Τι συμβαίνει στη Θράκη; Επιστολή Μητροπολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τι ακριβώς γίνεται στην Θράκη; Ποια είναι η πολιτική του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών; Τα ερωτήματα ανακύπτουν από επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι Μητροπολίτες της Θράκης, προς τον Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και στην οποία εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική που ακολουθεί στην περιοχή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην επιστολή οι Μητροπολίτες κάνουν λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικολάου Σηφουνάκη, τον οποίο κατηγορούν ότι με νόμο που κατέθεσε, «τα αυθαίρετα περιουσιακά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητος δέχονται μείωση  επί του επιβαλλόμενου προστίμου σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)» κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν συμβαίνει με τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων είτε στην Θράκη, είτε όπου αλλού.

Μάλιστα οι ποιμενάρχες επισημαίνουν ότι «Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι με την τοποθέτηση μας αυτή δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και δεν ερχόμαστε σε καμία αντιδικία με τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, με τους οποίους αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, πατάμε τα ίδια χώματα και μοιραζόμαστε την κοινή μοίρα του ακριτικού μας τόπου.

Απλώς θέλουμε να επισημάνουμε πως για την ομόνοια και την ειρήνη στην περιοχή, για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, για την προκοπή και την πρόοδο, πρωτοβουλίες σαν αυτή του κ. Υπουργού καλό θα ήταν να μην είχαν αναληφθεί ποτέ».

Στην επιστολή των Μητροπολιτών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, που δημοσιεύθηκε στην Romfaia.gr  τονίζεται ακόμη και ότι «Η ως άνω τροπολογία ψηφίστηκε σε ώρα κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών απουσίαζε από το κοινοβούλιο, όσοι δε παρευρίσκονταν σε αυτό μάλλον ήταν βυθισμένοι …… λόγω του προκεχωρημένου της ώρας. Αναρωτιώμαστε αν τέτοιες πρακτικές τιμούν το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό κατ’ επέκτασιν. Σε στιγμές που ο λαός μας έχει ανάγκη από προβολή ενός νέου, διαφορετικού ήθους, το κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν συνειδητοποιεί τις ευθύνες του για το που έφθασε η χώρα.

3. Ανεξάρτητα βέβαια από το σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, η απαράδεκτη αυτή και αντισυνταγματική τροπολογία έρχεται να γκρεμίσει όλα όσα δεκαετίες τώρα χτίζουμε στην ακριτική Θράκη, η οποία με ουχί ολίγη προσπάθεια έχει καταστεί πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Εάν αυτή η τροπολογία βρει εφαρμογή, τότε χάνεται κάθε αίσθηση ισονομίας και ισοπολιτείας. Σε μία εποχή που η κομματοκρατία καταβαράθρωσε την υπόληψη του έλληνα και βύθισε την οικονομία στα τάρταρα και τον λαό σε ολοένα και διογκούμενη εξαθλίωση αντί για πολιτικές δικαιοσύνης και αλληλεγγύης οι κρατούντες, περνούν νομοσχέδια που παγιώνουν το αίσθημα της αδικίας, μη αναλογιζόμενοι τις συνέπειες, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη και ακριτική περιοχή, όπως η Θράκη μας».

Περισσότερα στο www.romfaia.gr