Αφήγηση ελληνικού μυθιστορήματος στο BBC

Κάθε βράδυ από την Δευτέρα 16 Απριλίου, εκατομμύρια ακροατές του ΒΒC-Radio 4 σε όλον το κόσμο, θα ακούνε ένα ελληνικό μυθιστόρημα.

Στην πασίγνωστη εκπομπή “Book at Bedtime”, δύο ηθοποιοί θα διαβάζουν για δύο εβδομάδες 15λεπτα αποσπάσματα από το βιβλίο της Sofka Zinovieff, “The House on Paradise street” (“Tο σπίτι στην οδό Παραδείσου”- στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αγγλία αρχές Μαρτίου, αναπαράγει με την μορφή μυθιστορήματος την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, από τα Δεκεμβριανά του 44 τον εμφύλιο και την χούντα, μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2008 όταν ξέσπασαν οι μεγάλες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

”Το σπίτι στην οδό Παραδείσου”  έχει γίνει αντικείμενο πολλών θετικών κριτικών στον αγγλικό τύπο. Η επιλογή του για την παρουσίαση από το BBC, έγινε ανάμεσα από εκατοντάδες άλλα υποψήφια βιβλία. Προφανώς το αυξημένο ενδιαφέρον για την χώρα μας μέτρησε στην διαδικασία επιλογής. Οι πωλήσεις του βιβλίου μετά την ανακοίνωση της παροσυσίασης απο την επίσημη σελίδα του BBC, έχουν απογειωθεί.

Το περιοδικό Economist χαρακτήρισε το βιβλίο σαν ”ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα που μας βοηθάει να καταλάβουμε γιατί οι Έλληνες δεν ανέχονται τις έξωθεν παρεμβάσεις.

Το ενδιαφέρον του βρετανικού τύπου εστιάζεται επίσης και στις αποκαλύψεις γύρω από τον όχι και τόσο κολακευτικό ρόλο των Άγγλων, στην διαμάχη του ελληνικού εμφυλίου, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας τους. Σχετικές κριτικές έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες, The Guardian, The Independent, The Observer, The Spectator, Daily Mail, κ.α.

Η Sofka Zinovieff (www.sofkazinovieff.com) είναι Βρετανίδα, ρωσικής καταγωγής. Zει στην Ελλάδα από το 2001 και έχει πάρει και την ελληνική υπηκοότητα.

Για να ακούσετε την ραδιοφωνική αφήγηση online στο BBC τις επόμενες δύο εβδομάδες:

Book at Bedtime: http://www.bbc.co.uk/programmes/b01g5zpb

(Πηγή: news247)