Άκαρπη η διερευνητική, την επιστρέφει σήμερα ο Τσίπρας

 

Απέτυχαν οι διερευνητικές προσπάθειες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση ικανή νβα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από τα υπόλοιπα κόμματρα. Έτσι Σήμερα Πέμπτη, στις 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, καταθέτει την εντολή στον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος θα καλέσει ακολούθως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για να του αναθέσει την διερευνητική εντολή.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “φάρσα” τις διερευνητικές εντολές και ζητάει την άμεση προσφυγή σε νέες εκλογές ώστε -όπως επισημαίνει- να αποφανθεί ο λαός για την κυβέρνηση που θέλει.

Με Σαμαρά

«Είμαι διατεθειμένος να δώσω ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας με όρο την παραμονή μας στο ευρώ» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Οι εταίροι μας με την αποδοχή της επιστολής μου αποδέχθηκαν τις μεταρρυθμίσεις» είπε προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζητά να απομονώσει την Ελλάδα από παντού. Ζητά την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας».

«Η προσπάθεια της ΝΔ θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με Βενιζέλο

«Αποκτά νόημα και περιεχόμενο η διευρευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβω αύριο», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και ξεκαθάρισε ότι
στην «παρούσα φάση κατέστη κατανοητό ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια όχι με βάση το κομματικό συμφέρον. «Αλίμονο εάν πάμε σε τέλμα», τόνισε και συνέχισε «ο λαός θέλει σταθερότητα και παραμονή στο ευρώ».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού του ξεκαθάρισε ότι «Δεν έχει η χώρα χρόνο για χάσιμο».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε κατά τη συζητήσή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφόσον «διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ και άλλες δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης αλλά να μας εγγυηθούν ότι αυτό θα γίνει με ασφάλεια εντός ευρώ, μπορούμε να το στηρίξουμε».

Το Πρωϊ

Το πρωί, ο ΄”δευτερο-νικητής” των εκλογών συναντήθηκε με κοινωνικούς φορείς, σε μιά προσπάθεια να “διευρύνει” το πλαίσιο των διαβουλεύσεών του για σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, στο ¨προκλητήριο” αρνήθηκαν να προσέλθουν τόσο η ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΚΕΔΕ κ.α. συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, αρνητική απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ο τελευταίος του ζήτησε ως όρο να αποκηρύξει το Μνημόνιο, για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε τον Α.Τσίπρα ότι κάνει το παν για να μην σχηματισθεί κυβέρνηση και ότι δεν έχει διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. “Αυτά που προτείνει”, είπε, “μεταξύ των οποίων ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, οδηγούν σε έξοδο από το ευρώ”.

Ολόκληρη η  δήλωση του Α.Σαμαρά, έχει ως εξής:
«Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προκύψει κυβέρνηση. Είχαμε προειδοποιήσει, ακόμα, ότι υπάρχει κίνδυνος από επικίνδυνους πειραματισμούς, σε μια φάση που η χώρα έχει φτάσει στα όριά της. Γιατί η χώρα δεν αντέχει παιγνίδια με τη φωτιά…

Είμαστε έτοιμοι, με κάθε καλή πρόθεση, να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας – στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε – εφ’ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της.

Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το πάν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση!

Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές.

Ακούγοντας, όμως, τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας! Απλά ερμηνεύει ο ίδιος, με απίστευτη αλαζονεία, το εκλογικό αποτέλεσμα ως «εντολή» να σύρει τη χώρα στο χάος.

Διότι αυτά που αναφέρει περί «λογιστικής έρευνας του χρέους» κι άλλες ακρότητες, οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Του θυμίζω ότι αποκρατικοποιήσεις γίνονται παντού στον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα. Ενώ επανακρατικοποιήσεις, όπως προτείνει ο ίδιος και το πρόγραμμά του, δεν γίνονται πουθενά! Και δεν υπάρχουν και χρήματα να τις κάνει!

Του θυμίζω, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι στο ευρώ. Και για να γίνουν όσα προτείνει ο ίδιος, θα πρέπει να βγει από το ευρώ! Κι αν έβγαινε από το ευρώ, τότε δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε, διότι η καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας θα ήταν σίγουρη και χωρίς προηγούμενο.

