Αποτέλεσμα αλαλούμ – Δύσκολη η συνεργασία κομμάτων – Πιθανές νέες εκλογές

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Ο ελληνικός λαός, με την ετυμηγορία του, επέρριψε ευθύνες για τα Μνημόνια Ι και ΙΙ, και στα δύο κόμματα εξουσίας τα οποία αποδοκίμασε. (ΠΑΣΟΚ 13, 4% και 41 έδρες – ΝΔ 19,18% και 108 έδρες).

Εξέφρασε την αγανάκτηση και το θυμό του για τις υπέρμετρες θυσίες στις οποίες έχει υποχρεωθεί τα τελευταία 21/2 χρόνια. Την αγανάκτηση την εξέφρασε με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ (16,4% και 52 έδρες) στους Ανεξάρτητους Έλληνες  (10,5% και 33 έδρες) τη Χρυσή Αυγή (7,4% και 21 έδρες).

* Ενσωμάτωση: 99,42%

Διατράνωσε την αντίθεσή του στα μνημόνια με το ΚΚΕ (8,46% και 26 έδρες) ενώ, την ίδια ώρα επιβράβευσε την Δημοκρατική Αριστερά και την φιλο-ευρωπαϊκή της πολιτική (6% και 19 έδρες)!

Με μία κουβέντα: αλαλούμ!

Οι πολιτικοί αρχηγοί, προσπαθώντας να διαχειριστούν την κρίση,  έδωσαν ρεσιτάλ: από τον Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ που έδινε μάχη μέχρι αργά τη νύχτα για να μπει στη Βουλή και που έβαζε συνεργάτες του να καταθέτουν μηνυτήριες αναφορές σε blogs επειδή γράφανε την αλήθεια για τα εκλογικά αποτελέσματα από το μεσημέρι!

Η δεύτερη ηττημένη της βραδιάς μετά τον Βενιζέλο. Η κυρία Παπαρήγα. Το ΚΚΕ είχε πάρα πολλές δεκαετίες να έρθει πέμπτο κόμμα. Η κυρία Παπαρήγα κράτησε αποστάσεις από την “Σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ”, έδειξε ενοχλημένη από την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη για «την πάλη των τάξεων»…

“Nα αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει την σύμβαση και το Μνημόνιο” ζήτησε ο Τσίπρας, κάνοντας άνοιγμα στην ευρύτερη αριστερά επιδιώκοντας συνεννόηση ώστε να σχηματίσουν «αριστερή κυβέρνηση».

Ξεκαθάρισε την θέση του και ο Πάνος Καμμένος των “Ανεξαρτήτων Ελλήνων”. Δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους οποίους χαρακτήρισε “δοσίλογους” ξεκαθαρίζοντας ότι συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι με το ΚΚΕ και ζήτησε «κυβέρνηση εθνικού σκοπού».

Για “επώδυνη μέρα στο ΠΑΣΟΚ” μίλησε ο Βενιζέλος πριν από λίγο και άφησε σαφείς αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε ο Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει. Ο Βενιζέλος έκανε λόγο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και είπε ότι θα δώσει ψήφο ανοχής σε όποια κυβέρνηση προκύψει.

Ούτε ο Σαμαράς, όμως, ήταν στα πάνω του. Φάνηκε από τον τρόπο που τοποθετήθηκε, αλλά φάνηκε και από τον τρόπο που έθεσε τα ζητήματα. Για πρώτη φορά ο Α. Σαμαράς έκανε άνοιγμα στον Τσίπρα. Μίλησε για παραμονή στο ευρώ και για ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας…

Κι όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκ του Συντάγματος υποχρεωμένος να δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμοπύ κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, την Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Με ποιούς;

Η επίτευξη συμφωνίας μοιάζει αυτή την ώρα περισσότερο ουτοπική από ποτέ. Ακόμη και εάν οι Οικολόγοι Πράσινοι (2,86% ) και Δημοκρατική Συμμαχία (2,69%) τελικά μείνουν εκτός  Βουλής, πάλι δεν επαρκούν οι έδρες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση. (109+42=151).

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα περνάει σε περίοδο ακυβερνησίας την ώρα ακριβώς που όφειλε να έχει ισχυρή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει και να προωθήσει όλες τις επώδυνες αλλαγές και όλα τα οικονομικά μέτρα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Αντ΄αυτού, ο κ. Τσίπρας οργανώνει πορείες πανηγυρισμού ενός εκλογικού αποτελέσματος που εγγυάται την ακυβερνησία!

Αλλά η Ευρώπη δεν περιμένει. Η Ευρώπη δεν επαναδιαπραγματεύεται.  Ο «σοφός» λαός ίσως τη φορά αυτή να μην υπήρξε όσο «σοφός» πιστεύαμε.  Κυριάρχησαν τα αισθήματα της αγανάκτησης και της τιμωρίας.  Δεν ψήφισε με τη λογική αλλά με την α-λογική του.

Κι όταν η λογική συγκρούεται με την α-λογική, το αποτέλεσμα είναι εθνική τραγωδία. Σαν, δηλαδή, αυτή που θα βιώσουμε εάν η Ευρωπαίκή Ένωση μας δείξει –αργά ή γρήγορα- την πόρτα της εξόδου.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη προ του χειροτέρου κινδύνου , όπως γράφαμε πρόσφατα. (https://www.panhellenicpost.com/archives/5428).

Ας ελπίσουμε ότι ο Θεός των Ελλήνων θα κάνει το θαύμα του.