Αντιφατικές πληροφορίες για νέα κυβέρνηση

Αντιφατικά είναι τα αποτελέσματα της Συνάντηση Βενιζέλου-Σαμαρά, σήμερα το πρωϊ. ‘Ετσι, αρχικά ελέχθη ότι εκλογές θα γίνουν στις 10 ή 17 Ιουνίου καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα και στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης από τη διερευνητική εντολή που έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ από τη ΝΔ τονίζει ότι η Συγγρού μετά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προέκυψε αδυναμία συνεννόησης και οδηγούμαστε σε εκλογές εξαιτίας της άρνησης Κουβέλη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.\

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, στην εκτίμηση ότι υπάρχει ελπίδα για σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι για το οποίο παλεύει η ΝΔ, εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. «Είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά ότι καμία άλλη δύναμη δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και επειδή προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση» τόνισε στην έναρξη της τοποθέτησής του

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΕΡΑ

“Φως” στο βάθος του τούνελ άρχισε να διαφαίνεται και ελπίδες άρχισαν να σχηματίζονται καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜ>ΑΡ> (Δημοκρατική Αριστερά)΄αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε την ακόλουθη πρόταση: “Προτείνω Οικουμενική κυβέρνηση με δεσμευτικό πρόγραμμα και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014″.¨

Η δήλωση-πρόταση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και καλλιεργεί έδαφος συνεννόησης, κάτι που θα φανεί μετά και τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Βενιζέλος την Παρασκευή το πρωϊ, 11 Μαίου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ήδη ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ¨συμπίπτουν οι απόψεις μας με τον κ. Κουβέλη”.

Στο προεδρικό

Ακριβώς στις 14:00 το μεσημέρι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα.  Λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι οι πρώτοι με τους οποίους θα συναντηθεί θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φώτης Κουβέλης, οι επικεφαλής των “φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων”, όπως είπε.
«Η δική μας πρόταση ήταν και είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ευρείας συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αυτό είναι εφικτό, παρότι η εντολή του λαού δεν είναι καθαρή. Είναι όμως καθαρό ότι ο λαός θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές, θέλει μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, θέλει καλύτερες συνθήκες ζωής, μεγαλύτερη αισιοδοξία», είπε αμέσως μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν», είπε και πρόσθεσε ότι θα απευθυνθεί πρώτα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και στη συνέχεια στις αντιμνημονιακές δυνάμεις. «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δε δηλώνω αισιόδοξος. Δηλώνω όμως υπεύθυνος και προσηλωμένος στο στόχο που πιστεύω ότι υπηρετεί το καλό του τόπου.
Τα πρώτα ραντεβού του κ. Βενιζέλου έχουν ήδη «κλείσει». Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που θα δει, σήμερα κιόλας, θα είναι ο Φώτης Κουβέλης. Το ραντεβού του με τον Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής.
Ο κ. Βενιζέλος είναι ο τρίτος πολιτικός αρχηγός που παραλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά όλα δείχνουν πως δε θα την  κρατήσει για πολύ. Η Αλέκα Παπαρήγα Ήδη, ο Πάνος Καμμένος, μέσω της τηλεόρασης του ΑΝΤ1,  αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Οι διερευνητικές εντολές έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και δύο μέρες.  Το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της  Δημοκρατίας» είπε ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προσθέτοντας ότι  για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρουν τις ενυπόγραφες  δεσμεύσεις τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς. Σημείωσε δε ότι «πρόκειται για παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η πρόταση  για ψήφο ανοχής, αφού συνολικά οι έδρες ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και  ΔΗΜΑΡ είναι λιγότερες από τις 120 που απαιτούνται για μια τέτοια  κυβέρνηση».
Τσίπρας: “Έκανα ό,τι ήταν δυνατό” – Παπούλιας: “Λυπάμαι”

Στις 13:00 όπως ήταν προγραμματισμένο, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την πόρτα του προεδρικού Μέγαρου για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ότι οι διερευνητικές επαφές που είχε με τα άλλα κόμματα βρήκαν τοίχο και η εντολή που του δόθηκε, επιστρέφεται.

Η Φωτογραφία της πρώτης σελίδας είναι από την Eurokinissi.