Τελικά, ο κ. Τσίπρας αυτό θέλει; Έξοδο από το ευρώ; Γιατί δεν το λέει ευθέως, όπως κάνει το ΚΚΕ;

Κι όσοι εξακολουθούν να στηρίζουν τα σχέδιά του, γιατί δεν του το λένε; Μήπως γιατί κι οι ίδιοι επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ;

Το θέμα είναι, λοιπόν, να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός το λαϊκισμό κάποιων που εμφανίζονται ως «οπαδοί της ευρωπαϊκής πορείας» της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν.

Το μήνυμα των εκλογών το πήραν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής, ώστε να πάρει ανάσα η Οικονομία και να ανακουφιστεί η Κοινωνία. Αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει.

Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που αυτά θα κάνει, σε αυτά θα δώσει προτεραιότητα, θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα δώσει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ανακούφιση.

Όσοι επικαλούνται το αποτέλεσμα των εκλογών για να διαλύσουν τη χώρα, να ξέρουν ότι ο λαός σε κανένα δεν έδωσε τέτοια εντολή!

Δεν μου ζητάει ο κ. Τσίπρας να πάρω πίσω την υπογραφή μου στην επιστολή που έστειλα στην Ευρώπη, με την οποία ευθέως ζητούσα τροποποιήσεις στην Πολιτική του Μνημονίου. Μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στη διάλυση της Ελλάδας! Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω…

Ελπίζω μέχρι αύριο που θα συναντηθούμε, ο κ. Τσίπρας να έχει συνέλθει.

Αλλιώς, ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν έχει στο νου του ούτε τον Έλληνα πολίτη, ούτε το μέλλον του τόπου…

Θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο.

Να ξέρει, όμως, ότι απέναντί του, τότε, θα βρει το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο. Και δεν θα περάσουν τα σχέδιά του…

— Πριν δύο χρόνια προειδοποιήσαμε τους οπαδούς του Μνημονίου ότι με την πολιτική τους διέλυαν τη χώρα.
–Τώρα δεν θα αφήσουμε τους οπαδούς του λαϊκισμού να αποτελειώσουν τη διάλυσή της».

ΜΕ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ

Μια έμμεση απάντηση σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που παραλάμβανε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ.Παπούλια έδωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Ενώ ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα είχε περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν  είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή έπαιρνε περισσότερες ψήφους, η προτροπή του κ.Κουβέλη ήταν σαφής: Σε στηρίζω. Μπορείς να κάνεις κυβέρνηση.
Η συνάντησή τους κράτησε 45 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί, να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση αριστεράς με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε αριστερή κυβέρνηση και όχι για συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την διερευνητική εντολή στο όνομα της κοινωνίας, που ζητάει λύση και επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών, ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, με τη θέση αυτή συμβάλλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.
Τώρα ο κ.Τσίπρας βλέπει τους Οικολόγους Πράσινους

ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ!

Νέες επιστολές να συντάξουν και να αποστείλουν προς την ΕΕ και ΔΝΤ με τις οποίες να ανακαλούν (!) τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ζήτησε από τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, ενόψει των συναντήσεών μαζί τους, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Τρία εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τα σχέδια για νέα μέτρα. Τα κόμματα του Μνημονίου δεν έχουν πια τη δυνατότητα να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας κατά του λαού. Οι πολίτες είπαν όχι στα πρόσθετα μέτρα» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στη Βουλή αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Αυτή την ώρα, ο κ. Τσίπρας συναντάνται με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
«Ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν βρουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να επαναφέρουμε από το παράθυρο όσα καταψήφισε ο λαός στη Βουλή. Εάν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν πραγματικά μετανιώσει, τους καλώ μέχρι αύριο να δεσμευτούν γραπτώς ότι ανακαλούν τις υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους προς την κυρία Μέρκελ και την Ε.Ε.» τόνισε ο χαρακτηριστικά.
«Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το Μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Aς σταματήσουν να ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας» διευκρίνισε.
Οι πέντε άξονες διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης, και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέος και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.