Γαλλία: Κλείνατε επ’ αριστερά!

Ο Φρανσουά Ολάντ επαναφέρει τους Σοσιαλιστές στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες με ποσοστό 51,7%, υποσχόμενος πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και τη ρήξη με το μοντέλο της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί είναι ο 11ος ηγέτης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που χάνει την εξουσία εν μέσω της κρίσης, και ο δεύτερος Γάλλος  πρόεδρος μετά τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν που δεν εξασφαλίζει δεύτερη θητεία.

Η Γαλλία κάνει στροφή προς την Αριστερά σε μία κρίσιμη στιγμή για το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινότητας, με τον Ολάντ να έχει προαναγγέλλει μία αντεπίθεση στη συνταγή λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ που ενστερνίστηκε καθ’ όλη την προεδρική θητεία του ο Νικολά Σαρκοζί, επιστρατεύοντας έως τις τελευταίες στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας το… φόβητρο Ελλάδας και Ισπανίας!

Η γαλλική στροφή, που αντικατοπτρίζει οργή για τη λιτότητα, την ανεργία και τη στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας, συνοδεύεται από ελπίδες αλλαγής του γερμανικής έμπνευσης μοντέλου στείρας λιτότητας, και η Ευρώπη αναμένει με αγωνία να δει επί τω έργω τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τις νέες πολιτικές ισορροπίες που μπορεί πλέον να διαμορφωθούν.