H ΑΧΕΠΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ο Ύπατος Πρόεδρος μιλά στην PΗΡ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αποφασισμένη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, οικονομικά, υλικά, τεχνικά, συναισθηματικά, την Ελλάδα σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, είναι η ΑΧΕΠΑ, η αρχαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση των Ελληνο-αμερικανών η οποία,  ήδη,  τείνει να προσλάβει παν-ομογενειακή οργανωτική διάσταση, με νέα παραρτήματα που ιδρύει σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

Αυτό επισημαίνει, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην PanHellenic Post, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δρ. Γιάννης Γροσομανίδης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ύπατου Προεδρείου της Οργάνωσης στην Ελλάδα. Η επίσκεψη των ανώτατων αξιωματούχων της οργάνωσης είχε ακριβώς να κάνει με τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες πρέπει να δραστηριοποιηθεί η ΑΧΕΠΑ για την υλοποίηση των αποφάσεών της να συμπαρασταθεί στη γενέτειρα.

«Πρόκειται να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις σχετικά με την χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν σε  βοήθεια σε ανθρώπους στην Ελλάδα, που περνούν δυσκολίες. Ήρθαμε εδώ για να μάθουμε ποια είναι τα κατάλληλα προγράμματα για να βοηθήσουμε.  Διερευνούμε με ποιούς Οργανισμούς, εδώ στην Αθήνα, μπορούμε να συνεισφέρουμε,  έτσι ώστε, να συνδράμουμε στην βοήθεια που θα δώσουν στους έχοντες ανάγκη», δήλωσε ο Δρ. Γροσομανίδης.

Ο Ύπατος πρόεδρος διευκρίνισε ότι «η ΑΧΕΠΑ, που έχει σημαντικά παραρτήματα στην Ελλάδα, θέλει να συνεργασθεί και με άλλες ντόπιες οργανώσεις που ήδη είναι περισσότερο οργανωμένες, με κουζίνες, με καταφύγια και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο για παροχή βοήθειας. Επομένως, είμαστε περισσότερο από χαρούμενοι να συνεργαστούμε με μία οργάνωση που έχει Τα ίδια ιδανικά με μας».

«Αισθανόμαστε μεγάλη αποκαρδίωση διότι οι παππούδες μας, οι γονείς μας προέρχονται από την Ελλάδα, και  μας πονάει αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπως πονάει και κάθε Έλληνα. Αισθανόμαστε άσχημα σε τέτοιες δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Πιστεύω αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί από μας θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, οτιδήποτε και να είναι αυτό. Ξέρετε, Πιστεύω πως αισθανόμαστε έτσι –ειδικά εγώ, επειδή είναι λαός μας. Έχουμε μία αίσθηση απώλειας γι αυτό που περνάει ο τόπος μας».

Μάλιστα ο κ. Γροσομανίδης εξήγησε ότι ήδη ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το «έντονο ενδιαφέρον της ΑΧΕΠΑ για την Ελλάδα».  Η  ΑΧΕΠΑ έχει ήδη χτίσει ομώνυμο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση της Πτέρυγας «ΑΧΕΠΑ» στον Ευαγγελισμό.

«Είμαστε όλοι Έλληνες υπήκοοι και οι Έλληνες σημαίνουν πολλά για μας. Για γενιές και γενιές θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε τη χώρα. Είτε αυτό θα είναι με τη μορφή προσέλκυσης τουρισμού, είτε με τη μορφή βοήθειας μέσω δωρεών. Με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο και τρόπο θέλουμε να συνεισφέρουμε. Και το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.  Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σημειωθεί πρόοδος».

Το επόμενο ερώτημα ήλθε φυσιολογικά στα χείλη: Πώς νιώθετε με όλα αυτά που γράφει για την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος;

«Δυστυχώς», μας είπε, «ο Τύπος παρουσιάζει  την Ελλάδα πολλές φορές με τρόπο που να μοιάζει άσχημη. Τουλάχιστον στην Αμερική, μια σημαντική μερίδα του Τύπου πάντα δείχνει το χειρότερο πρόσωπο της Ελλάδος. Και, μάλιστα, πολλές φορές είναι εκτός θέματος. Για παράδειγμα δείχνουν σκηνές από την πλατεία Συντάγματος και κανείς ανταποκριτής δεν πηγαίνει να δει τι γίνεται στα νησιά και στα χωριά.  Εννοώ ότι η κατάσταση στην Αθήνα δεν ήταν χειρότερη από όταν κατέλαβαν αμερικανοί διαδηλωτές το δρόμο της Γουόλ Στριτ. Ήταν μόνον ένα μικρό κομμάτι συγκεντρωμένοι στην πλατεία όπου μερικοί άνθρωποι ήταν προφανώς δυσαρεστημένοι με κάποια πράγματα και πώς να μην είναι όταν τους κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Όμως δεν ήταν αυτοί που θα έκαναν τη χώρα να καταρρεύσει. Αλλά δυστυχώς τα ΜΜΕ του εξωτερικού επίτηδες το έκαναν να φανεί σαν όλη η χώρα της Ελλάδας να κατέρρευσε.

