«Ο Ελληνισμός στη Γαλλία, ανθεί» – Η Panhellenic Post στα κέντρα όπου πάλλονται ελληνικές καρδιές

Συνέντευξη με τον Αναστάσιο Κοκκάλα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πάντα η άποψη ενός ομογενή για τη χώρα στην οποία επέλεξε να ζήσει, να δημιουργήσει οικογένεια και να σταδιοδρομήσει, έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο γιατί γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα της περιοχής όπου διαμένει, αλλά και γιατί, όσο και εάν έχει αφομοιωθεί, διατηρεί, εντούτοις πάντα τα ιδιαίτερα εκείνα στοιχεία του ελληνικού DNA που του επιτρέπουν να είναι οξυδερκής και παρατηρητικός.

Έτσι, ο Αναστάσιος Κοκκάλας από το Βαλτέτσι, αφού σπoύδασε στην Ελλάδα Ναυπηγική, πήγε στη Γαλλία πριν από 32 χρόνια, όταν ακόμη το Παρίσι αποτελούσε πυρήνα έλξης των διανοουμένων. Στη Γαλλία σπούδασε Τεχνολογία του Quality Control (Ποιοτικού Ελέγχου) σε υπερήχους, ραδιογραφίες και σήμερα, ολοκληρώνει την καριέρα του ως Technical Quality Expert (Τεχνικός εμπειρογνώμονας Ποιότητας).

Ρωτήσαμε τον κ. Κοκκάλα για το πώς αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι τους Έλληνες πολίτες της Γαλλίας. Άποψή του, διαμορφωμένη τόσο από τον επιστημονικό χώρο δουλειάς του, όσο και από τον οικογενειακό περίγυρο που έχει δημιουργήσει 32 χρόνια στη Γαλλία, είναι ότι «οι Γάλλοι αγαπούν το ελληνικό πνεύμα, αγαπούν τον Έλληνα». Μάλιστα, όπως λέει, «οι Γάλλοι αγαπούν την Ελλάδα διότι αγαπούν εμάς που ζούμε εδώ. Βλέπουν στο πρόσωπό μας το πάθος και τη λατρεία που έχουμε για τη χώρα μας και πηγαίνουν οι ίδιοι στην Ελλάδα ως τουρίστες, καθώς πολύ περισσότερα μαθαίνουν για τη χώρα μας από τους Απόδημους Έλληνες παρά από την ελληνική τουριστική προπαγάνδα».

Με φυσικό τρόπο ήλθε το επόμενο ερώτημα: Τι λένε για την κατάσταση στην Ελλάδα, συμφωνούν με τον καταιγισμό οικονομικών μέτρων; Το ίδιο φυσική ήταν και η απάντηση: «Η πλειοψηφία των Γάλλων, να ξέρετε είναι αντίθετοι με αυτά τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα σήμερα. Και να ξέρετε και κάτι άλλο. Εμείς εδώ, μπορούμε να επέμβουμε στο γαλλικό κοινό όταν μεταφέρουμε την πραγματική πλευρά της ελληνικής πραγματικότητας. Και σήμερα, αυτό που γίνεται στην πατρίδα είναι τραγικό, είναι τρομερό αυτό που γίνεται στην Ελλάδα».

Γιατί θα μπορούσαν οι Γάλλοι να στραφούν κατά των πολιτικών τους εκείνων που δεν υπερασπίζονται την Ελλάδα; «Μα γιατί, ο γαλλικός λαός γνωρίζει ότι στρεφόμενοι εναντίον της Ελλάδος, χτυπάμε τα φώτα της Ευρώπης. Χτυπάμε τη βάση. Προσπαθούμε να διαλύσουμε την παράδοσή μας. Αντιλαμβάνονται ότι αυτό –και μάλιστα στην έκταση που γίνεται- είναι εσκεμμένο. Είναι απάνθρωπο. Είναι έγκλημα. Η Ευρώπη είναι ελληνικός πολιτισμός. Οι Γάλλοι φίλοι μου λένε, εμείς σας χρωστάμε όχι εσείς εμάς το 1,7% του κεφαλαίου της Ευρώπης! Καταλαβαίνουν ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν πειραματόζωο»…

Επομένως, ένας τρόπος είναι να ενημερωθεί σωστά ο γαλλικός λαός για το τι πραγματικά συμβαίνει στη γενέτειρα, και αυτό, κατά την εκτίμησή του, μπορεί να γίνει με την προώθηση, μέσα από τις ελληνικές κοινότητες στη Γαλλία, διαφωτιστικών κειμένων για το ελληνικό οικονομικό δράμα. «Χωρίς υπερβολές, αλλά και δίχως ψέματα».

Στο επόμενο ερώτημα, για το πόσο ανεβασμένος είναι σήμερα ο ελληνισμός στη Γαλλία, ο κ. Κοκκάλας λέει ότι οι περίπου30-35.000 Έλληνες που ζουν στη Γαλλία, απολαμβάνουν υψηλής εκτίμησης από τους Γάλλους συμπολίτες. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «ενώ παλαιότερα, πριν 40-50χρόνια, στη Γαλλία δεν υπήρχε ορθοδοξία, σήμερα υπάρχουν γύρω στα 30 Ορθόδοξα μοναστήρια! Τέσσερα από αυτά, μάλιστα, υπάγονται στο Άγιον Όρος». Αυτό και μόνον το γεγονός δίνει το στίγμα της ραγδαίας ανοδικής πορείας που σημειώνει τα τελευταία χρόνια το ελληνο-ορθόδοξο στοιχείο στην Γαλλία.

Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες στη Γαλλία, έχουν προοδεύσει. Πολλοί είναι επιχειρηματίες, καταστηματάρχες, στελέχη εταιρειών και επιστήμονες.

Ο Αναστάσιος Κοκκάλας (στο μέσον) κατά την απονομή Αργυρού Μεταλλίου για τα 20 χρόνια προσφοράς του ως Quality Control Expert στην εταιρία Petijean SA στην Γαλλία.

Τον ρωτήσαμε και για το γαλλικό λαό. «Οι Γάλλοι, μας είπε, είναι ένας λαός κατά βάση δημοκρατικός. Θέλουν να ξέρουν τι γίνονται τα χρήματα που δίνουν στην Εφορία και εάν είναι δικαιολογημένα. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της τακτικής που ακολούθησε ο Σαρκοζί, οι Γάλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι μαζί του. Γιατί συνειδητοποίησαν στην πορεία –ο πρώτος χρόνος ήταν πολύ όμορφος και ο Σαρκοζί είχε ενθουσιάσει και εντός και εκτός Γαλλίας- αλλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, γιατί είμαστε στην 5η χρονιά φέτος, δεν ήταν εποικοδομητικά. Αισθάνεται ο Γαλλικός λαός ότι ο Σαρκοζί τους περιέπαιξε σαν ένας πολύ καλός δικηγόρος. Δεν φαίνεται λοιπόν πολύ πιθανόν να κερδίσει τις εκλογές. Και αυτό ήταν το μήνυμα της πρώτου γύρου. Πάνε μπροστά οι σοσιαλιστές, αλλά ανεβαίνει αισθητά και η άκρα δεξιά. Η Μαρί Λεπέν επωφελείται από την εσωτερική αντίδραση που υπάρχει του γαλλικού κοινού έναντι των κυβερνήσεων των πρώτων κομμάτων, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα σήμερα, και έτσι πέτυχε το περίπου 18%».

Υπάρχει η αίσθηση ότι και οι Έλληνες της Γαλλίας δεν πρέπει να ψήφισαν τον κ. Σαρκοζί, του λέμε. «Πράγματι, απαντά, οι Ελληνικής καταγωγής Γάλλοι είναι αφομοιωμένοι και αισθάνονται τη Γαλλία ως τη δεύτερή τους πατρίδα. Είναι Γάλλοι και Έλληνες, ασφαλώς. Ο Σαρκοζί τα τελευταία χρόνια έδειχνε φιλικός προς την Ελλάδα και οι Έλληνες, σαν φιλότιμος και φιλόξενος λαός του είχαν συμπεριφερθεί πολύ καλά. Αυτό το πράγμα, έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην γαλλική οικονομία γιατί το καλό κλίμα διευκόλυνε την πώληση ορισμένων στρατιωτικών υλικών προς την Ελλάδα.

»Αλλά, όμως, στην πορεία των πραγμάτων, ο Σαρκοζί συντάχθηκε με την κυρία Μέρκελ -περισσότερο ακολούθησε την κυρία Μέρκελ- και έτσι δυσαρέστησε τους Έλληνες και της Γαλλίας οι οποίοι δεν θα τον ψηφίσουν γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα».

Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά των ελληνικής καταγωγής Γάλλων ψηφοφόρων καθορίζεται και από τις θέσεις που πήρε ο Σαρκοζί απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα; «Δεν θέλω να δώσω ένα πολιτικό χρώμα, αριστερό σοσιαλιστικό ή δεξιό, προσπαθώ να δείξω μία εικόνα γενική. Δηλαδή ο Ντομινίκ Στρος Καν, που ήτανε το FME, αυτός ο άνθρωπος –πριν βγουν τα τελευταία σκάνδαλα, -ασφαλώς ευθύνεται γι αυτά τα πράγματα και ο Γάλλος το ξέρει ότι ευθύνεται- αλλά πολλοί Γάλλοι πιστεύουν ότι αυτά ήταν μία σκευωρία γιατί αυτός είχε διαφορετική πολιτική έναντι του παγκόσμιου συστήματος οικονομίας.

»Θυμηθείτε, όταν ερωτήθηκε πριν από ένα χρόνο (πριν βγουν τα σκάνδαλα) που ήταν πρώτος τότε στην κούρσα των προεδρικών εκλογών και θα έβγαινε με άνεση Πρόεδρος, είχε πει σε κάποιες συνεντεύξεις του, όσον αφορά την Ελλάδα ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να σβηστεί για να βοηθήσουμε την οικονομία της Ευρώπης να σταθεί. Δεν είναι τόσο σημαντικό το ποσόν του ελληνικού χρέους για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο», είχε πει.

Πιστεύουν, λοιπόν, πολλοί Γάλλοι, και μαζί τους και πολλοί ελληνικής καταγωγής Γάλλοι, ότι η αποκάλυψη των σκανδάλων τη δεδομένη στιγμή, ήτανε ένας τρόπος για να δείξουν οι ισχυροί του πλανήτη ότι κοιτάξτε τι συνέβη σ΄ αυτόν, το ίδιο θα περιμένει κι εσάς, είτε λέγεστε Σαρκοζί, είτε λέγεστε Μέρκελ κλπ. Τα συμφέροντα αυτού του πλανήτη εξυπηρετούνται, φαίνεται, διαφορετικά».