ άλλων:
Η λήξη της κατοχής και του εποικισμού αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον κυπριακό ελληνισμό, για την αποκατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για την αδιαίρετη κυριαρχία, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στηρίζει την εκπεφρασμένη βούληση του Προέδρου Χριστόφια να συνεχίσει τη διαπραγματευτική του προσπάθεια και μετά την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ότι αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. «Από πλευράς μας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τους γείτονες της Ελλάδας, εξετάζουμε βεβαίως και το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

www.zougla.gr