Βαλβέρδε – Δώνης: «Όλα είναι ανοιχτά»

Την ετοιμότητα των ομάδων τους για τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (Σάββατο, 28/04, 20:30 ώρα Ελλάδας) δημοσιοποίησαν Ερνέστο Βαλβέρδε και Γιώργος Δώνης στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή εν όψει της μεγάλης «γιορτής» του ποδοσφαίρου όπως τη χαρακτήρισαν.

«Είμαστε πανέτοιμοι να κατακτήσουμε το νταμπλ» δήλωσε ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού, ενώ ο Γιώργος Δώνης από την πλευρά του στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του βρίσκεται για δεύτερη σερί φορά στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας και δήλωσε περήφανος για όσα έχουν κατακτήσει οι παίκτες του.
Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι πέρα από φαβορί και αουτσάιντερ σε τέτοιους θεσμούς δεν χωρούν προγνωστικά και ευχήθηκαν να είναι ο τελικός μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, Βασίλης Τοροσίδης και Σωκράτης  Φυτανίδης.

Αναλυτικά ο Ερνέστο Βαλβέρδε είπε:

«Είμαστε μια μέρα πριν τον τελικό. Είναι μια σημαντική μέρα και για εμάς και για τον Ατρόμητο. Πιστεύω πως θα γίνει ένας ωραίος τελικός. Είμαστε προετοιμασμένοι για το νταμπλ και θα ήταν πολύ ωραίος τρόπος για να κλείσουμε την χρονιά. Ξέρουμε πως ο κόσμος μας έχει αποδώσει τον τίτλο του φαβορί. Εμείς δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε έτσι, γιατί μπορούμε και να χάσουμε. Σε έναν τελικό όλα μπορούν να συμβούν και είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσεις ένα παιχνίδι».

Aναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτό θα είναι το τελευταίο παιχνίδι πριν την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό τόνισε:  «Αυτό που θα ζητήσω είναι να νικήσουμε. Όπως και να έχει δεν σκέφτομαι πως είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Η μόνη ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το ότι είναι ένας τελικός και οι τελικοί παίζονται με μυαλό και ψυχή. Οπότε δεν σκέφτομαι πως είναι το τελευταίο μου παιχνίδι, αλλά ένας τελικός».
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να αντέξει μια ανάλογη διαδικασία των πέναλτι, όπως στον τελικό με την ΑΕΚ (σ.σ. 2009), απάντησε: «Όχι, σας παρακαλώ! Δεν ήταν ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στο πέναλτι. Όλοι οι παίκτες είχαν σκοράρει. Σε έναν τελικό θα πρέπει να είααι προετοιμασμένος για όλα. Δεν είναι αυτό που προτιμούμε, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι».

Για το αν δύο πρώην παίκτες του που αγωνίζονται δανεικοί στον Ατρόμητο, οι Μήτρογλου και Τάτος μπορούν να κάνουν τη ζημιά είπε: «Το σκέφτομαι, γιατί είναι, αν όχι οι δύο καλύτεροι παίκτες του Ατρόμητου, από τους καλύτερους. Δεν είναι δύο παίκτες που απλά είναι καλοί, αλλά γιατί χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του Ατρόμητου. Ο Μήτρογλου σκοράρει, ενώ ο Τάτος δημιουργεί το παιχνίδι. Είναι αλήθεια πως ο Μήτρογλου δεν είχε πολλές ευκαιρίες στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τον Ατρόμητο, και αυτό είναι επιτυχία του προπονητή του Ατρόμητου. Πιστεύω πως θα υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν θα παίξει αμυντικά και θα προσπαθήσει να μας αιφνιδιάσει. Στο παιχνίδι πρωταθλήματος, ο Ατρόμητος κλείστηκε πολύ πίσω και εμείς κατακτήσαμε εύκολα τον αγωνιστικό χώρο. Θα είναι δύσκολο αύριο να έχουμε χώρους».

Για το τι κρατάει από την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, σχολίασε: «Αυτό που θα μου μείνει είναι ο τρόπος που μου συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Και όπως φαντάζεστε, αυτό που θέλω να ξεχάσω είναι κάποια επεισόδια, τα οποία για εμάς είναι άσχημα».

Δώνης: «Εχουμε πετύχει κάτι πολύ μεγάλο»

Mε στόχο τη έκπληξη, αφού έτσι κι αλλιώς η χρονιά είναι επιτυχημένη για τον Ατρόμητο (εκτός από τον τελικό κέρδισε και τη συμμετοχή του στα πλέι οφ) θα αγωνιστεί στον τελικό η ομάδα του Περιστερίου, σύμφωνα με τον προπονητή της, Γιώργο Δώνη:

«Διανύσαμε μια ωραία διαδρομή για να φτάσουμε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους. Πρώτα στους παίκτες μου, που αυτή τη σεζόν με κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο, αλλά και όλους όσοι βρίσκονται γύρω από την ομάδα. Θεωρώ ότι δουλέψαμε τέλεια κι έτσι είμαστε μέσα σε όλους τους θεσμούς. Πετύχαμε κάτι πολύ μεγάλο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα το ευχαριστηθούμε και θα πάμε στο βάθρο είτε νικητές είτε ηττημένοι. Ένα από τα πράγματα που σκέφτομαι, είναι πως πολλές φορές η υπερβολική αισιοδοξία σε οδηγεί σε λάθη. Δεν γίνεται ποδόσφαιρο χωρίς άγχος. Πρέπει να υπάρχει πίεση. Όταν μιλάμε για έναν τελικό, δεν μπορούμε να δίνουμε πολύ μεγάλες διαφορές σε ποια ομάδα είναι το φαβορί. Ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος. Δεν κερδίζει μόνο η ομάδα που έχει ποιότητα. Θα βάλουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε δουλέψει. Υπάρχει ένα πλάνο και φιλοσοφία παιχνιδιού, όμως πολλά εξαρτώνται από τον αντίπαλο. Αυτή την δουλειά την κάνει όλο το προπονητικό τιμ. Για παράδειγμα, στην Τούμπα δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως θα έχουμε 70% κατοχή. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατήσει περισσότερο την μπάλα κι εμείς διαφοροποιούμε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι το βασικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη πειθαρχία στο παιχνίδι. Είναι δουλειά που έχει γίνει μέσα στην σεζόν. Η αμυντική μας λειτουργία έχει βελτιωθεί.

Όταν μιλάμε για έναν τελικό, είναι διαφορετικό παιχνίδι από τα προηγούμενα. Από την στιγμή που η ομάδα μας έχει ανταποκριθεί πλήρως είναι πολύ θετικό για εμάς. Είναι ιστορικός τελικός για τον Ατρόμητο. Φτάσαμε από πολύ δύσκολα παιχνίδια. Κερδίσαμε κάποια από αυτά πολύ δύσκολα. Το κάθε παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό και είναι μεγάλο το άγχος σαν να ήταν τελικός. Είχα περισσότερο άγχος όταν παίξαμε στην Επανομή. Όταν ο αντίπαλος είναι υποδεέστερος και αποκλειστείς, τότε καταλαβαίνεις το χτύπημα για την ομάδα».

Oταν κλήθηκε να σχολιάσει τον περυσινό επεισοδιακό τελικό με την ΑΕΚ, είπε: «Αυτό που έγινε πέρυσι στον τελικό έγινε από μια μερίδα οπαδών της ΑΕΚ. Ο υπόλοιπος κόσμος αποδοκίμαζε. Όταν εμείς πηγαίναμε να πάρουμε τα μετάλλιά μας, κάποιοι μας χειροκροτούσαν. Το σημαντικό δεν είναι τι θέλουν να κάνουν μια μερίδα ανθρώπων, αλλά τι πρέπει να κάνουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του κόσμου. Όλοι κρύβονται πίσω από κάποιες εντολές και δεν μπορούμε να βάλουμε την τάξη σε όλα τα πράγματα. Δεν φοβάμαι για αύριο και εύχομαι όλοι να το ευχαριστηθούν».

Για τους Μήτρογλου και Τάτο είπε: «Θέλω να δω τον Τάτο και τον Μήτρογλου μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να μην πει κανείς τίποτα για την εμφάνισή τους. Αυτό τους είπα. Τους τόνισα ότι, είτε παίξουν καλά είτε όχι, πάλι κάποιοι θα πουν κάτι. Γι΄αυτό το σημαντικό είναι να παίξουν ελεύθερα και να κάνουν τέτοια εμφάνιση που να μην αφήσει σε κανέναν το περιθώριο να πει κάτι».

Αναφερόμενος τέλος στον Ερνέστο Βαλβέρδε, επισήμανε: «Είχα πει ότι δεν συγκρίνω Έλληνες με ξένους προπονητές. Ο κ. Βαλβέρδε έχει έργο. Πέρα από το πλάνο και το σχέδιο που εφαρμόζει στο γήπεδο, είναι ένας άνθρωπος που δεν τον έχω δει ποτέ να εξοργίζεται. Είναι πολύ σοβαρός και μου έχει κάνει εντύπωση ως άνθρωπος. Έχει προσφέρει πολλά πράγματα στον Ολυμπιακό. Είναι διαφορετικό τι προσφέρει ο Δώνης στον Ατρόμητο, ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό και τι αφήνουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

 

Οι παίκτες

Από την πλευρά του ο Βασίλης Τοροσίδης, δήλωσε: «Το ότι είμαστε το φαβορί έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Όλα μπορούν να γίνουν. Μπορεί να χάσουμε ή να νικήσουμε.

Αν ο Ολυμπιακός παίξει όπως όλη τη χρονιά, δεν έχει να φοβάται κανένα παιχνίδι. Αν δεν είμαστε σοβαροί, μπορούμε να χάσουμε. Είναι ένας τελικός. Όλα μπορούν να συμβούν. Ο Ατρόμητος είναι μια καλή ομάδα. Αυτό που θέλουμε είναι το Κύπελλο. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και μέσα από θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα πρέπει να βγαίνει την επόμενη μέρα δυνατός. Για εμάς υπάρχει κίνητρο. Τα χρόνια που χάσαμε το Κύπελλο, δεν χάσαμε τον τίτλο στον τελικό. Ο τελικός είναι ένας τελικός. Όσο νωρίς και να έχεις πάρει το πρωτάθλημα, στον τελικό του Κυπέλλου όλοι έχουν το μυαλό τους στο παιχνίδι, γιατί κρίνεται ένας τίτλος. Όλα τα παιδιά προσπαθούμε. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Δεν γίνεται γιατί και στο φιλικό στην Αυστραλία πάμε για να νικήσουμε».

Τους ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου εκπροσώπησε ο Σωκράτης Φυτανίδης, ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε μια μέρα πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι. Είναι ένα ματς που μπορούμε να πετύχουμε κάτι μεγάλο. Έχουμε αποκλείσει δύσκολους αντιπάλους και αυτό κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη πορεία μας. Περιμένουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την κατάκτηση του τίτλου. Δεν είναι εύκολο για μας να φτάσουμε και πάλι στον τελικό και εύχομαι εμείς να είμαστε οι νικητές. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και όλοι μας, από όποια οπτική γωνία το δούμε, θέλουμε να το ευχαριστηθούμε πρώτα εμείς και μετά να το χαρεί και ο κόσμος. Ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια εξαιρετική ομάδα, αλλά εμείς θα τα δώσουμε όλα».