17 Ιουνίου οι εκλογές, Παν. Πικραμένος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος,  είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου

Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, αποφασίστηκε ο σχηματισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και καθορίστηκε  ο χρόνος των νέων εκλογών.

Η σύσκεψη πραγμνατοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Μαίου 2012,  στις 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος και κατέστη αναγκαία μετά το ναυάγιο των προσπαθειών του προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση από τα τρία πρώτα κόμματα των πρόσφατων εκλών της 6ης Μαϊου 2012.

Αμετακίνητοι οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ. ΑΡ. κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να καταλήξει η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι “εκβίασαν” νέες εκλογές. (Τα πρακτικά της δεύετρης σύσκεψης των πολιτκών αρχηγών, http://www.scribd.com/doc/93666273/praktika-REcVT)

Στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσει και πάλι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το σχηματισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη στις 11 το πρωϊ θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές από τις τελευταίες εκλογές, την Παρασκευή θα ορκισθεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και το Σάββατο θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν οι νέες εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί την υλοποίηση του “κακού” σεναρίου παρά τη γενική παραδοχή ότι οι εκλογές αποτελούν την ασφαλιστική δικλείδα της δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάθε παράταξη ρίχνει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην άλλη. Το μέγα θυέμα είναι ότι από το Μάρτιο ουσιαστικά η χώρα είναι ακυβέρνησητη και θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι έγνωστον μέχρι πότε αφού η περιρέουσα εκτίμηση είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και μετά τις νέες εκλογές.

Εκείνο που ενδεχομένως θα αλλάξει είναι το «πριμ» των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα, αν αλλάξει η σειρά τερματισμού των κομμάτων.

Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο πρόεδρος των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” Παν. Καμμένος  ζήτησε να τον στηρίξουν τα υπόλοιπα κόμματα να σχηματίσει Κυβέρνηση (του 10%) για να εφαρμόσει το Πρόγραμμά του, δηλαδή την καταγγελία των Μνημονίων, κάτι που δεν δέχτηκαν οι υπόλοιποι αρχηγοί.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.  έθεσε πάλι θέμα σχηματισμού Οικουμενικής Κυβέρνησης με την συμμετοχή, όμως, του κ. Τσίπρα ο οποίος εξ αρχής είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται τονίζοντας ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές δεν είναι καταστροφή».

Από ώρα-σε ώρα θα ορισθεί η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, που θα είναι η 10η ή 17 Ιουνίου 2012.

Αύριο Τετάρτη θα ορισθεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κατά πάσα πιθανότητα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ασημακοπούλου – πρώτη φορά γυναίκα στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, αλλά και τον κ. Κουβέλη για αλαζονική συμπεριφορά, μικροκομματισμό και τυχοδιωκτισμό ενώ ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν ναί στην Ευρώπη και αλλαγές στο μνημόνιο.

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ

«Ο λαός καταδίκασε τις μνημονιακές δυνάμεις. Για μερικές χιλιάδες ψήφους ωστόσο βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση και δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση, δηλαδή μια κυβέρνηση Αριστεράς. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί λύση» ανέφερε στην ομιλία του μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Πήραμε με αξιοπρέπεια την απόφαση να μην προδώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες σας. Ο ελληνικός λαός στις 6 του Μάη κατέστησε άκυρο το μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις της πολιτικής της φτώχειας. Καταθέσαμε πέντε άξονες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την λαϊκή ετυμηγορία» πρόσθεσε.
Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου κατηγορώντας τα δύο κόμματα για εκβιαστικές τακτικές ενάντια στον ίδιο. Όπως επεσήμανε, «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έθεσε το δίλημμα, ή εκλογές ή μνημόνιο. Τα κόμματα του μνημονίου ήθελαν να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα της εξαθλίωσης. Δεν τους κάναμε τη χάρη. Ψάχνουν δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης τρομοκρατώντας τον ελληνικό λαό, που τόσο σκληρά δοκιμάζεται, αλλά δεν εκβιάζεται πλέον».   Τέλος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν σε μια προσπάθεια αποδέσμευσης από το παρελθόν. «Εμείς πρέπει να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις του χθες και να σχηματίσουμε κυβέρνηση Αριστεράς. Το χρωστάμε στην ιστορία της πατρίδας και τις επόμενες γενιές» κατέληξε.

