Οι Έλληνες της Ιταλίας και το αυξανόμενο κύμα αυτοκτονιών στην Ιταλία.

Λίαν ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μελέτης του Eures, σύμφωνα με τα οποία, οι αυτοκτονίες παρουσιάζουν αυξητική τάση στην Ιταλία και δεν αφορούν μόνο ανέργους, αλλά πλειάδα τεχνιτών και επιχειρηματιών. Το 2010, αφαίρεσαν την ζωή τους 3048 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 362 άνεργοι και 336 επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ήδη, από την αρχή του 2012 έχουν καταγραφεί άλλες 23 αυτοκτονίες επιχειρηματιών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post, η «επιδημία» αυτοκτονιών δεν φαίνεται να ακουμπά την ελληνική παροικία ούτε τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία. Πάντως, τόσο η ελληνική Πρεσβεία όσο και τα κατά τόπους Προξενεία της Ελλάδος παρακολουθούν την κατάσταση στη γειτονική χώρα και είναι έτοιμα να προσφέρουν συνδρομή, εάν τους ζητηθεί από Ελληνο-Ιταλούς και Έλληνες φοιτητές.

Η ανησυχία που έχει προκληθεί από την πληθώρα των αυτοκτονιών ενισχύεται από ορισμένα κρούσματα που έχουν γίνει γνωστά και τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την Ιταλία.Στην Καζέρτα, έξω από την Νάπολη, ένας χτίστης 56 ετών, άνεργος από τον περασμένο Δεκέμβριο, αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο του ηλεκτρικού ρεύματος για να απαγχονιστεί.Ένας βορειοαφρικανός μετανάστης έκανε βουτιά στο κενό από το διαμέρισμά του, στο Αρέτσο, στην κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης. Μετά από πολλά χρόνια απρόσκοπτης εργασίας, είχε μείνει άνεργος και θα κατάφερνε να πληρώσει, πλέον, το στεγαστικό του δάνειο.
Ένας 35χρονος αυτοκτόνησε στην Σικελία, έξω από την Κατάνη: απολύθηκε από εμπορικό κατάστημα της Μάλτας όπου είχε βρει δουλειά και στον ιταλικό νότο, οι προοπτικές, για να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα επαγγελματική πορεία, ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.Ο ιδιοκτήτης μιας μικρής εταιρίας μεταφορών, 52 ετών, έθεσε τέρμα στην ζωή του, μέσα σε φορτηγό ιδιοκτησίας του. Αιτία, τα συσσωρευμένα χρέη, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στην Μόντενα, κοντά στην Μπολόνια, ένας χτίστης πενήντα ενός ετών, άνεργος από το 2010, έπεσε στο κενό από το διαμέρισμά του σε λαϊκή πολυκατοικία.

Σύμφωνα με την μελέτη, το ρίσκο αυτοκτονίας εκτιμάται ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ όσων απασχολούνται σε τομείς που βάλλονται άμεσα από την κρίση και κυρίως μεταξύ ανέργων, επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών και λιγότερο μεταξύ υπαλλήλων. Από το 2008-2010 το 39,2% αυτών που αυτοκτόνησαν ήταν άνεργοι.

Αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά και μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 45-64 τους λεγόμενους «εξόριστους» που είναι απολυμένοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη εργασίας για να πάρουν σύνταξη και είναι αρκετά μεγάλοι για να ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας.

Το φαινόμενο φαίνεται επίσης να έχει ανδρικά χαρακτηριστικά: Το 2010 δείκτης του ρίσκου αυτοκτονίας ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος μεταξύ των ανδρών (8,2 έναντι 2,1 των γυναικών).

Το σύνολο των αυτοκτονιών παρουσιάζει επίσης σημαντική αύξηση την τελευταία τριετία στην Ιταλία: 3048 αυτοκτονίες το 2010, 2986 το 2009 και 2828 το 2008.

Χθες,  στις 20.00 (τοπική ώρα) στο Πάνθεον, στην Ρώμη, διοργανώθηκε σιωπηλή διαμαρτυρία από επιχειρήσεις και συνδικάτα για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με την σκέψη στραμμένη προς όλους αυτούς που πνιγμένοι από τα χρέη πήραν την σκληρή απόφαση να αφαιρέσουν την ζωή τους. Η πορεία ονομάζεται «Σιωπηλά».

Ρολά για 146.368 επιχειρήσεις

Οι διοργανωτές, υπενθυμίζουν ότι «μόνον στην περιφέρεια του Λάτσιο (πρωτεύουσα είναι η Ρώμη), τα άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, οι άνεργοι και οι πολίτες που έχουν τεθεί στο ταμείο στήριξης των απολυθέντων, είναι 1.200.000, ενώ οι τράπεζες παρέχουν δάνεια όλο και πιο δύσκολα, με υπερβολικά υψηλά επιτόκια».

Από την αρχή του 2012, στην Ιταλία αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά την λειτουργία τους 146.368 επιχειρήσεις, όπως υπογραμμίζει έκθεση της ένωσης επιμελητηρίων Unioncamere.

«Η έντονη μείωση τις επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους και των επιπλέον δυσκολιών σε ότι αφορά την πρόσβαση στην αγορά. Η επιτυχία του Made in Italy ανά τον κόσμο δεν είναι αρκετή, από μόνη της, για να στηρίξει την απασχόληση και να ξαναχαρίσει την χαμένη ευημερία», τονίζει η Unioncamere.

«Χρειάζονται άμεσα πολιτικές για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον εκατομμυρίων νέων και οικογενειών», προσθέτει ο πρόεδρος της ένωσης ιταλικών επιμελητηρίων Φερρούτσιο Νταρντανέλλο.

Με στοιχεία από ethnos.gr

Σχόλια Facebook

Website Comments

Σχολιάστε