Λουτρό αίματος στη Συρία

Περισσότεροι από 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα στη Συρία, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, η οποία όμως παραβιάζεται σε καθημερινή βάση.

Διαδήλωση Σύρων

Διαδήλωση Σύρων

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν διαβλέποντας μια “πιθανότητα προόδου”, πρότεινε την αποστολή στη χώρα μιας διευρυμένης ομάδας παρατηρητών, αποτελούμενης από 300 άτομα.

Η Δαμασκός υπέγραψε σήμερα το πρωτόκολλο για την αποστολή των παρατηρητών το οποίο αφορά κυρίως την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν, προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή της εκεχειρίας στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Εκτιμώντας ότι υπάρχει μια πιθανότητα προόδου, παρά την “σαφώς ατελή” εκεχειρία, ο Μπαν πρότεινε “μια αποστολή επιτήρησης (…) για μια περίοδο τριών μηνών” σε πρώτη φάση και σύστησε να ψηφιστεί μια απόφαση για να σταλούν 300 στρατιωτικοί παρατηρητές που θα αναπτυχθούν σε περίπου δέκα περιοχές της Συρίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τις προτάσεις αυτές. “Στηρίζουμε την ταχεία ανάπτυξη μιας αποστολής” όμως η Δαμασκός “πρέπει να αποδείξει ότι η υποστήριξή της στο σχέδιο Άναν δεν είναι λόγια του αέρα, πρέπει να βάλει ένα τέλος στη βία”, είπε ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ. Οι διπλωμάτες υπολογίζουν ότι μια απόφαση για τη σταδιακή διεύρυνση της αποστολής μπορεί να υιοθετηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει πως “μελετά σοβαρά την πιθανότητα να στείλει παρατηρητές στη Συρία”.

Κίνα και Ρωσία, οι δύο βασικότεροι σύμμαχοι της Συρίας, δεν συμμετέχουν στη σύνοδο του Παρισιού όπου υπουργοί Εξωτερικών από 15 χώρες –μεταξύ αυτών και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον– εξετάζουν τρόπους για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Δαμασκό. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει ήδη απειλήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ με “νέα μέτρα” αν χάσει την “τελευταία ευκαιρία” που συνιστά για τη χώρα του το σχέδιο Άναν.
Από τη Νέα Υόρκη, ο Μπαν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να παράσχει “πλήρη ελευθερία κινήσεων” στους παρατηρητές του ΟΗΕ και να διευκολύνει μια “ανθρωπιστική επιχείρηση μεγάλου εύρους” για την παροχή βοήθειας στους αμάχους.

Υπενθυμίζοντας ότι έχει προτείνει την αποστολή 300 παρατηρητών, παραδέχτηκε ότι η απόφαση αυτή ενέχει κινδύνους αλλά θα συμβάλλει στην ειρήνη και την πολιτική λύση της κρίσης στη Συρία. Η κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο είναι “απαράδεκτη” καθώς δεν εφαρμόζεται η εκεχειρία και απαιτείται “μια ανθρωπιστική επιχείρηση” για να στηριχθούν οι πολίτες, πρόσθεσε.

Ακριβώς μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν τους 123, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι στρατιώτες και αντάρτες συγκρούονται σε πολλές περιοχές, παρά την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ και μάλιστα ενώ επισκέπτονταν το Χέρακ, στην επαρχία Ντεράα, ένας πολίτης σκοτώθηκε από πυρά.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από ακτιβιστές δείχνουν τον συνταγματάρχη Άχμεντ Χίμις, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, να συζητά με κατοίκους. Ένας νεαρός του εξηγεί ότι ο στρατός πυροβόλησε το αυτοκίνητό του, σκοτώνοντας τον αδελφό του και τραυματίζοντας τον ίδιο στο δεξί χέρι ενώ μια γυναίκα δηλώνει ότι τα δύο αγόρια της συνελήφθησαν πριν από τρεις μήνες και έκτοτε δεν έχει κανένα νέο τους.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ οι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη πάρει έγκριση για να μεταβούν στη Χομς, την αποκαλούμενη και “πρωτεύουσα της επανάστασης” γιατί οι αρχές επικαλούνται “λόγους ασφαλείας”. Ακτιβιστές υποστήριξαν ότι σήμερα η πόλη βομβαρδίστηκε εκ νέου.

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr