O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε παιδιά από τη Λιβύη

Ο Πρόεδρος της   Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε την Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο,   ομάδα παιδιών από τη Λιβύη, τα οποία συνόδευε ο Επιτετραμμένος της Λιβύης   στην Κύπρο κ. Salah Abourgigha.

Μιλώντας στα παιδιά, ο   Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Τρέφουμε πάντοτε τα πιο φιλικά αισθήματα για   τους αραβικούς λαούς και ειδικότερα για τον λαό της Λιβύης. Η φιλία μας έχει   ξεκινήσει πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά ειδικότερα μετά την   ανεξαρτησία της, όταν ο Μακάριος δημιούργησε πολύ καλές σχέσεις με ηγέτες του   Αραβικού κόσμου στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, του οποίου υπήρξε   ένας εκ των ιδρυτών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας   πρόσθεσε ότι το όραμα αυτών των ανθρώπων ήταν να επικρατήσει η ειρήνη στον   κόσμο και οι λαοί ελεύθεροι να ζήσουν μέσα σε δημοκρατικές συνθήκες και να   αναπτυχθούν. Γι’ αυτό, είπε, η Κύπρος ήταν πάντα πολύ φιλική χώρα από την   εποχή του Μακαρίου και έφερε ως παράδειγμα τη φιλία που την συνδέει με τους   Παλαιστινίους.     «Πρόσφατα ο λαός σας   υπέφερε από εμφύλιο πόλεμο και εύχομαι μετά από αυτόν τον πόλεμο να   επικρατήσει η δημοκρατία και να μην ξαναζήσετε πόλεμο. Οι εμπειρίες σας ήταν   τραυματικές. Κατανοούμε πώς αισθάνεστε διότι περάσαμε και εμείς μέσα από τα   δεινά του πολέμου», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρθηκε στην τουρκική   εισβολή και στην κατοχή μέρους του εδάφους της Κύπρου, καθώς και στον πόθο   των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή   η Κυβέρνηση και οι Κύπριοι γενικότερα αγαπούμε τα παιδιά όλου του κόσμου και   θέλουμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να τερματιστούν οι πόλεμοι, η πείνα και η   εξαθλίωση στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Αφρική.     Καταλήγοντας ο   Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είμαστε σε στενή επαφή με την Κυβέρνησή σας για να   βοηθήσουμε τη Λιβύη να αναγεννηθεί. Εύχομαι σύντομα να έχω τη δυνατότητα να   επισκεφθώ τη Λιβύη».     Από την πλευρά του ο   κ. Abourgigha ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κυπριακό λαό για τη   βοήθεια που πρόσφερε στη Λιβύη. Αναφέρθηκε, τέλος, στις πολύ καλές, φιλικές   σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβύης και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη   στήριξη της Κυβέρνησης προς τον ίδιο σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των   καθηκόντων του.