Στο “τραπέζι” τα πυρηνικά του Ιράν

Επαναλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη, μετά 15 μήνες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και στην ομάδα των 5+1 για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όμως δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για θεαματικά αποτελέσματα.
Το Ιράν φέρεται να πρότεινε την ανταλλαγή ουρανίου που διαθέτει με ράβδους πυρηνικού καυσίμου που θα εισάγει από το εξωτερικό και οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους πυρηνικούς του σταθμούς που παράγουν ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην ιρανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα προηγούμενο σχέδιο που είχε αποτύχει, η Τεχεράνη πρότεινε να εξάγει ουράνιο εμπλουτισμένο έως 3,5% και να λαμβάνει από τη Ρωσία και τη Γαλλία ράβδους πυρηνικού καύσιμου.

Παράλληλα το Ιράν πρότεινε να μετατρέψει το ουράνιο που έχει ήδη εμπλουτίσει σε ποσοστό 20% σε καύσιμο υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Υπάρχει θετική ατμόσφαιρα. Υπάρχει η επιθυμία να σημειωθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε νωρίτερα ο Μάικλ Μαν εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).