Ο κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες τόνισε ο κ.Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά κράτησε υπεύθυνη στάση και κατέβαλε προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνέργασιας. «Αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ.Κουβέλη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή» τόνισε.
«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» πρόσθεσε.
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. «Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Ο κ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Κάποιες δυνάμεις είχαν από την πρώτη στιγμή την επιλογή να πάμε σε  εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των  πολιτικών αρχηγών.

Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση, με συγκεκριμένο πολιτικό δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν έγινε δεκτή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή στις εκλογές για να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας, πρόσθεσε. Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον, συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, καλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο κ. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

«Από την πλευρά των κομμάτων της πολιτικής του μνημονίου δηλαδή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος αν και σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε στα 7 σημεία που έθεσε το κόμμα του εκτός από το θέμα της διαγραφής του χρέους. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη στάση τους έκαναν «ουσιαστικά αδύνατη μία εθνική λύση την οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στην νέα σύνθεση της βουλής».

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη ο Πάνος Καμμένος εξήγησε ότι «υπήρχε «καλή πρόθεση» αλλά τελικά δεν ήταν δυνατή η δημιουργία μιας εθνικής κυβέρνησης.Όλες αυτές οι προτάσεις μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή των δύο συγκυβερνώντων να συνεχίσουν να υπηρετούν όχι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά τα συμφέροντα του μνημονίου» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να αποφύγουμε τις εκλογές, αλλά πέσαμε πάνω σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας. Τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο. Επίσης, κάλεσε σε συστράτευση εν όψει νέων εκλογών, ζητώντας ενότητα σε όλο τον χώρο της Δεξιάς.

Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι δύο είναι οι εθνικοί στόχοι, η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ και η αλλαγή των όρων του μνημονίου.
Πρόσθεσε ότι έκανε τα πάντα για να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά κάποιοι δεν τον άκουσαν. «Δεν το βάζουμε κάτω» συνέχισε, ειδικά τώρα που η Ευρώπη αρχίζει και καταλαβαίνει την αδιέξοδη πολιτική της, αλά και επειδή η χώρα έχει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, πυο μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά μόνο εντός της ΕΕ.
Ζήτησε να αφήσουμε πίσω μας τις αμαρτίες του πολιτικού συτήματος, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα το αντίπαλον δέος: «Έκαναν ήδη ζημιά με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν αναλάμβαναν και τη διακυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε:
«Απέναντί μας έχουμε όσους επί δεκαετίες κλείνουν επιχειρήσεις, αποκλείουν λιμάνια και διώχνουν τουρίστες. Όσους επιμένουν στον κρατισμό και στη σπατάλη, τάζουν παροχές με λεφτά που δεν υπάρχουν».
Έχουμε απέναντί μας όσους θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοτας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο, «ναι» στο ευρώ.

Η κα ΠΑΠΑΡΗΓΑ

«Μπροστά στον ελληνικο λαό στέκεται το παλιό δίλημμα με νέα μορφή: κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό μέτωπο, δεξιά ή αριστερή κυβέρνηση. Οι μεν κινδυνολογούν ή άλλοι αφοπλίζουν τον λαό. Σπέρνουν κάλπικες προσδοκίες. Δεν θέλουν αλλαγή πολιτικής τα δύο σκέλη του διλήμματος», τόνισε με δηλώσεις από τον Περισσό η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα η οποία δεν συμμετείχε στην άκαρπη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μάγαρο για σχηματισμό κυβέρνηση.
«Μόνη ευκαιρία ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μάντρι», δήλωσε η κυρία Παπαρήγα.

«Ο ευρωμονόδρομος και οι δεσμεύσεις της χώρας δεν αλλάζουν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας»