Φερέιρα: «Αν ο Παναθηναϊκός είχε γήπεδο…»

Στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανιώνιο σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχει τη στήριξη του κόσμου του στην προσπάθειά του, αλλά και στο ότι το ΟΑΚΑ έτσι κι αλλιώς είναι ένα μεγάλο στάδιο που δεν μπορεί να αποτελέσει έδρα με την ποδοσφαιρική έννοια του όρου στάθηκε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα σε δηλώσεις που έκανε στην κάμερα της NOVA εν όψει του αγώνα με τους «κυανέρυθρους».

«Ακόμα και οι διαιτητές δεν αισθάνονται την ίδια πίεση που θα αισθάνονταν σε ένα γήπεδο το οποίο θα ήταν κατάμεστο και θα ανήκει στη γηπεδούχο ομάδα όπως γίνεται με άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος τεχνικός.

Ο Φερέιρα αναφέρθηκε ακόμα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα στα διοικητικά της, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στους παίκτες του λέγοντας πως θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν και να προπονούνται με το υψηλότερο δυνατό πνεύμα επαγγελματισμού».

Αναλυτικά  η συνέντευξη του Ζεσουάλντο Φερέιρα:

Παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην ομάδα ο Παναθηναϊκός συνεχίζει νικηφόρα, τόσο με τον ΟΦΗ όσο και με τον Άρη. Τώρα έχει ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, ένα παιχνίδι που θα διεξαχθεί και πάλι χωρίς κόσμο. Σε τι κατάσταση είναι η ομάδα;

«Η ομάδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν και την προηγούμενη εβδομάδα. Δουλεύουμε πάντα με στόχο τη νίκη και τις επιτυχίες. Όσο οι ποδοσφαιριστές συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, αυτό που ουσιαστικά θα μας απασχολεί είναι να πετυχαίνουμε νίκες».

Κρύβει κινδύνους αυτό το παιχνίδι με τον Πανιώνιο που θέλει βαθμό ή βαθμούς προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία;

«Θεωρητικά ο Άρης είναι πιο δυνατή ομάδα από τον Πανιώνιο και επιπλέον έπαιξε εναντίον μας με το έξτρα κίνητρο ότι χρειαζόταν τους βαθμούς για να διεκδικήσει την είσοδό του στα play offs. Ο Πανιώνιος από την πλευρά του έχει ανάγκη να παίξει και να διεκδικήσει το παιχνίδι ώστε να παραμείνει στη Super League. Αναμφισβήτητα τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για τον Πανιώνιο από τη στιγμή που το παιχνίδι θα γίνει ξανά κεκλεισμένων των θυρών».

Το γεγονός ότι το παιχνίδι διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχει κόσμος, επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού;

«Ασφαλώς και επηρεάζει. Το έχω ήδη πει και θα το ξαναπώ ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα το οποίο πρέπει να παίζεται παρουσία θεατών. Χρειάζεται η παρουσία φιλάθλων που να εκδηλώνουν την αγάπη και το πάθος τους. Εν προκειμένω το ΟΑΚΑ είναι ένα μεγάλο στάδιο και επιπλέον δεν ανήκει στον Παναθηναϊκό, δεν είναι το γήπεδό του. Όταν μάλιστα οι αγώνες διεξάγονται χωρίς φιλάθλους τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για εμάς. Ακόμα και οι διαιτητές δεν αισθάνονται την ίδια πίεση που θα αισθάνονταν σε ένα γήπεδο το οποίο θα ήταν κατάμεστο και θα ανήκει στη γηπεδούχο ομάδα όπως γίνεται με άλλους. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα χωρίς φιλάθλους. Αν ο Παναθηναϊκός είχε ένα δικό του γήπεδο το οποίο θα ήταν πάντα γεμάτο και θα έσφυζε από την παρουσία φιλάθλων οι καταστάσεις θα ήταν διαφορετικές και ο αντίπαλος θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει».

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί η αυτοσυγκέντρωση στην ομάδα με όλα αυτά που συμβαίνουν στο σύλλογο και με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου δεν υπάρχει άλλος στόχος για τον Παναθηναϊκό;

«Όχι, σίγουρα δεν είναι εύκολο. Και δεν ήταν εύκολο να συγκεντρωθούμε από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να λαμβάνουν χώρα και να διαδραματίζονται διάφορα συναφή γεγονότα και θέματα. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το να προπονείται κάποιος και να συμμετέχει σε αγώνες μαθαίνοντας κάθε μέρα και μια νέα δυσάρεστη είδηση που είναι δυσμενής και δεν διευκολύνει την κατάσταση είναι οπωσδήποτε δύσκολο. Θα ήθελα όμως να πω ότι μέχρι την τελευταία μέρα θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε με το υψηλότερο δυνατό πνεύμα επαγγελματισμού».

Εκτός από τα πολλά νέα παιδιά που έχουν αγωνιστεί φέτος στους αγώνες του Παναθηναϊκού είδαμε κι άλλα νέα παιδιά από την ομάδα νέων στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας. Πρόκειται μήπως για ένα μήνυμα για το χτίσιμο του Παναθηναϊκού της επόμενης περιόδου, του Παναθηναϊκού του μέλλοντος;

«Υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα στη δομή της πρώτης ομάδας και στην αντίστοιχη δομή της Ακαδημίας. Επίσης υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα στους προπονητές της πρώτης ομάδας και τους προπονητές της Ακαδημίας. Ελπίζω όλα όσα συμβαίνουν να μην δημιουργήσουν πρόβλημα σ’ αυτήν την καλή δουλειά που επιτελείται στην Ακαδημία. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό αυτή η καλή επαφή να διατηρηθεί δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν παίκτες της Ακαδημίας να αρχίσουν να εντάσσονται στην πρώτη ομάδα να βλέπουν καλύτερα τα πράγματα, να μαθαίνουν και την πραγματικότητα της πρώτης ομάδας και να προσαρμοστούν, για να μπορέσουν τελικά να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα ανεβαίνοντας στο επόμενο σκαλοπάτι».

Με Κουίνσι κόντρα στον Πανιώνιο

Με τον Κουίνσι στην αποστολή του θα αγωνιστεί την Κυριακή ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Πανιώνιο, στο πλαίσιο της 28ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο Γκανέζος μεσοεπιθετικός ξεπέρασε τις ενοχλήσεις του, συμμετείχε κανονικά στην πρωινή προπόνηση και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον υπολογίζει για την αρχική ενδεκάδα. Αντίθετα, ατομικό έκαναν Μπιάρσμιρ και Ιωαννίδης όπως και το τελευταίο χρονικό διάστημα.