Λεηλατούν χριστιανικές εκκλησίες στην Αλβανία

Ιστορικό μοναστήρι κοντά στην Κορυτσά, έτοιμο να καταρρεύσει επειδή το Αλβανικό κράτος δεν δίνει άδεια να γίνουν εργασίες συντήρησης

Την αδιαφορία των αλβανικών αρχών για την προστασία των ορθοδόξων ναών σε περιοχές όπου ζει η ελληνική εθνική μειονότητα, καταδικάζει η «Ομόνοια». Η οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας καταδικάζει, ειδικότερα, τη «λεηλασία και τον βανδαλισμό» του ναού των Αγίων Πάντων, χθες στη Χιμάρα.

«Εγκληματικά στοιχεία λεηλάτησαν το ναό και προκάλεσαν φθορές σε εικόνες ανεκτίμητης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Ομόνοια». Και συνεχίζει: «Και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας έχουμε καταγγείλει παρόμοια περιστατικά, αλλά δυστυχώς οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν ποτέ συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και τη σύλληψη των δραστών. Οι περιπτώσεις κλοπών σε ναούς και εκκλησίες αυξάνονται καθημερινά».

Ο ναός των Αγίων Πάντων, στη Χιμάρα έχει ριζικά και ουσιαστικά αναστηλωθεί απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και αποτελεί πνευματικό μνημείο μοναδικό λόγω των διαστάσεων που έχει, της ιστορίας που κουβαλάει, αλλά και της προσφοράς του σήμερα, καθώς αποτελεί το κέντρο της πνευματικής ζωής της πολυάριθμης Ορθόδοξης κοινότητας της Χιμάρας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα www.deropoli.com.

Μαζί με την αναστήλωση του κτίσματος επεμβάσεις είχαν γίνει και για την αποκατάσταση του εικονοστασίου, καθώς και της μοναδικής τέχνης ξύλινης οροφής, χαρακτηριστικής για την εκκλησιαστική τέχνη στην περιοχή των παραλίων.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα στο χωριό Παλάσα, της Χιμάρας, οι κάτοικοι κατήγγειλαν δημοσίων στα ΜΜΕ τη λεηλασία, για τρίτη φορά, των δύο ορθοδόξων εκκλησιών του χωριού τους.

Με στοιχεία και από ΑΜΠΕ.