Στην πραγματικότητα, παρέλειψαν να παρουσιάσουν μερικά πραγματικά γεγονότα και είναι απογοητευτικό να βλέπεις να χαρακτηρίζουν με αυτό τον άσχημο τρόπο την Ελλάδα.

Δυστυχώς, δεν δίνουν την καθαρή αλήθεια αλλά διαστρεβλώνουν με κάποιο τρόπο τα γεγονότα. Είναι σαν να θέλουν να επισκεφθούν τη Σαντορίνη και για να αποφασίσουν κοιτάζουν εικόνες που δεν την παρουσιάζουν όπως είναι, επειδή αυτό που βλέπουν δεν είναι Σαντορίνη».

Η συνέντευξη, στο μεγάλο lobby του Ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας, στράφηκε στα εσωτερικά της οργάνωσης. Είναι γνωστό ότι η ΑΧΕΠΑ είναι η αρχαιότερη και μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση. Πώς είναι σήμερα; «η ΑΧΕΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται στα πλαίσια του αμερικανικού κράτους, αλλά την ίδια ώρα επεκτείνει τη δραστηριότητά της και διεθνώς. Συνεχίζουμε να ιδρύουμε περισσότερα παραρτήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 540 Τμήματα (Chapters). Μόλις ξεκινήσαμε να ιδρύσουμε νέο παράρτημα στη Βουλγαρία. Έχουμε παράρτημα στο Λονδίνο της Αγγλίας, έχουν παράρτημα στην Κωνσταντινούπολη τώρα και έχουμε στα σκαριά την οικοδόμηση νέων βάσεων  στην Γαλλία, Γερμανία, ακόμη και στην Νότια Αφρική».

Εκτός από τα νέα παραρτήματα και τα νέα Προγράμματα η οργάνωση «μετράει», σύμφωνα με τον Ύπατο πρόεδρο και τα τρία τελευταία χρόνια «1200 μέλη περισσότερα από πριν».

Προσδιορίζοντας τους στόχους της ΑΗΕΡΑ (Αμερικανική Ελληνική Προοδευτική Οργάνωση) ο κ. Γροσομανίδης αναφέρει: «Πρώτος στόχος είναι η φιλανθρωπία. Έπειτα, η Εκπαίδευση. Όπως γνωρίζετε, δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε υποτροφίες φοιτητών.  Θέλουμε μορφωμένη νεολαία, για να εξελιχθούν οι νέοι μας σε υπεύθυνους πολίτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλές συνθήκες εργασίας. Εμείς επιθυμούμε γι αυτούς να έχουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που είχαμε εμείς».

Επιπλέον, η ΑΧΕΠΑ στηρίζει πολλά κοινωνικά Προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που εξασφαλίζουν στέγη σε νεαρούς και χαμηλού εισοδήματος πολίτες. Ανάμεσα στα προγράμματα αυτά, ξεχωρίζει το πρόγραμμα για επισκέψεις φοιτητών στην Ελλάδα. «Στέλνουμε φοιτητές στη γενέτειρα προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα για να συγκεντρώσουν βαθμούς  (credits) ενώ συγχρόνως θα γνωρίσουν τη χώρα της καταγωγής τους. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε στο πλευρό τους και να βοηθάμε όλους, από τους μικρότερους μέχρι και τους μεγαλύτερους, να έλθουν σε επαφή με τον ελληνισμό και να καταλάβουν τη σημασία του φιλελληνισμού. Την σημασία της διατήρησης των παραδόσεων, της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Όποτε το Πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας».

Το θέμα της ελληνικής γλώσσας είναι επίσης από τα σημαντικότερα Προγράμματα της Οργάνωσης. Σήμερα, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από το ιδρυτικό παρελθόν της ΑΧΕΠΑ, η οργάνωση έχει υιοθετήσει μια νέα νοοτροπία. «Ο Ελληνισμός στις ΗΠΑ έχει ενταχθεί στην αμερικανική κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό. Τώρα θέλουμε να εξελληνίσουμε τους Αμερικανούς. Επίσης να βοηθήσουμε του ομογενείς τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς να μάθουν ελληνικά. Γι αυτό έχουμε εμπλακεί πολύ με προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και τα στηρίζουμε. Πολλά Chapters βοηθούν στην πληρωμή των δασκάλων και των βιβλίων. Επομένως είμαστε διαρκώς προσανατολισμένοι στην διατήρηση και υποστήριξη της γλώσσας των προγόνων μας».

