Χιλιάδες Αρμένιοι Λένε Όχι στη Σιωπή

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ

Τιμώντας τα 1,5 εκατομμύρια θύματα  της Αρμενικής Γενοκτονίας 97 χρόνια πριν από την   Οθωμανική Τουρκία χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν την Τρίτη πορεία στο Ερεβάν και υποκλίθηκαν στη μνήμη των αθώων θυμάτων.

Xθές , ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μήνυμά

κατήγγειλε τη γενοκτονία από την Οθωμανική Τουρκία, ως μία από τις «απεχθέστερες ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» καλώντας παράλληλα την Τουρκία να παραδεχθεί τον ρόλο που είχε διαδραματίσει.

«Έχω κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψή μου για όσα διαπράχθηκαν το 1915. Η άποψή μου για το ιστορικό γεγονός καθαυτό δεν έχει μεταβληθεί», τόνισε ο Ομπάμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την 97η επέτειο της Σφαγής.

Παράλληλα, και οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ παραβρέθηκαν στο Παρίσι στις εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να επικυρώσουν τάχιστα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνησή της.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ακυρώσει στις 28 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο μήνα από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση για ποινικοποίηση της άρνησης της Σφαγής των Αρμενίων, κρίνοντας πως παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης. Η Εφημερίδα “New York Times”  αναφέρει πως στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχαν δυο εκατομμύρια Αρμένιοι και γύρω στο 1922 ήταν λιγότερο  από 400.000. Το 1,6 εκατομμύριο σκοτώθηκαν σε αυτό που οι ιστορικοί αποκαλούν Γενοκτονία.

 

 

Σε ένα βραβευμένο ιστορικό έργο του David Fromkin για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τίτλο “A peace to End All Peace” σημειώνεται πως οι βιασμοί και οι ξυλοδαρμοί ήταν  κοινός τόπος. Αυτοί που δεν σκοτώθηκαν μονομιάς οδηγήθηκαν μέσα από τα βουνά και τις ερήμους χωρίς φαγητό, νερό και καταφύγια. Εκατοντάδες χιλιάδες εξοντώθηκαν η σκοτώθηκαν.

Αυτό είναι το ένα έγκλημα αναφέρεται στο βιβλίο «Το Έγκλημα της Σιωπής» στο πρόλογο του Περικλή Ροδάκη. «Υπάρχει και ένα δεύτερο, ίσως πιο σημαντικό από κάποια άποψη: η σιωπή, το θάψιμο στη λησμονιά του τρομερού εκείνου εγκλήματος»

 Σύμφωνα  με τα επί  μεγάλο διάστημα κρυμμένα ντοκουμέντα  του Υπουργείου Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , 972,000 Οθωμανοί Αρμένιοι εξαφανίστηκαν από τα επίσημα αρχεία του πληθυσμού από το 1915 μέχρι το 1916.

Στην Τουρκία, σημειώνει  η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Sabrina Tavernise των  NYTimes οποιαδήποτε συζήτηση για το τι συνέβη στους Αρμένιους Οθωμανούς μπορεί να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Αλλά μετά τη δημοσίευση  σε ένα βιβλίο του αριθμού και των πηγών  του τον Ιανουάριο του 2009 οι πάντες έκλεισαν τα μάτια. Κάποιες εφημερίδες ψιλο-ανέφεραν τα στοιχεία ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στις τηλεοράσεις.

«Τίποτε» είπε ο Murat Bardaksi,  ο Τούρκος συγγραφέας και αρθρογράφος  που επιμελήθηκε την   έκδοση του βιβλίου.

 « Η σιωπή μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα είπε: Τα νούμερα μου είναι πολύ ψηλά. Ίσως οι άνθρωποι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μιλήσουν για αυτό»

 

 

 

 

 

Όμως «όλοι οι πόλεμοι ενάντια στη μνήμη έχουν χαθεί»  ανέφερε σε ομιλία του με τίτλο  «Ημέρα Μνήμης και Γενοκτονίας των Αρμενίων» την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, ο διακεκριμένος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία Ηλίας Κουσκουβέλης .

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, το Μνημείο για την Γενοκτονία, στην Αρμενία