2012 Έτος Καλομοίρη, του συνθέτη του “Ύμνου στον Έλληνα Μετανάστη”

Έτος Μανώλη Καλομοίρη ανακηρύχθηκε το 2012 με την ανακοίνωση σειράς εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αφιερωμένες στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό και συνθέτη, με την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Εκτός από τη υπερηφάνεια που δικαίως νιώθει κάθε Έλληνας, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, για το πολύ σημαντικό μουσικό έργο του Ακαδημαϊκού Μανώλη Καλομοίρη, ενός εκ των μεγαλυτέρων Ελλήνων μουσουργών, ο συνθέτης είχε συνδεθεί ιδιαίτερα με την ιστορία των Ελλήνων του εξωτερικού. Μπορεί να μην είναι –και δεν είναι- ευρέως γνωστό, αλλά ο Μανώλης Καλομοίρης, εκτός όλων των άλλων συνθέσεών του, είχε μελοποιήσει και τον « Ύμνο στον ‘Έλληνα Μετανάστη».

Τον Ύμνο είχε γράψει ένας άλλος Ακαδημαϊκός, ο ποιητής Σωτήρης Σκίπης. Οι τέσσερις πρώτες στροφές του Ύμνου, έχουν ως εξής:

Χαίρε Υπερπόντιε Ελληνισμέ,

Μεγάλε μετανάστη.

Στη σκέψη σου τη θύμηση,

Κράτει καλέ μου, κράτει.

Τόσο ο Σκίππης όσο και ο Καλομοίρης είχαν «επιστρατευθεί» για τη σύνθεση του Ύμνου στον Έλληνα Μετανάστη, από τον σημαντικότερο μέχρι σήμερα ομογενή δημοσιογράφο, αείμνηστο Μπάμπη Μαρκέτο, τριάντα χρόνια εκδότη (1947-1977) της ομογενειακής εφημερίδος «Εθνικός Κήρυξ»  της Νέας Υόρκης.

Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη έγινε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και το Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης», την περασμένη Πέμπτη, όπου ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, παρουσίασε το έργο του τιμώμενου συνθέτη και ακολούθησε  συναυλία με τα έργα του «Νυχτιάτικο για πιάνο», από τη Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση, το «Πρελούδιο» από το Πρελούδιο και Φούγκα για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντούο Μαρία και Αγγελική Μπόλα, καθώς και μέρος από δύο κύκλους τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, τα «Μαγιοβότανα» για φωνή και πιάνο από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τον πιανίστα Σάββα Ζαφειρόπουλο.

Το Σάββατο 28 Απριλίου, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Ελληνο-Φλαμανδή σοπράνο Christiana de Waele με την Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τη συναυλία «Fate and Good Fortune», αφιερωμένη στο Μανώλη Καλομοίρη. Μαζί με τα έργα Καλομοίρη (τραγούδια και έργα για πιάνο) οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν συνθέτες των οποίων το έργο επηρέασε τον Έλληνα συνθέτη: Βάγκνερ, Στράους, Μουσόργκσκι, Ράχμανινοφ. Οι δύο καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν το πρόγραμμα αυτό σε μία σειρά συναυλιών και σε άλλες χώρες, όπως Ολλανδία, Τουρκία (Σμύρνη), Γερμανία, Ελβετία κ.ά. Επίσης τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε CD.

Στις φετινές ελληνικές μουσικές γιορτές που οργανώνει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και το Ωδείο Αθηνών, έχουν προγραμματισθεί μέσα στο Μάιο, εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του Μανώλη Καλομοίρη, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων ρεσιτάλ του πιανίστα ‘Αρη Γαρουφαλή, στις 24 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Ακόμα, στο πλαίσιο των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις 11 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών, με το ίδιο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας που παρουσίασε έργα του ο Μανώλης Καλομοίρης και η γυναίκα του Χαρίκλεια Καλομοίρη, το 1908 στο ίδιο Ωδείο.

Στην αρχή της εκδήλωσης, για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου συνθέτη θα μιλήσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εορταστικού προγράμματος, «εκκρεμεί και φέτος η συνέχιση του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης στη δεύτερη πατρίδα του τιμώμενου συνθέτη, τη Σάμο μετά από 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του.

Το περασμένο καλοκαίρι αναστάλθηκε ο διεθνούς ακτινοβολίας θεσμός αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης.

Προς το παρόν εξετάζεται η πιθανότητα οργάνωσης ενός ολιγοήμερου και μόνο αφιερώματος στη μνήμη του συνθέτη».

Με στοιχεία και από ΑΜΠΕ.