Ο Π. Πικραμένος Υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις τρεις το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο (φωτογραφία), όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Αρχικά, η πρόταση του Κάρολου Παπούλια ήταν να παραμείνει στη θέση του ο Λουκάς Παπαδήμος. Συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα είχε προκαλέσει την… έκρηξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη για υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ενοχλημένη από τη στάση του κ. Τσίπρα εμφανίστηκε και η Αλέκα Παπαρήγα.

Ακριβώς στις 15:15 το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως είχε ανακοινωθεί, ο Παναγιώτης Πικραμμένος πέρασε την πόρτα του Προεδρικού  Μεγάρου. Συναντήθηκε με τον Κάρολο Παπούλια και πήρε την εντολή να σχηματίσει μία ολιγομελή κυβέρνηση, αυστηρά υπηρεσιακή, η οποία θα έχει μοναδική αποστολή να οδηγήσει τη χώρα στις επαναληπτικές εκλογές. Τώρα, τι θα συμβεί στη Σύσκεψη του ΝΑΤΟ με τα Σκόπια, ένας Θεός το γνωρίζει…

Η ημερομηνία της 17ης Ιουνίου είναι η πιο πιθανή για να γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές. Υπάρχουν όμως και πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι τα κόμματα θα διερευνήσουν την πιθανότητα να γίνουν οι εκλογές μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 10 Ιουνίου.

Ο νέος Πρωθυπουργός

Ο κ. Παναγιώτης Πικραμένος τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΣτΕ τον Ιούλιο του 2009 και είναι 67 ετών. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο νεότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι γνώστης της γαλλικής γλώσσας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (D.E.S. Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου των Παρισίων Paris II).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1976. Είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης. Έχει διατελέσει διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Κατά τη θητεία του στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο κ. Πικραμμένος μετείχε σε πολλές σημαντικές αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν εισηγητής στην υπόθεση του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως και είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των οικοδομικών εργασιών. Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση και είχε βάλει «φρένο» στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.