Η παράνομη συνεργασία Τουρκίας- SHELL στα κατεχόμενα…

Γνωστοποιήθηκε ότι η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (TurkishPetroleumCorporation) ξεκίνησε στις 26 Απριλίου 2012 έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στα κατεχόμενα, στη βάση «συμφωνίας» με το ψευδοκράτους του Σεπτεμβρίου 2011.

Και.. γιόρτασαν στα κατεχόμενα το γεγονός, με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλτίζ. Ο Γιλτίζ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ΤΡΑΟ θα άρχιζε έρευνες για αποθέματα πετρελαίου και αερίου στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και ότι υπέγραψε και συμφωνία με την RoyalDutchShell για επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και επί εδάφους στα νοτιο-ανατολικά της περιοχής. Η ενέργεια αυτή, τόνισε, ήταν σε απάντηση της συνεργασίας των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία NobleEnergy.

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κ. Δημοκρατίας στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς και της Υπουργού Εξωτερικών (η οποία προ ημερών είχε περίπου χαρακτηρίσει τις τουρκικές κινήσεις ως «μπλόφα»).

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κ.Δ. Γιώργος Λιλλήκαςδήλωσε δημόσια (και όχι μία φορά) ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά να λάβει αποτελεσματικά νομικά-δικαστικά μέτρα εναντίον των ξένων εταιρειών (RoyalDutchShell) που συνεργάζονται με τους Τούρκους για έρευνες στα κατεχόμενα. Τόνισε δε,ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω των ευρωπαϊκών Κυπριακών Δικαστηρίων, των οποίων η δικαιοδοσία και οι αποφάσεις έχουν πανευρωπαϊκή και διεθνή ισχύ. Προηγούμενα αποτελούν οι επιτυχείς υποθέσεις«Πάνου Ιωαννίδη κατά του Τούρκου σφετεριστή HusseinCaginer» και «Αποστολίδη κατά των Βρετανών σφετεριστών Orams».

Όμως, η εταιρεία RoyalDutchShell έχει συγκεκριμένο παρελθόν σε σχέση με την Κύπρο. Είχε προσπαθήσει δυναμικά, με ασύμφορα συμβόλαια για την Κυπριακή Δημοκρατία και με Ελληνοκύπριους υποστηρικτές, να εξασφαλίσει το «απάνω χέρι» στα ελεύθερα εδάφη στον τομέα της ενέργειας, ενδεχόμενο που ανακόπηκε με την παρέμβαση του διευθυντή ενέργειας στο αρμόδιο Υπουργείο κ. Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος αποκάλυψε το παρασκήνιο και πρόταξε την συνεργασία με την αμερικανική NobleEnergy και το Ισραήλ ως πολύ πιο συμφέρουσες και αποτελεσματικές.

Παραβίαση κυριαρχίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η συνεργασία της βρετανo-ολλανδικής Shell με τους Τούρκους για έρευνες και ενδεχόμενες εξορύξεις στην κατεχόμενη Κύπρο παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των νομίμων Κυπρίων και, ιδιαίτερα, των κυπρίων Προσφύγων.

H εταιρεία RoyalDutchShell είναι κατά το ήμισυ βρετανική και αποτελεί συγχώνευση δύο εταιρειών, μίας ολλανδικής και μίας βρετανικής. Η βρετανική είναι η Shell, με κεντρικά γραφεία στη Χάγη και με εγγεγραμμένο γραφείο στο Λονδίνο.

Η συνεργασία της ολλανδο-βρετανικής RoyalDutchShell με τους Τούρκους είναι παράλληλη της συμμαχικής πολιτικής Βρετανίας-Τουρκίας-Ολλανδίαςστο Κυπριακό. Έχοντας δε υπόψη αφενός ότι το βρετανικό Σχέδιο Χάνει/Ανάν που απορρίψαμε το 2004 μετέτρεπε την Κύπρο σε βρετανο-τουρκικό προτεκτοράτο, και παραχωρούσε και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ (όπου βρέθηκαν υδρογονάνθρακες) στην «αιγιαλίτιδα ζώνη των Βρετανικών Βάσεων» και αφετέρου τη συνεργασία της Shell με την τουρκική ΤΡAΟ στην κατεχόμενη Κύπρο, επιβεβαιώνεται πόσο σωστή ενέργεια ήταν η απομάκρυνσή της από συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικό το δημοσίευμα ημερ. 1 Μαίου 2012 με τίτλο«Νέα «εισβολή» της Τουρκίας στη Μεσόγειο» από το Sigmalive για τους στόχους της Τουρκίας,πιοκάτω αλλά και στο σύνδεσμο εδώ :http://www.sigmalive.com/news/politics/485271

Τα £6 εκατομμύρια «δωροδοκίας»

Κάποιες πληροφορίες έλεγαν πέρσι ότι η Shell στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα συμβόλαια που ήθελε στην Κύπρο είχε πληρώσει και κάπου £6 εκατομμύρια λίρες σε κάποιους.Ποίοι τα πήραν αλήθεια σε ποία ταμεία κατέληξαν;

To μητρώο της Shell σε σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα

Οι δωροδοκίες και εξαγορές δεν είναι κάτι το ασύνηθες για την Shell, όπως δεν είναι και οι κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Wikipedia.org το 1996 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κίνησαν αγωγές εναντίον της εταιρείας με ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νιγηρία, περιλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων…

Για το υπόλοιπο του άρθρου και την κατάληξή του στο σύνδεσμο εδώ:

http://fanoulla.koukouvagia.com/?p=199