«Έχουμε περάσει σε τρίτη, τέταρτη ακόμη και πέμπτη γενιά ομογενών. Ξέρετε ότι στην Αμερική οι ελληνοαμερικανοί έχουν χτίσει μόνοι τους τις εκκλησίες τους  και η ζωή τους κινείται γύρω από αυτές, γύρω από την οικογένεια και γύρω από την Κοινότητα. Προσπαθούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων, να κρατήσομε τις εθνικές μας ρίζες ούτως ώστε να τις κληροδοτήσουμε στις ερχόμενες γενιές».

Αντίθετα, η ΑΧΕΠΑ δεν έχει θέση στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων. «Γνωρίζετε ότι η ΑΧΕΠΑ δεν είναι μία πολιτική οργάνωση. Δουλεύουμε με όλους τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους συνεννόησης με όποιον εκλέγεται».

Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Γιάννης Γροσομανίδης με την Ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα Γερουσιαστή Ολυμπία Σνοου.

Ο κ. Γροσομανίδης εξηγεί ότι είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην Αθήνα. «Κάθε φορά που έρχομαι αισθάνομαι υπερήφανος να ξέρω ότι βρίσκομαι στη χώρα των παππούδων μου. Νιώθω πολύ όμορφα να επισκέπτομαι την πανέμορφη Ακρόπολη και τον αξεπέραστο Παρθενώνα. Μου δίνει τέτοια υπερηφάνεια και τέτοια χαρά να γνωρίζω ότι αυτή είναι η πατρίδα μου και η πατρίδα των γονιών μου από όπου προέρχονται οι ρίζες της οικογένειάς μου».

Αναφερόμενος στο υπόλοιπο πρόγραμμα του ταξιδιού του Ύπατου προεδρείου ο κ. Γροσομανίδης επισημαίνει: «Θεσσαλονίκη, μετά Κύπρος και μετά Ιερουσαλήμ. Ακολούθως θα μεταβούμε στην  Κωνσταντινούπολη όπου θα κάνουμε Πάσχα. Είμαστε ξανά στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Δεσμευτήκαμε τότε στην Άγκυρα να συναντηθούμε με τους επισήμους.  Προφανώς θέλουμε να ασκήσουμε πιέσεις για να εξάγουμε αξίες όπως η ελευθερία και η θρησκεία, αναγνωρίζοντας τον Πατριάρχη ως Οικουμενικό. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Πατριάρχη και  του πατριαρχικού  θεσμού.

Βέβαια πάμε με βαριά καρδιά, επειδή πλέον πολύ λίγοι Έλληνες υπάρχουν εκεί. Κάποτε ήτανε  1.000.000 και τώρα είναι μόνο 2.000 και αυτό είναι πολύ θλιβερό να το βλέπει κανείς».

Αλλά στεκόμαστε στο ενδιαφέρον που έχει η Κωνσταντινούπολη για το Πατριαρχείο και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε, οποιαδήποτε πρόταση, συμβουλή ή επικοινωνία, μπορούμε να παρέχουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τις κινήσεις κάποιων ώστε να μας επιτρέψουν να έχουμε την ελπίδα και την ικανότητα να συνεχίσουμε τα ορθόδοξα χριστιανικά προγράμματα».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ Δρ. Γροσομανίδης επεσήμανε: «Θέλω να ενημερώσω όλους τους αναγνώστες σας και να μάθουν ότι η ΑΧΕΠΑ είναι πολύ προστατευτική σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει η γενέτειρα. Θέλουμε να παρέχουμε κάθε είδους βοήθεια όχι μόνο οικονομική, αλλά ακόμα και ανθρώπινο δυναμικό, έστω και αν αυτό σημαίνει να στείλουμε κάποιους φοιτητές εδώ να βοηθήσουνε, να δουλέψουνε. Ακόμη και με τα Παρατήματά μας. Έχουμε 14 Παραρτήματα εδώ και έχουμε τα περισσότερα μέλη που είχαμε ποτέ. Ο υπεύθυνος  κυβερνήτης εδώ έχει κάνει σκληρή δουλειά και έτσι προσανατολιζόμαστε στο να αξιοποιήσουμε  τις οργανώσεις μας και κάθε οργάνωση που θέλει να συνεργασθεί μαζί μας».